כלכלני מריל לינץ': הצמיחה הריאלית בישראל תסתכם ב-2009 באפס אחוז

החשבון השוטף של מאזן התשלומים של ישראל יעבור לגירעון והגרעון התקציבי יתרחב, אומרים הכלכלנים

כלכלני מריל לינץ' פרסמו בסוף השבוע סקירה על הכלכלות המתפתחות בעולם, ובתוכה הם ייחדו חלק לא מבוטל לסקירה והערכות בנוגע למשק הישראלי, ציפיות והערכות לקראת 2009. במריל מתארים את התקופה אותה הולכת לעבור הכלכלה הישראלית כ"אחת המאתגרות ביותר מאז המיתון של 2001-02" וצופים, כעת כי המשק הישראלי ירשום צמיחה ריאלית בשיעור של 0%, או במילים אחרות - לא יצמח במונחים מותאמים לאינפלציה.

החשבון השוטף של מאזן התשלומים של ישראל יעבור לגירעון והגרעון התקציבי יתרחב, אומרים הכלכלנים ומוסיף, כי בעוד התוכנית הפיסקלית למשק הישראלי לא צפויה להגיע עד הרבעון השני, זה במקרה הטוב ביותר עקב הבחירות בחודש פברואר, כל המעמסה נופלת על בנק ישראל. שם צופים הכלכלנים, כי שיעורי הריבית יפלו לרמה של 1% עד סוף הרבעון הראשון. האינפלציה ב-2009 תסתכם ב-1.2% בלבד אם כי במהלך הרבעון השלישי יסוג המדד לרמה שלילית (12 חודשים אחורה).

בחודש ספטמבר 2008, בסקירת המאקרו האחרונה שפרסמה מריל לינץ', טענו הכלכלנים כי ישראל לא חסינה בפני השלכות משבר האשראי הגלובלי אך היא תוכל לעמוד בו. מאז ספטמבר, אומרים הכלכלנים, כי התמונה עבור המיתון האמריקני התבהרה יותר וכעת מיתון גדול יתרחש גם באירופה. כמו כן, חתכו במריל לינץ' את הצמיחה הצפויה לכל הכלכלות המתפתחות ובהמשך לכך, הם גורסים כעת, שבעוד שהתחזית הגלובלית רשמה ירידה חדה במהלך הרבעון הרביעי, וההאטה הקשה שצפו הכלכלנים שתפגע בייצוא הישראלי הגיעה מוקדם וחזק יותר מהצפוי.

במריל מעריכים כי החצי הראשון של 2009 יהיה קשה עם נסיגה בצמיחה (ירידה בתוצר המקומי הגולמי), אולם במחצית השנייה של 2009 יחול שינוי מגמה ותתחיל התאוששות. ב-2010 צופים הכלכלנים צמיחה של 1.5% בלבד במשק הישראלי.

בנוגע למשבר האשראי אומרים במריל כי "השווקים הפיננסים החזקים בישראל עזרו לכלכלה לעבור בשלום את השלב הראשון של המשבר העולמי, עמוק לתוך 2008. ואולם, בחודשים האחרונים של השנה התרסק שוק האג"ח הקונצרני והבנקים לא היו מוכנים להוות תחליף ראוי ומספק לשוק, כך שחברות רבות נותרו ללא מקורות מימון. בנק ישראל והממשלה עושים הרבה מאוד למזער את הנזקים אולם בסך הכל תהיה להתרחשויות האחרונות בשווקים השפעה שלילית על הצמיחה ב-2009".

עוד אומרים במריל כי כלכלת ישראל נתפסת כחוף מבטחים בין כלכלות השווקים המתפתחים והשקל הוא המטבע שרשם את התשואה הטובה ביותר בין המטבעות של הכלכלות המתפתחות. זאת, בין השאר, עקב הנטיה של המשקיעים המוסדיים בישראל להתרכז בהשקעות ביתיות. עם זאת, המשך רכישות דולרים על ידי הבנק המרכזי והורדות הריבית עשויות להחליש את השקל.

כל הכותרות

לסיום נציין כי גם כלכלני UBS פרסמו היום סקירה על כלכלת ישראל בה הם מעריכים שהנגיד סטנלי פישר יוריד את הריבית עד סוף פברואר בעוד 0.5% בסך הכל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה