מנכ"ל תדהר בולגריה: "מחירי הנדל"ן למגורים בסופיה יעלו השנה בעוד כ-10%"
שוק הנדל"ן במזרח אירופה היה הדבר הכי חם עד לפני משהו כמו שנה אולי שנה וחצי. כמו פטריות אחרי הגשם קמו חברות שגייסו כסף בת"א ובנו במזרח אירופה. כל בן אדם שני קנה או לפחות התעניין ברכישת דירה במדינות כמו פולין, בולגריה, רומניה ומדינות דומות. המיתון הכלכלי בעולם הביא לשינוי קיצוני בתפיסת הנדל"ן במזרח אירופה כאטרקטיבי. מ"הדבר החם" הפכו הפרוייקטים של החברות הישראליות לסוג של מילה גסה.
יואב שנהר, מנכ"ל תדהר בולגריה מקבוצת תדהר בהחלט לא מוכן לראות את כל מזרח אירופה כמיקשה אחת ובעיקר מסתכל על האזורים בהם נבנים הפרוייקטים. בשיחה עם Bizportal, אומר שנהר כי מחירי דירות היוקרה בסופיה בירת בלוגריה דווקא עלו בשנה האחרונה וכי רבים מן הרוכשים דירות להשקעה הם דווקא ישראלים.
מסתבר שחלק מהישראלים לא חוששים לקנות נדל"ן במדינות כמו בולגריה, המדינה הענייה ביותר באיחוד האירופאי שכלכלתה צפויה להצטמצם ב-5% השנה, לפי דו"ח חדש של Capital Economics Ltd. שנהר אומר כי 11 מתוך 24 דירות היוקרה שמכרה תדהר בפרויקט "מרקור" בסופיה מתחילת השנה נרכשו על ידי ישראלים למטרות השקעה. 10 נרכשו על ידי משקיעים מרוסיה. גם אנשי עסקים ישראלים רוכשים דירות בסופיה, שיש בה קהילה ישראלית. "אין הרבה דירות איכותיות למעמד הבינוני-גבוה בסופיה," אומר שנהר, ומוסיף: "אין היצע של דירות חדשות בסטנדרטים גבוהים".
"הנדל"ן בסופיה עלה ב-30% בשנה האחרונה וב-2009 יעלה בכ-10%", מעריך שנהר, שבנה 3 פרויקטי מגורים בבירת בולגריה. מחירי הדירות בסופיה נעים בין 700 אירו למ"ר ל-3000 אירו למ"ר. ב"מרקור" המחירים נעים בין 1200 אירו למ"ר ל-2000 אירו למ"ר, כאשר דירה בת 3 חדרים נעה בין 70 אלף אירו ל-250 אלף אירו. "ישראלים שקנו דירה פה לפני שנתיים, היום, בשיא המיתון העולמי, מכרו את הדירה ברווח של 20%-30%", אומר שנהר. "אנו עוזרים להם במכירה. היו ישראלים שעשו פה 20, 30, 50 אלף אירו רווח כשמכרו עכשיו".
בניין "מרקור", הנמצא בבנייה, הוא הפרויקט השלישי של תדהר בבירת בולגריה - כל הדירות בשני הפרויקטים הראשונים כבר נמכרו, 30 מהם לישראלים, אומר שנהר. מתוך 64 יחידות דיור ב"מרקור", 24 נמכרו בשלב שלפני הבנייה. את שארית הדירות שנהר מעריך כי ימכור לתושבים מקומיים בקצב של 3-5 יחידות בחודש, כך שבעוד כשנה יימכרו כולן. המחירים בפרויקט יעלו השנה בכ-30%, הוא אומר.
כן, חברת תדהר מעלה מחירים בבולגריה, בזמן שידוע כי לפחות 11 חברות ישראליות, כולל אפריקה ישראל, אלביט הדמיה, גזית, קרדן ואחרות, השקיעו כ-1.7 מיליארד שקלים בבולגריה וכעת רובן תקועות עם פרויקטים בבנייה ובתכנון. שנהר אומר, בלי לנקוב שמות, כי "חברות שבונות פרויקטים על אדמה חקלאית הרחק מן הבירה אין להן פרויקט עם רציונאל. הפרויקט לא היה נכון אז, והוא בטח אינו נכון היום".
חברות בנייה שנקלעו לקשיים בבולגריה בפרט ובמזרח אירופה לא צריכות להאשים את המיתון במצבן, אומר שנהר . "לפני שנתיים, כשהכל הצליח, כולם היו נבונים - עכשיו כולם מאשימים את המיתון", אומר שנהר. "המיתון רק מבחין בין פרויקטים נכונים ללא נכונים. השוק הספקולטיבי נעלם. פרויקטים הגיוניים שורדים". הוא מוסיף כי "השקעה בעיר בירה אירופית היא השקעה נבונה, גם אם בטווח הקרוב הערך לא יעלה".
שנהר קורא לשוק המגורים בסופיה "מוצר צריכה". "יש דרישה נוקשה, זה לא שאין קונים. 'אין קונים' זה תרוץ למי שפיתח פרויקטים לא הגיוניים. אין שום סיבה בעולם שפרויקט איכותי עם שיווק מקצועי בעיר בירה אירופית לא יצליח. בפרויקטי שדה בומבסטיים המצב הוא אחר".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה