בצלאל סמוטריץ
צילום: משרד האוצר

מכה משולשת: מסים, הקפאות והתייקרויות - החבילה המלאה של 2025

בדיקת ביזפורטל: משפחה ממוצעת תיפגע ב-1,000 שקל בחודש; מה אפשר לעשות?

אדיר בן עמי | (2)


גל התייקרויות חדש יכה באזרחי ישראל עם פתיחת השנה החדשה, כאשר שורה של מסים ותעריפים במשק צפויים לעלות. מהמע"מ ועד לארנונה, מחשמל ועד דלק - כמעט כל תחום בחיי היומיום יושפע מההתייקרויות הצפויות.


הארנונה מובילה את גל ההתייקרויות עם עלייה משמעותית של 5.3% שתורגש היטב בכיסם של התושבים. העלייה, המבוססת על שילוב של עליית מדד המחירים לצרכן והזינוק בשכר במגזר הציבורי, עשויה אף להתעצם בעתיד כאשר רשויות מקומיות יקבלו אפשרות להעלות את התעריף ב-5% נוספים.


בתחום האנרגיה, צרכני החשמל יתמודדו עם התייקרות של 3.5% בתעריפים. העלייה, שמתונה מהצפוי, מושפעת ממגוון גורמים, ביניהם המעבר לאנרגיות מתחדשות והשפעות המלחמה על תשתיות האנרגיה במדינה.

כשהודיעו על השינויים במע"מ ועל הגזרות הנוספות חישבנו את העלות למשפחה ממוצעת ונדהמנו - בדיקת ביזפורטל: משפחה ממוצעת תיפגע ב-1,000 שקל בחודש; מה אפשר לעשוות?. החל מהיום זה קורה, הנה ההשפעה של כל גזרה והמשמעות שלה.

מס היסף, המכונה גם "מס עשירים", יזנק מ-3% ל-5%. המס, החל על הכנסות מהון מעל 721,560 שקלים, נועד לתקן עיוות במערכת המס הישראלית, שבה מיסוי ההון נמוך יחסית למדרגות מס ההכנסה הגבוהות. מה זה אומר? שמי שמרוויח מעל 60 אלף שקל אם הכנסות מסביב (זה יכול להיות שכר של 40 ועוד הכנסות נוספות של כ-20 אלף שקל בחודש) ימוסה בשיעור מס נוסף של 5%. זה לא מעט וזה מביא את שיעור המס הכולל שלו למעל 50%.

מה זה מס יסף, האם הוא יחול גם על מעמד הביניים ולמה הוא בעצם מס שבח בתחפושת?


מיסוי נוסף משמעותי הוא בתחום הרכבים - בעלי הרכבים החשמליים נפרדים בהדרגה מההטבות לעומת רכבי הבנזין, עם העלאת מס הקנייה ל-45% לעומת מס קנייה בשנה קודמת של 35%  וביטול ההנחה באגרת הרישוי. משמעות הדבר היא תוספת של כ-2,000 שקל בשנה לבעלי רכב חשמלי לצד התייקרות הרכב החשמלי בכמה אלפים טובים - בין 4% ל-8%. 


נעבור למים, מצרך בסיסי וחיוני, יתייקרו ב-2% לכל המגזרים. העלייה, שמתונה מהתכנון המקורי, תביא את מחירי המים לשיא העשור האחרון, בעיקר בשל המעבר להתפלה והאינפלציה במשק. החשחמל יעלה ב-4%. 


הביטוח הלאומי מצטרף למגמה עם העלאה של 1.2% בדמי הביטוח. העלייה, שתתחלק בין העובדים למעסיקים, תעלה לשכיר הממוצע כ-1,440 שקל בשנה, כאשר עצמאים יישאו בנטל המלא.


בתחום הדלק, צפויה עלייה מתונה של 1.1% במחיר הבנזין, שתביא את מחיר ליטר בנזין 95 ל-7.2 שקלים. העלייה נובעת בעיקר מהעלאת המע"מ ועדכוני מדד הבלו, למרות ירידה במחירי הדלק באגן הים התיכון.


ההשפעה המצטברת של כל ההתייקרויות צפויה להיות משמעותית במיוחד עבור משקי הבית הישראליים, שכבר מתמודדים עם יוקר המחיה הגבוה ויש עלייה שמקיפה את הכל - העלייה במע"מ ב-1%, שתחול על כמעט כל המוצרים והשירותים.



הקפאת מדרגות המס


וזה לא הכל. השינוי המשמעותי ביותר צפוי להגיע דווקא מכיוון שרבים לא מודעים לו - הקפאת מדרגות המס. ההחלטה, שתימשך שלוש שנים, צפויה להוביל לעלייה אפקטיבית של 7%-8% במס ההכנסה השנתי של כל עובד.  אדם ששילם מס שנתי של 10,000 שקל בשנת 2024, ישלם ב-2025 סכום של 10,850 שקלים.  ברמות השכר הנמוכות מדובר בעשרות שקלים בחודש, ובשכר הגבוה מגיעים לאלפי שקלים.



בנוסף - כל עובד במשק יאבד יום הבראה אחד בשנה - שווי של 385 שקל במגזר הפרטי ו-434 שקל במגזר הציבורי. במקביל, דמי הביטוח הלאומי יתייקרו בכ-60 שקל בממוצע לעובד בחודש, כאשר העלייה תורגש גם אצל מובטלים (40 שקל) וסטודנטים ואברכים (14 שקל). המכה תורגש באופן כפול אצל זוגות עובדים: תא משפחתי של עצמאים צפו לספוג עלייה שנתית של כ-3,000 שקל בתשלומי ביטוח לאומי.



בנוסף, הקפאת קצבאות הילדים תבטל את העדכון השנתי שהיה אמור להתבצע ב-2025. משמעות ההחלטה היא אובדן של 62 עד 78 שקל לילד עד גיל 18 בשנה - סכום שאמנם נראה קטן, אך מצטרף לשורה ארוכה של פגיעות בהכנסה הפנויה של משקי הבית.



מטרת ההעלאות, לפי משרד האוצר, היא להתמודד עם הגירעון הצפוי של 4.4% מהתוצר בשנה הבאה, לאחר גירעון של 6.6% בשנת המלחמה. התמונה המצטיירת מכלל הצעדים היא של העמקת הנטל על המעמד העובד בישראל. בשילוב עם כאמור ההתייקרויות הצפויות בתעריפי החשמל, המים, הארנונה והדלק, נראה כי שנת 2025 תהיה מאתגרת במיוחד עבור משקי הבית בישראל, שיצטרכו להתמודד עם שורה ארוכה של העלאות מסים וביטול הטבות. מדובר על 1,000 שקלים בחודש למפשחה ממוצעת, זה כסף גדול.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    ממשלת שמאל כלכלי וחורבן. הגרעון יגדל והכנסה ממיסים תרד יחסית לאוכולוסיה (ל"ת)
    רועיי 01/01/2025 10:39
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    עושה חשבון 01/01/2025 09:17
    הגב לתגובה זו
    בעלי חוב עם משכנתא של 1 מיליון שח יתמודדו עם קיטון בהכנסה הפנויה הכנסה נטו לאחר הוצאות מחייה וגידול בהוצאות ריבית והון כגון משכנתא רכישת רכב וכו . מהלך זה יעביר משפחות למצב עני בפועל גירעון חודשי המחייב ירידה ברמת החיים לרבות מכירת רכוש .