איך מקבלים החלטות - המשקיעים והחמאס

ד"ר טל שביט, מומחה לניהול סיכונים, שוק ההון ופסיכולוגיה של צרכנים, ביה"ס למנהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למינהל, מוצא קשר בין תהליך קבלת החלטות - החמאס והמשקיעים

קשה לחזות כיצד יסתיים המשבר הכלכלי הנוכחי כפי שקשה לחזות כיצד יסתיים העימות הנוכחי עם החמאס. עם זאת, בתהליך קבלת ההחלטות של החמאס ושל ישראל בעימות הנוכחי יש קווי דמיון לתהליך קבלת ההחלטות של מנהלי השקעות ומשקיעים פרטיים במשבר הכלכלי הנוכחי ולפניו, וכולם מושפעים מהטיות פסיכולוגיות.

אחת התופעות הנפוצות אצל מנהלי השקעות היא הערכת חסר לסיכוי להופעת אירוע קיצוני. מנהלי ההשקעות נתנו סיכוי נמוך מאד ולא נערכו כראוי למשבר הכלכלי אותו אנו חווים בימים אלו. למרות שידעו כי יש בעיה בשוק ההון העולמי וכי מחירי הנדל"ן בארה"ב היו מנופחים לאורך זמן הם נתנו סיכוי קטן ביותר להתממשותו של משבר בעוצמה אותה אנו חווים. כך גם החמאס שנתן סיכוי נמוך להתקפה ישראלית רבת עוצמה כפי שחווה ביום שבת בשעות הבוקר. השאננות של אנשי החמאס ביום שבת בבוקר אינה שונה מהשאננות של מנהלי ההשקעות לפני המשבר ונובעת מאותם גורמים פסיכולוגיים.

תופעה נוספת שקשורה למשבר היא ההסקה מהעבר לגבי העתיד. מנהלי ההשקעות לא העריכו נכון את עוצמת המשבר הכלכלי בגלל התבססותם על נתונים היסטוריים והנחה שמה שהיה הוא שיהיה. כך גם אנשי החמאס שהתבססו על נתונים היסטוריים לגבי התנהלותה של ישראל ותגובתה המדודה. הלמידה מהעבר הטעתה את מנהלי ההשקעות שלא הכינו עצמם למשבר וכך גם את אנשי החמאס.

אך גם בתהליך קבלת ההחלטות של מנהיגי ישראל יש דמיון לתהליך קבלת ההחלטות של משקיעים. אחת התופעות היא הטיית ה"סטטוס קוו" על פיה המשקיעים מתרגלים למצב הקיים ונשארים בו בגלל החשש משינויים. מנהיגי ישראל העדיפו לאורך שנים לשמר את המצב הקיים מול החמאס בגלל החשש מפעולה גדולה שתדרוש שינויי מהותי. המשקיעים בשוק ההון הורגלו לאורך שנים שאג"ח קונצרני הוא נכס בטוח ולא כדאי לשנות את תיק ההשקעות כי עדיף להישאר עם הידוע. משקיעים אחרים הורגלו שקופות גמל נותנות תשואה בטוחה וקרן פנסיה לא יכולה להפסיד. גם מנהיגי ישראל וגם המשקיעים שינו את התנהגותם רק אחרי אירועים קיצוניים שהוכיחו להם כי השינוי הוא הכרחי.

את התנהגותם של אנשי החמאס ניתן להשוות להתנהגותם של משקיעים רבים ממש לפני פרוץ המשבר הכלכלי. הטענה המרכזית היא שהמשקיעים פיתחו תאוות בצע לאורך שנים ובכך התעלמו מכל סימן למשבר. המשקיעים (ובעלי ההון) שהרוויחו תשואות חסרות פרופורציה לאורך שנים רצו למשוך עוד את החבל ולהגדיל את הרווחים. בסופו של דבר תאוות הבצע יצרה בועה שהתפוצצה לכולם בפנים. גם החמאס החליט למשוך את החבל הישראלי לאורך שנים והתעלם מהסימנים. כמו משקיע שלא חושב שהבועה תתפוצץ כך גם החמאס לא דמיין שישראל "תתפוצץ" ותנקוט בגישה שונה מהעבר.

מאת: ד"ר טל שביט, מומחה לניהול סיכונים, שוק ההון ופסיכולוגיה של צרכנים, ביה"ס למנהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למינהל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה