הריבית ברצפה: נדרשים צעדים אחרים שיגרמו להתאוששות
נגיד בנק ישראל הוריד אתמול את הריבית השנתית במשק ב-0.25 אחוז לרמה של 0.5 אחוז. זוהי הורדת הריבית השמינית מאז תחילת חודש ספטמבר 2008. בחודשים האחרונים קיימת האטה בפעילות הכלכלית בעולם, מחירי הסחורות ירדו, וגם בישראל המחירים במגמת ירידה. מאז חודש אוקטובר 2008 אין חשש לאינפלציה ולכן נגיד בנק ישראל לא נרתע מלהוריד את הריבית.
אין ספק כי הורדת הריבית בחודשים האחרונים הייתה הכרחית, כיוון שאילו הריבית לא הייתה יורדת, הדבר היה עלול לגרור תיסוף משמעותי בשקל, לגרום לכך ששיעור האבטלה יהיה גדול עוד יותר מכפי שהוא היום ושהתוצר הלאומי יקטן בקצב גדול יותר.
הורדת הריבית משתלבת עם צעדים נוספים אשר נוקט בנק ישראל: רכישת אג"ח ממשלתי בשוק המשני על מנת להוזיל את האשראי ארוך הטווח, והמשך רכישת מטבע חוץ אשר החל לפני כשנה, כדי לחזק את מחיר מטבע חוץ ולעודד את היצואנים ואת היצרנים אשר אמורים להתמודד עם ייבוא מתחרה.
אך, שיעור הריבית של בנק ישראל כיום, הינו קרוב לרצפה ולכן כלי זה של הורדת הריבית המוניטארית קרובה מאוד למיצוי. כדי לבלום את המשך ההאטה במשק והגידול במספר הבלתי מועסקים, יש להגביר את הצעדים האחרים אשר ננקטים כבר כיום על ידי בנק ישראל ולחשוב גם על צעדים חדשים.
הורדת הריבית על ידי בנקים מרכזיים הינו מכשיר ידוע אשר נועד למנוע האטה במשק. בישראל כמו במדינות רבות בעולם מיצו עד תום נגידי הבנקים המרכזיים את המכשיר הזה.
בימים הקרובים תוקם ממשלה חדשה בישראל. עליה, בשילוב ובשיתוף בנק ישראל לנקוט בצעדים יצירתיים ובעלי משמעות, על מנת להגדיל את מקורות המימון למגזר העסקי, בעלויות נמוכות יחסית. אחד האמצעים להגדלת מקורות המימון למגזר העסקי, הוא הרחבת שוק האשראי החוץ בנקאי וחיזוקו.
הריבית כיום הינה הנמוכה ביותר שהייתה אי פעם בישראל. כנראה הריבית הגיעה לרצפה. כאמור, נדרשים צעדים אחרים אשר יגרמו למשק להתרומם. ויפה שעה אחת קודם.
מאת: יאיר זימון, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות סופרוויזר