בבנק לאומי רואים שחורות: "צפוייה הרעה בנתוני המאקרו והמיקרו כלכליים"
"לא צפוי שיפור בתמונה המאקרו כלכלית בטווח הקצר", טוענים כלכלני בנק לאומי בסקירתם השבועית, בעוד שהבורסה בארץ באחד מהשבועות הטובים ביותר שלה בשנים האחרונות.
תוכניות החילוץ של ממשלות מעבר לים ישפיעו בצורה מהותית על השוק המקומי, אומרים בלאומי, כשצופים שההתאוששות לא תגיע לפני הרבעון האחרון של שנת 2009.
אופטימיות בשוק המניות
שבוע המסחר האחרון התנהל באופטימיות רבה עם עליות בבורסה בת"א שלא נראו שנים רבות עם מחזורי מסחר עולים,
בבנק לאומי מייחסים את העליות האחרונות לא רק באווירה בבורסות העולם, אלא גם הודות לצעדים "אותם נוקט על מנת לעודד הצמיחה". הנגיד פישר הודיע השבוע על
בסיכום שבועי, מדד המעו"ף רשם עלייה של 10.2% ומדד תל אביב 75 טיפס ב-13.1%. מדד הנדל"ן 15 בלט בזינוק של 17.9% בעוד שמדדי התל-טק והבנקים הוסיפו 10.3% ו-12.9% בהתאמה.
בנק ישראל פרסם במהלך השבוע גם את הרכב תיק הנכסים של הציבור לחודש ינואר. מהנתונים עולה כי בחודש זה גדל שיעור האחזקה של הציבור במניות בארץ ל-12% לעומת 11.5% בדצמבר 2008.
"העלייה בשיעור האחזקה במניות באה לאחר 4 חודשים רצופים של ירידה, וייתכן כי נובעת מעליות השערים שנרשמו בשוק המניות המקומי במהלך התקופה", מציינים בלאומי. "שיעור זה עדיין נמוך בהשוואה לינואר 2008 בו עמד על 21.6% מהתיק, וניתן ליחסו הן לשינוי החד ברמת המחירים והן לשינויים בתפישת רמת הסיכון."
"צפוייה הרעה בנתונים הכלכליים"
בהסתכלות קדימה צופים כלכלני לאומי כי נתוני המאקרו והמיקרו ימשיכו לאכזב, אך מציינים כי מחירן של חברות רבות הינו רחוק משוויין הכלכלי, כך שחלק מהפגיעה הצפוייה גלום כבר במחיריהן. בבנק מציינים כי בתוכניות החילוץ, על אף האופטימיות הרבה, קיים סיכון רב.
שוק אגרות החוב
שבוע המסחר בשוק האג"ח התנהל במגמה חיובית והושפע בעיקר מהודעותיו של בנק ישראל. מלבד ההודעות על הפחתת הריבית והמשך רכישות המט"ח, הודיע הבנק על רכישת ממשלתיים בהיקף של 200 מיליון שקל ליום בממוצע, דבר
האפיק הקונצרני נהנה אף הוא השבוע ממגמה חיובית אשר הושפעה מתוכניתו של האוצר להקמת קרנות מנוף נוספות ומההערכות בשוק כי בנק ישראל עשוי להתערב במסחר האג"ח הקונצרני. כמו כן, נוכח רמת התשואות הנמוכה אליהן הגיעו לאחרונה אג"ח הממשלתיות, נראה כי המשקיעים העדיפו להגדיל הסיכון בתיקים, תוך הרחבת החשיפה לאג"ח החברות.
"נציין את הירידה בתשואות אגרות החוב של החברות הגדולות במשק המאופיינות בפעילות דפנסיבית יחסית ובעלות איתנות פיננסית גבוהה", כותבים בלאומי, תוך שזכירים שמועות כי מספר חברות עשויות לנצל את רמת התשואות הנמוכה לשם ביצוע גיוסי חוב מקומיים בשבועות הקרובים, ומציינים כדוגמה את גיוס ההון המוצלח של חברת מכתשים אגן, אשר נחתם בביקושי יתר.
בסיכום שבועי עלה מדד התל בונד 20 בשיעור של 1.3%, התל בונד 40 הוסיף 4.3% כך שפערי התשואות בין האג"חים המרכיבות את המדדים לאגרות דומות ממשלתיות עומדות על כ- 3.5% וכ- 5.7%.
לא מעוניין בסיכון? "תסתפק בתשואה נמוכה ביותר"
"תשואות אטרקטיביות בשוק אגרות החוב... ניתנות להשגה בעבור נטילת סיכון גבוה יחסית", מעריכים בלאומי. כלכלני הבנק מסבירים כי מהלך ירידת התשואות שחל לאחרונה באגרות הממשלתיות, בפרט באלו הארוכות הביא לעלייה משמעותית בסיכון הכרוך בהשקעה בהן. "משקיעים שאינם מעוניינים להגדיל את חשיפתם לסיכון יאלצו כיום להסתפק ברמת תשואות נמוכה ביותר."
שוק המט"ח
ביום רביעי הודיע סטנלי פישר כי ימשיך את רכישות המט"ח , במסגרת התוכנית להגדלת יתרות המט"ח בה החל לפני שנה בדיוק. על פי ההודעה, ימשיך הבנק לרכוש כ-100 מיליון דולר ליום בממוצע.
"להודעה על המשך רכישות המט"ח הייתה השפעת ניכרת יותר על המסחר מאשר להודעה על הפחתת הריבית , אשר לא נתפסה כצעד מפתיע", כך טוענים כלכלני בנק לאומי בסקירת המט"ח השבועית שלהם.
"לפי הודעת הבנק מנובמבר אשתקד, היקף היתרות הרצוי הינו 44-40 מיליארד דולר, ועתה עם ההתקרבות לרמה זו ציפה השוק לאיתות מצידו של הבנק לגבי כוונותיו להמשך התוכנית". בלאומי מעריכים כי פעלותיו של פישר בשוק המט"ח נמשכות מכיוון שכלי הריבית כמעט ומיצה עצמו.
השבוע פרסם בנק ישראל כי לראשונה מזה כעשור, בסוף שנת 2008 עלתה יתרת הנכסים של המשק בחו"ל על יתרת התחייבויותיו לחו"ל, ועודף הנכסים הסתכם בכ-7 מיליארד שקל. השינוי נובע מכך שעל אף המשבר הפיננסי, בשנת 2008 לא חל שינוי משמעותי ביתרת נכסיו של המשק בחו"ל, בעוד שיתרת ההתחייבויות של המשק לחו"ל ירדה בכ-9%, בעיקר עקב ירידה במחיריהן של ניירות ערך, וזאת למרות שעל פי הנתונים הסתכם זרם ההשקעות הזרות הישירות בשנה זו בכ-11 מיליארד דולר, בדומה לממוצע השנתיים הקודמות.
חוסר הוודאות תומכת בדולר
"סיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקאי יחזק את הדולר בעולם", מעריכים בלאומי. "כמו כן, המשך חוסר הוודאות הכלכלית בעולם וחוסר התיאבון לסיכון הנגזר מכך, ימשיכו לתמוך במטבע האמריקאי."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה