כלכלני לאומי סוקרים השוק: "הצמיחה השלילית והעלייה באבטלה יחריפו הפגיעה בצריכה"
"האיתנות שמפגין השוק המקומי מתחילת השנה נסדקה השבוע", כך פותחים כלכלני לאומי את סקירתם השבועית. הירידות מעבר לים כמו גם ההבנה שהכלכלה בישראל עומדת אף היא להיפגע מהמשבר הכלכלי העולמי הם שגרמו לבורסה בת"א לרשום ירידות שערים, מציינים הכלכלנים.
בסיכום שבועי, מדד המעו"ף איבד 3.3% ומדד תל אביב 75 רשם ירידה של כ-5.7%. מדד הבנקים צנח ב-5.4% בעוד שמדד הנל"ן 15 צנח ב-8.5%.
בנוגע לפקיעת האופציות על מדד המוע"ף אתמול ברמה של 652.99, המגלמות ירידה של 0.85%, מציינים בלאומי את המחזור הנמוך שהסתכם בכ-480 מיליון שקל בלבד, ירידה ניכרת בהשוואה למחזור של 800 מיליון שקל בחודש ינואר.
הפיננסיות הובילו הירידות
בדומה לשבוע שעבר, גם השבוע הובילו מניות הפיננסיים את ירידות השערים, שגברו לאחרונה על רקע היחלשות המגזר בעולם. בלאומי מציינים את אזהרות הרווח הרבות המפורסמות ובמיזוגים הגוברים בענף שוק ההשקעות.
השבוע פרסם הבנק הבינלאומי כי הוא צופה הפסד של כ-40 מיליון דולר לרבעון הרביעי של שנת 2008. הפניקס דיווחה כי הזרימה כ-150 מיליון דולר לחברת הבת שלה, "הפניקס " בעקבות חריגה מדרישות הון, ונעשו צעדים נוספים לקראת מיזוג בין אקסלנס לפריזמה.
לא רק מוסדות הפיננסיים מרגישים במשבר כשגם חברות הצריכה הפרטית, מתחילות להרגיש את השפעותיו. בלאומי מציינים את פרטנר כדוגמה, שדיווחה על ירידה בהכנסות ברבעון הרביעי בשל ירידה בתיירות הנכנסת והיוצאת, על עלייה משמעותית בהיקף החובות והאטה מתחילת 2009 בצמיחת במספר דקות השיחה בממוצע למנוי.
זירת המאקרו
"ממשיכים להרגיש את סממני המשבר", כותבים בלאומי. הלמ"ס פרסם השבוע שהתוצר המקומי הגולמי, שצמח במחצית הראשונה של 2008 ב-4.8%, עלה במחצית השנייה שלה ב-1.1% (בחישוב שנתי) בלבד, והתוצר העסקי שגדל במחצית הראשונה של 2008 ב-5.7%, רשם במחצית השנייה עלייה מתונה של 0.8% בלבד.
החרפה משמעותית במיוחד ניכרת ביצוא הסחורות והשירותים (ללא יהלומים וחברות הזנק). היצוא, שצמח במחצית הראשונה של 2008 ב-11.5%, רשם במחצית השנייה של השנה ירידה של כ-6.6%.
השלכותיו של המשבר על הצריכה הפרטית באו לידי ביטוי גם הן, והצמיחה של כ-3.0% שרשם סעיף זה במחצית הראשונה של 2008 הומרה במחציתה השנייה לנסיגה של כ- 2.9% בחישוב שנתי.
עוד עולה מהנתונים שפורסמו כי ברבעון הרביעי של 2008 חלה החרפה נוספת. התמ"ג, שעלה ברבעון השלישי של 2008 ב-0.9%, ירד ברבעון הרביעי ב-0.5%, ושיעור הבלתי מועסקים מתוך כוח העבודה האזרחי, שעמד ברבעון השלישי של על 6.0%, טיפס ברביעי ל-6.3%.
"להערכתנו, הצמיחה השלילית במשק והעלייה באבטלה עשויים להחריף עוד יותר את הפגיעה בצריכה הפרטית", אומרים בלאומי, "דבר שיבוא לידי ביטוי ברבעונים הקרובים בירידה ברווחי החברות המוטות אליה."
הסתכלות לעתיד
"רמת הסיכון הכרוכה בהשקעה במניות עודנה גבוהה", מעריכים בלאומי, כשצופים שבטווח הקצר שוק המניות יושפע משלל נתוני המאקרו ומיקרו בהם ניכרת השפעתה של ההאטה העולמית, כמו גם מעוצמת הפחד בשווקים.
"התאוששות בשוק צפויה רק לקראת סוף 2009. לקוח בעל אופק השקעה ארוך טווח יוכל למצוא ניירות ערך במחירים מעניינים. מנגד, בשל התנודתיות הרבה, אין השוק מתאים ללקוח שונא סיכון או לזה שיידרש לכספו בטווח הקצר", מציינים.
למשקיעים המחפשים כיום תשואות אטרקטיביות בשוק האג"ח, ממליצים בלאומי לקחת בחשבון את הסיכון הגבוה יחסית הכרוך בכך. "מהלך ירידת התשואות שחל לאחרונה באגרות הממשלתיות ובפרט באלו הארוכות הביא לעלייה משמעותית בסיכון הכרוך בהשקעה בהן", מציינים הכלכלנים ומוסיפים כי "משקיעים שאינם מעוניינים להגדיל את חשיפתם לסיכון נאלצים כיום להסתפק ברמת תשואות נמוכה ביותר."
בשוק המט"ח טוענים בלאומי ש"סיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקאי יחזק את הדולר." כשהמשך חוסר הוודאות הכלכלית בעולם וחוסר התיאבון לסיכון הנגזר מכך, ימשיכו לתמוך במטבע האמריקאי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה