3 סיבות לקנות מניות ו-4 רעיונות קניה שיפתיעו אתכם

מיכה צ'רניאק, מנכ"ל בית ההשקעות להבה חושב שצריך להגדיל חשיפה לסיכון
 | 
telegram

בשבוע שעבר במסגרת הטור השבועי דנתי ברעיון לגבי התחלת השקעה בשוק המניות. בטור הנוכחי ברצוני להעלות מספר רעיונות השקעה ודרכים אשר להערכתי הן המתאימות ביותר למשקיע מן הישוב.



ראשית ברצוני להרחיב מעט לגבי הדרך בה אני רואה את המשבר:

המשבר הנוכחי התפתח מבועת נדל"ן ובועת מינוף פיננסי למשבר אמון וזו הצרה הגדולה ביותר כיום. עם בועת הנדל"ן השוק בסופו של דבר יסתדר, כך גם עם בועת המינוף, זהו תהליך ארוך וקשה של גמילה אבל בסופו של דבר כוחות השוק יעשו את שלהם. הבעיה כיום הינה בעיית חוסר האמון, וכתוצאה מכך רמת חששות ופחדים לא רציונאלים של ציבור הצרכנים והמשקיעים בארה"ב וברחבי העולם. זו בדיוק הסיבה שלא ניתן לתמחר היום שווי חברות בצורה תקינה.

הרי אי אפשר לתמחר פחדים וחששות אשר בחלקם הינם פסיכולוגים. כיצד ניתן לתמחר חששות לגבי יכולת להמשיך ולהתפרנס או מכך שהבנק בו מוחזקים חסכונות הלקוח יפסיק להתקיים כבנק עצמאי.

מסיבות אלו בדיוק אני לא רואה כיצד ניתן לתמחר בטווח זמן של שנה קרובה שווי חברות לפי תחזיות רווח עתידיות או גישות דומות, ומי שטוען כי הדבר אפשרי לדעתי משלה את עצמו ואת האחרים.

ובכל זאת, אני רוצה לעלות כאן מספר הנחות/עובדות אשר, להערכתי, תומכות בהחלטתי להגדיל את רכיב המניות.

1. משבר האמון והחששות העצומים מביאים את המשקיעים לפעול בתנאי אי וודאות, מצב זה מביא את המשקיעים לתמחר במחירי המניות את התסריט הגרוע מכל. כלומר, המשקיעים מניחים הנחות. לדוגמא: האפשרות כי סיטי בנק יחדל מלהתקיים כבנק עצמאי, ומיד מתמחרים את הבנק במחיר של 1$ למניה, כלומר, אפשרות של כמעט 100% שהבנק יחדל להתקיים כבנק עצמאי או מניית אופיס דיפו אשר נסחרת היום מתחת לדולר כאשר רק לפני שנתיים נסחרה ב-40 דולר. ייתכן בהחלט שחלק מההנחות הקשות יתגשמו אבל אני טוען כי להערכתי לא כל "האסונות" אכן יתרחשו בפועל, ולכן תמחור תחת הנחה כי כל התרחישים הגרועים אכן יקרו פועל לכיוון של תמחור חסר של השוק.

2. זרימת כספים - השפעת הפדיונות מכל אפיקי ההשקעה הינם ברורים ומייצרים לחץ על המחירים כתוצאה ממכירת חיסול של אותם מכשירים. מכירת מנוסה זו מביאה איתה גם מכירת נכסים טובים במחירים אבסורדיים וכאן יכולות להיווצר ההזדמנויות. מספיק להזכיר את מכירת החיסול באג"ח הקונצרני בארץ בסוף 2008 כדי להבין את ההזדמנויות הנוצרות היום.

3. המשבר כמנוף להתייעלות - בחודשים האחרונים איבד המשק האמריקני כ- 550 אלף עובדים בממוצע לחודש. פיטורים המונים אלו לא זכורים כבר עשרות שנים. קשיי המימון והירידה בביקושים מחייבת את החברות לתהליכי התייעלות כמוהם לא נעשו עשרות שנים. זוהי סוג של אבולוציה המכריחה את אלו אשר רוצים לשרוד להתייעל. רבים לא ישרדו את המשבר אך אלו אשר ישרדו יהיו חזקים יותר מכל מה שהם היו בעבר.

לאחר ההקדמה הארוכה ברצוני להתחיל בתיאור רעיונות כיצד להיחשף לשוק המניות.

ראשית ברצוני לשתף אתכם בעובדה שצריכה לשמש אתכם ככלל אוניברסלי בפעילות בשווקים ובייחוד היום. קשה מאוד להכות את שוק המניות ע"י השקעה ישירה, כ 90% מהתשואה בהשקעה במניות מתקבלת מפגיעה בכיוון השוק ולא כתוצאה מבחירת מניות ספציפיות. כלומר, עדיף למשקיע מן השורה, וגם לי בימים כאלו של חוסר יכולת לתמחר חברות, להשתמש במדדים/אינדקסים בכדי להיחשף לשווקים.

