מתחם ביג בקריית שמונה: בית המשפט העליון המליץ לבטל את היתר הבנייה לפאואר סנטר
במסגרת דיון שהתקיים הבוקר בבית המשפט העליון בירושלים, המליץ בית המשפט העליון על ביטול היתר הבנייה של חברת ביג בקריית שמונה והטיל צו איסור אכלוס על מתחם פאואר סנטר במשך 21 הימים הקרובים, עד אשר ישיבו הצדדים האם הם מסכימים להמלצתו.
ההמלצה כללה, מתן אפשרות לביג לפנות לקבלת היתר שימוש חורג כדי שתוכל לאכלס את המתחם לשימוש מסחרי אך זאת רק לתקופה מוגבלת. העתירה הוגשה על ידי חברת אדרי-אל ישראל אך בצעד יוצא דופן הצטרף אליה היועץ המשפטי לממשלה וביקש מבית המשפט לבטל את ההיתר שניתן ואת החלטת בית המשפט לעניינים מנהליים. בפני בית המשפט העליון הוצגה גם התנגדותם של המשרד לאיכות הסביבה, משרד הבריאות, משרד התעשייה והמסחר ועיריית קריית שמונה להקמתו של המתחם.
יצויין כי בתאריך 8.2.2009 הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי הוא מתייצב לערעור אשר הוגש, תוך שהוא מציין: "לאחר שראיתי כי זכות של מדינת ישראל או עניין ציבורי עלולים להיות מושפעים או כרוכים בהליך שלפני בית המשפט הנכבד, הריני להודיע על התייצבותי בהליך זה". בדיון נכחו, בין היתר, נציגי המשרד לאיכות הסביבה וכן ראש עיריית קריית שמונה מר ניסים מלכה .
בית המשפט העליון המליץ כי היתר הבנייה שניתן יבוטל וכי ביג תפנה לועדות התכנון הרלוונטיות כדי לקבל היתר שימוש חורג ולתקופה מוגבלת, זאת במטרה לאפשר לרשת ביג לכסות את השקעותיה במתחם עד כה. בית המשפט העליון המליץ כי בכל מקרה לא תעלה תקופת הזמן להיתר השימוש החורג על 5 שנים.
הערעור אותו הגישה חברת אדרי-אל ישראל לבית המשפט העליון, הוגש בעקבות החלטת בית המשפט המחוזי בנצרת מיום 16.8.2006 אשר התירה לביג להקים מרכז מסחרי דוגמת פאוור סנטר בשטח של כ- 10,794 מ"ר באזור התעשייה הדרומי של קריית שמונה, וזאת למרות שמדובר במגרש אשר ייעודו הקבוע הינו לתעשייה. עריית קריית שמונה והוועדה המקומית לתכנון ובנייה קרית שמונה תמכו בערעור.
בדיון שהתקיים היום בערעור, הועלו נימוקים כבדי משקל לביטול היתר הבנייה, ביניהם: היות הקרקע שטח אשר מיועד לתעשייה בלבד, כך שהפיכת הקרקע למגרש מסחרי ללא תהליך של שינוי ייעוד יפגעו ביזמים המעוניינים להקים מפעלים בתחומי העיר קריית שמונה וכ תוצאת התהליך של נתינת קרקע אשר הוקצתה במקור על ידי מינהל מקרקעי ישראל שלא בעסקה רגילה, אלא בפטור ממכרז לצורך הקמת מפעל תעשייה ולעידוד תעשייה, הינה יצירת תחרות מסחרית בלתי הוגנת.
יצוין כי המשרד להגנת הסביבה, מתנגד לכל שימוש מסחרי במתחם ואף מתנגד למתן שימוש חורג במתחם מכיוון שמדובר באזור תעשייה פעיל כאשר בסמוך מאוד למתחם קיימים מפעל לעופות, בריכות חמצון ומיכלי אמוניה אשר מהווים סכנה ממשית לציבור במידה ויוקם במקום מרכז מסחרי; ועוד.
אדרי-אל ישראל יוצגה ע"י עוה"ד יובל גלאון ודורון טל ממשרד שביט בראון גלאון צין נוב יגור ושות'.