האם חוק שעות עבודה ומנוחה חל על עובדת בתחום הסיעוד?
חוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951 (להלן: "החוק"), נחקק כדי להסדיר את זכויות העובדים באשר לשעות העבודה, שעות נוספות ומנוחה שבועית.
ככלל, החוק חל על כל העובדים בתחומי מדינת ישראל, למעט עובדים שהוצאו מתחולת החוק על פי סעיף 30:
1. שוטרים במשטרת ישראל וכל מי שנמנה עם שירות בתי הסוהר.
2. עובדי מדינה שתפקידם מחייב לעמוד לרשות העבודה, גם מחוץ לשעות העבודה הרגילות.
3. יורדי ים ועובדי דיג.
4. אנשי צוות אוויר.
5. עובדים בתפקידי הנהלה או בתפקידים הדורשים מידה מיוחדת של אמון אישי.
6. עובדים שתנאי עבודתם ונסיבותיה אינם מאפשרים למעביד כל פיקוח על שעות העבודה והמנוחה שלהם.
הוצאת עובד שאינו נמנה ברשימה הנ"ל מתחולת החוק אינה חוקית, ותנאי כאמור בחוזה הנו בטל, הואיל ומדובר בחוק מגן אשר לא ניתן להתנות עליו, גם בהסכם.
לעניין עובד בתפקיד ניהול או בתפקיד הדורש מידה מיוחדת של אמון אישי, נקבע בפסיקה, כי כל יחסי עבודה במהותם דורשים אמון ומהימנות בין עובד למעביד, אולם על מנת להיכנס לגדר החריג שבחוק יש צורך במידה מיוחדת של אימון אישי.
לעניין עובד בעבודה שתנאיה אינם מאפשרים למעביד פיקוח על שעות העבודה שלו, נקבע בפסיקה, כי החוק מתייחס לעצם האפשרות לפקח על עבודתו של העובד ולא האם היה פיקוח למעשה. כלומר, די אם קיימת אפשרות מעשית לפקח על שעות העבודה של העובד כדי שהחוק יחול עליו, גם אם לא בוצע פקוח בפועל.
ביחס לעובד בענף הסיעוד, קשה להצביע על מגמה ברורה בדבר תחולת חוק שעות עבודה ומנוחה על עובדים הענף הסיעוד, זאת לאור פסיקות סותרות של בית הדין הארצי והאזורי לעבודה.
עם זאת, בפסיקה שניתנה לאחרונה בבית הדין הארצי לעבודה, זאת בניגוד לחלק מפסיקות קודמות, שבהן נקבע שחוק שעות עבודה ומנוחה אינו חל על עובדי סיעוד, נקבע, כי ככלל אין לראות את עובדי הסיעוד כנכנסים בגדר החריגים לחוק שעות עבודה ומנוחה. על אף שבהעסקת המטפל בבית המעסיק ניתן ביטוי לאמון אישי רב במטפל, אין באמון זה כדי להצדיק העסקה בשעות נוספות ללא תוספת התשלום הקבועה בחוק, ומבלי שתוענק מנוחה שבועית בהתאם להוראות החוק. כמו כן נקבע, כי ניתן להתגבר על הקושי הממשי בהוכחת מספר השעות הנוספות על ידי הוכחת מתכונת העבודה בכללותה. עם זאת, בית הדין הדגיש, כי בעיית שכרם של העובדים בסיעוד צריכה לבוא על פתרונה בהסדר חקיקתי מיוחד (ע"ע 270/08 serafima bodeic נ' חנה דוני, טרם פורסם).
(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".