רעיונות ההשקעה מתמקדים בטור זה בשווקי חו"ל, מכיוון שהמשבר פקד אותם לפני שהוא פקד אותנו והם נפגעו משמעותית יותר מהשוק הישראלי. להלן הרעיונות:

1. השקעה במשק האמריקאי - ההשקעה הטובה ביותר במשק האמריקאי הינה ע"י השקעה במדד ה s&p 500 המייצג את עיקר התעשייה והמשק האמריקאי. הדרך הנוחה להשקיע במדד זה הינה דרך העוקבת אחריו (סימבול - spy). אם ברצונכם דווקא לענף שנפגע הכי הרבה במשק האמריקאי, מדד הפיננסים, ניתן להשקיע בתעודת סל בשם xlf תעודה זו משקיעה במניות הפיננסים בתוך מדד ה s&p - כך ניתן להשיג חשיפה לענף ( ופיננסים) ולא לבנק ספציפי.

2. השקעה דרך אופציות - משקיעים מתוחכמים יותר, יכולים לבחון את האפשרות, להיחשף למשק האמריקאי דרך אופציות, והרציונל לכך הוא פשוט ? הריבית האפסית והפסימיות מביאים לתמחור נמוך יחסית של האופציות וכך ניתן לרכוש אופציות לטווח ארוך יחסית לשנה או שנתיים בפרמיה נמוכה יחסית. לדוגמא: הSPY (תעודת הסל העוקבת אחר מדד ה s&p 500 ) נסחרת ב 72 דולר. call 65 לדצמבר 2009 נסחר היום ב 12$ ולדצמבר 2010 בכ 14 דולר. המשמעות לכך היא שברכישת לסוף השנה הנוכחית נשלם 77 דולר, של 7% בלבד. ולסוף שנה הבאה (2010), נרכוש את אותה אופציה בפרמיה של כ 10%. בהחלט פרמיה נמוכה בהתחשב בסטיות התקן. וכך, בעלות נמוכה יחסית, יצרנו לעצמנו חשיפה יפה למשק האמריקאי. שימו לב כי היחס באופציות הינו 1 ל 100, כלומר כל אופציה עולה בפועל 1200 דולר ומייצגת חשיפה של 7200 דולר.

3. שימוש במגזרים המושפעים מצמיחה עולמית - על מנת לגוון את ההשקעות, ניתן להשתמש במגזרים אשר קרוב לוודאי ייהנו מהתאוששות הכלכלה העולמית. הכוונה למגזרים כגון הנפט או מוצרים חקלאיים. ניתן להשקיע בתעודות סל המשקיעות בחוזי נפט (סימבול USO) או בסחורות חקלאיות, לדוגמא DBA)- סימבול) הינה תעודת סל שמשקיעה בחוזים עתידים של מוצרי הקומודיטי החקלאיים הנפוצים כגון: תירס, חיטה, סויה וסוכר. ההיגיון לכך הינו שלמרות המשבר הכלכלי גודל האוכלוסייה וצרכי התזונה הבסיסים גדלים וברגע שתחזור הצמיחה ויופגו החששות מחירי הסחורות יעלו.

4. מכירה של מוצרים אשר להם מתאם הפוך למצב הכלכלי - דוגמא למוצר כזה הוא הזהב. לזהב אין ביקושים אמיתיים משמעותיים והוא בעצם מהווה /מקום מפלט למשבר הכלכלי. רגיעה או ירידה במפלס החרדה תביא להערכתי לירידה משמעותית במחיר הזהב ולכן ניתן להשקיע בתעודת סל אשר מוכרת בחסר את הזהב (סימבול sbul). שימו לב לשילוב אסטרטגיות מעניין - שורט על הזהב ולונג על סחורות חקלאיות או נפט. ובכך אפילו ירידה של מפלס החרדה, מבלי עליה משמעותית במחירי המניות עשויה להפיק רווח נאה. ההיגיון במהלך הוא השקעה במוצרים להם יש ביקוש בסיסי הולך וגדל (נפט ומוצרים חקלאים) לעומת מכירת מוצר לו אין ביקוש כלכלי אמיתי(זהב).

האפשרויות הן רבות, פשוט צריך לחשוב קצת מחוץ לקופסה, הרי אף אחד מאיתנו לא דמיין שכל המגזר הפיננסי האמריקאי יקרוס במספר חודשים. ולכן צריך לחשוב אחרת.

המשך בשבוע הבא ...

מאת: מיכה צ'רניאק, מנכ"ל בית ההשקעות להבה

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות