ירידה של 24%! אולי המשקיעים בארה"ב הגזימו קצת?

אמיר כהנוביץ, כלכלן מאקרו כלל פיננסים, מסתכל על אירועי יום האתמול בוול סטריט
 | 
telegram

איך קורה שבנק שמדווח על זינוק של 250% ברווחים ועוקף פי 3 את תחזיות האנליסטים נופל בשיעור החד ביותר מזה 3 שבועות?

בנק אוף אמריקה פרסם אתמול את דוחותיו ה"טובים" אבל המשקיעים לא אהבו את מה ששמעו, ומשכו את סקטור הפיננסים ויחד איתו את כל וול-סטריט לירידות. אז מה קרה שם: פרסום הדוחות נתן לאנליסטים להבין מאיפה הגיעו אותם רווחים והם לא אהבו את מה שראו, הסתבר כי חלק גדול ביותר של הרווחים הוא חד פעמי ולא נובע מפעילות שוטפת של הבנק, או במילים אחרות ניסו לעבוד עלינו שהמצב משתפר כשלמעשה בתחום הצרכני, שכולל כרטיסי אשראי, משכנתאות וביטוח החברה המשיכה להפסיד ואף סיפקה תחזית שחורה לגבי ההמשך שהודיעה שתפריש כ-13 מיליארד דולר נוספים לכיסוי הפסדים מנתינת אשראי ותרשום עוד 1.7 מיליארד דולר בעסקי כרטיסי האשראי.

נוסף על כך צריך לקחת בחשבון גם את החיסכון בפיטורים של 35 אלף עובדים ורווח של 1.9 מיליארד דולר שהחברה רשמה ממכירת מניותיה לבנק מסין. אם זה היה רק הבנק אוף אמריקה אפשר היה להמשיך להיות רגועים אבל כנראה זה לא רק הוא. סיטי שדיווח על תוצאותיו הטובים ביום שישי עשה גם הוא לא מעט תרגילים חשבונאים בניהם רווח מרכישה רעיונית של האג"ח שלהם שנסחר בשוק בפחות מערכו (למרות שבפועל לא רכשה אותו), רווח משיערוך עצמי גבוה לני"ע הרעילים שברשותה (תחום שעליו הזהרנו שעלול לקרות בסקירותינו הקודמות).

רגע, אולי הגזימו קצת עם כל התגובה השלילית? למען האמת ירידות של 3%-4% (אתמול בוול סטריט) הם לא כל כך הגזמה ובטח שלא בתנודתיות האחרונה. עכשיו עומדת השאלה האם באמת הבנקים כולם החליטו בתאום להטעות את המשקיעים. קודם כל זה יכול להיות, אבל אני לא מאמין בקונספירציות וקשה לי להאמין שזה נכון, אם היו נפגשים בטח היינו יודעים על זה משהו, אבל יתכן ותאום לא מתוכנן שכזה בוצע ע"י לא אחר מאשר הממשל הפדרלי , מצד אחד יתכן שהיה זה רעיון שלו ליצור את הרושם שהסקטור מתאושש בכדי לעצור את כדור השלג, תומך בתיאוריה זו הוא ההיתר שניתן לבנקים לשערך בעצמם את נכסיהם הרעילים שגם אם לא נאמר לבנקים ישירות לעשות כך זוהי תוצאתו של ההיתר.

אפשרות נוספת היא אולי מבחני הלחץ, שטרם פורסמו לציבור, שנזכיר שמטרתם לקבוע איזה מהבנקים יקבלו סיוע ואילו בסיכון גבוה לפשיטת רגל. אם נכנס רגע לראש של מנהל אחד הבנקים שכשל במבחן (הוא יודע אך המשקיעים עדיין לא) אותו מנהל מסיק שזמן החברה קצוב ואין לה טווח ארוך ולכן יעדיף להפקיר את הטווח הארוך לטובת הטווח הקצר, להציג רווחים חד פעמיים, למשוך בונוסים ואז לפשוט את הרגל. האפשרות נוספת היא שהבנקים חושבים שהמשקיעים טיפשים ולא יבינו את הדוחות, מה שלא נראה לי. אם אתם מאמינים באחד הרעיונות שהעליתי או שיש לכם עוד איזה רעיון שיתמוך בתיאוריה שמדובר בהטעיה משולבת של הבנקים הגדולים בארה"ב, האופציות בפניכם ברורות. אם לא, קחו בחשבון שהשוק כבר הגיב לדוחות, הוא תזזיתי ופחדן ויכול להיות שסתם פרנואי.

ואז גם הנתון הזה נתקע, ה-Leading Indicator - הוא אומנם היה צפוי להיות שלילי (0.2%-) אבל אז הוא הפתיע עוד יותר (0.3%-) ודחף את וול-סטריט לירידות חדות יותר. מיהו אותו אינדיקטור סורר: האינדיקטור מאותת למעשה על הכיוון הצפוי של הכלכלה ברבעון/שניים הקרובים ולכן גדל הספק האם הכלכלה האמריקאית תצליח להיחלץ מהמשבר במחצית השנייה של השנה כמו שצופה קונצנזוס החזאים (0.3% צמיחה ברבעון השלישי ו-1.5% ברבעון הרביעי) וכן מעלה את השאלה האם תוכניות ההמרצה הממשלתיות יעילות או שחבל על הכסף. האינדיקטור מכיל 10 מדדים שונים בניהם מספר תביעות אבטלה ראשוניות, הזמנות חדשות ממפעלים, אישורי בנייה חדשים, בטחון הצרכנים ועוד.

מאת אמיר כהנוביץ, כלכלן מאקרו כלל פיננסים

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות