בלימת הנפילה, סיבוב, ונסיקה? קודם סטגפלציה
החלטת בנק ישראל לרכוש איגרות חוב מדינה, העלתה הדי ביקורת רבים. לאחרונה מתעורר חשש כבד שמא התרחיש שממנו כה מפחדים כולם, ביניהם אנשי בנק ישראל עומד בפתח דלתי המשק הישראלי - תרחיש הנקרא: "סטגפלציה". מונח זה פירושו- צירוף של חוסר צמיחה או "מיתון", מלווה באינפלציה ועליית מחירים.שימוש במונח הינו מהווה איום מוחשי במיוחד עבור הכלכלנים.
על פי כללי הכלכלה, חוסר צמיחה נוצר מעודף ייצור או מחוסר ביקוש. לכן,ניתן היה לצפות כי על פי "כוחות השוק",המיתון הנוכחי יביא למגמת הורדת מחירים ולא לעלייתם. "סטגפלציה" מאופיינת במצב בו חברות חלשות מתמוטטות "ומאפשרות" לפירמות חזקות להעלות מחירים כתוצאה מהעדר מתחרים, ובניגוד למצב השוק.
רכישת הדולרים
בנק ישראל הבין את המתרחש, ומיקד את מטרותיו בהעלאת שער הדולר. זאת,במטרה להגדיל בהכנסות והרווחיות מיצוא הפירמות. הבעיה המהותית הינה ההפרש בין ההבנה לביצוע בשטח. ברבעון השני של שנת 2008 בנק ישראל יצא בשלל הצהרות מעורפלות בקשר לתמיכתו בשער: רוכש, לא רוכש. האיחור בזמן התגובה עלה בחיי פירמות רבות, העלייה בשער הדולר היה כבר מאוחר מידי בשבילן.
בלימת הנפילה
בנק ישראל החל לרכוש איגרות חוב ממשלתיות. אולי הגיע הזמן לומר את האמת בריש גלי ? רכישה זו מהווה 'מעין' הדפסת כסף במסווה ? וכידוע לכל ישנו חוק האוסר על הדפסת כסף . הבנק החל ברכישת אג"ח ארוך טווח בכדי להפחית את מחיר ההון להשקעות במשק.בתוך כך חלה ירידה בהשקעות, כמו כן הובילה הרכישה לפיחות השקל וירידה בפריון העבודה. התוצאה קריסת פירמות, ירידה בתחרות, העלאת מחירים ע"י הפירמות החזקות, קשיחות מחירים ?כניסה לסטגפלציה.
המדדים שלילים
מדדי המחירים לצרכן בתקופה האחרונה, הם התומכים בכיוון השוק באופן חד משמעי, ניכרת התכווצות בביקושים שמשמעותה שהמשק נכנס להאטה . בנוסף ירידת מחירי הנפט והסחורות בעולם גורמת להאטה בייבוא וייצוא סחורות .
העלייה הרצופה באבטלה
המובטלים הם עקב אכילס של המשק הישראלי, לא ניתן לעודד השקעות אדם שאין לו כסף, על ידי הורדת ריבית. לא ניתן לעודד מובטל לצאת לעבודה כשאין משרות חלופיות.
ירידה בעושר של הציבור
הרגשת המחסור בכסף זמין גורמת לרבים לוותר על מותרות. בנוסף, מצויה רמת צריכת מותרות במגמת ירידה. ההשקעות במשק מצויות בירידה תלולה ולא רק בגלל המשק הישראלי אלא בשל הירידה התלולה בביקוש העולמי לסחורות וכן ירידה בסחר עולמי.
סיבוב
ריבית - לא תהיה ברירה ובנק ישראל יצטרך להתחיל בתהליך העלאת הריבית. נקיטה בצעדים אלו תחל באופן משוער בסוף השנה הקרובה או בתחילתה של שנה הבאה וזאת במידה והאינפלציה תעלה מעל 3 אחוזים.
נסיקה
הנסיקה תתרחש במישור הכללי, רק כאשר תומצא תוכנית הבראה למשק. בימים אלו שרוי המשק במצב בו כולם חוששים להשקיע . במהלך השנה האחרונה כל "תחתית" בשוק ההון היוותה רק נקודת התחלה לירידות חדשות אל עבר "תחתית" חדשה דבר שהביא להרתעת משקיעים רבים מלהשקיע את מיטב כספם בהשקעה העתידה להניב בטווח הקרוב תשואה שלילית. הבעיה מקבלת משנה תוקף כאשר המשקיעים בוחנים את בתי ההשקעות שלהם בטווח הקצר דבר שאיננו מעיד על טיב יכולתם להניב תשואה חיובית במיוחד בימים קשים אלו.
עובדה זאת, בנוסף למשיכות מסיביות שמבצעים משקיעים מביאה למועקה על השקעות במשק. שלל המשתנים שהועלו במאמר הם אלו מביאים לתמיכה בסטגפלציה שכנראה תפקוד את המשק שלנו בטווח השנה הקרובה וההתאוששות ממנה תחל רק לקראת 4 Q /תחילת 2010.
לסיכום, לדברי ביבי נתניהו " בלימת הנפילה, סיבוב, ונסיקה", צריך להשלים עם המצב ולבצע מספר צעדים מונעים. על הממונים לקחת את התרחיש הגרוע מכל ולדעת שיהיה קשה מאוד להתנתק מן המתרחש בעולם. לא ניתן לעודד עליה בהשקעות כשאין ביקוש עולמי בעודנו בשפל כלכלי. פנינו אל בנימין נתניהו ראש הממשלה החדש בשאיפה שיהיה גם שר האוצר ואולי אף יצליח לנווט את ספינת המשק הישראלית במים הסוערים של הכלכלה העולמית.
מאת: נתי לייזר, אנליסט בפורמולה שוקי הון