רובה ארבל  נשק
צילום: אנצו גוש IWI מקבוצת SK
ועדת נגל

ועדת נגל - הסתמכות על ייצור עצמי; מי החברות שירוויחו מכך?

ועדת נגל צפויה להמליץ על הרחבה גדולה של הייצור העצמי המקומי בתחום הצבאי; בפועל זה כבר נעשה

אביחי טדסה | (1)


דו"ח ועדת נגל אמור להיות מוגש בשבוע הבא. אחד הנושאים הרחבים והחשובים בדוח הוא הגברת ייצור הנשק בישראל. המלחמה הוכיחה שצריך לפתח יכולות ייצור ולשמור על מלאי משמעותי לשעת חירום. המלחמה לימדה שעלול להיווצר אמברגו נשק נגד ישראל ממדינות מסוימות וכדי לייצר ביטחון אספקה, צריך ייצור מקומי. אגב, זה תהליך שקורה ברוב מדינות העולם - מחזירים את הייצור הביתה. 


מדובר בייצור של תחמושת מכל הסוגים, במקביל לפיתוח יכולות ייצור למערכות מתקדמות יותר. המשמעות היא שהיה צריך להרחיב ולשדרג קווי ייצור, לתמוך ולרכוש מערכות מהתעשייה המקומית, להגדיל, לאחסן ולממן את המלאי וזה עולה הרבה כסף.


במשרד האוצר ניסו להתנגד להרחבה גדולה של הייצור בטענה שגם אם הייצור יהיה מקומי נצטרך חומרי גלם והאמברגו יהיה על חומרי גלם ומכאן שלא עשינו דבר. יש בזה הרבה הגיון, אבל בפועל זה עניין מורכב כי זה תלוי בסוגי התחמושת המיוצרת ובסוגי חומרי הגלם. בכל מקרה, העלייה ביכולות הייצור היא כבר עובדה קיימת. מאז המלחמה, היקף ההצטיידות בתחמושת מחברות מקומיות לצד היקף הייצור של משרד הביטחון עלה מדרגה, ובמקביל הכוונה להגדיל באופן קבוע ומתמשך את המלאי.

מאז המלחמה התעשייה הביטחונית ואלו גם החברות הגדולות - אלביט מערכות, תעשייה אווירית ורפאל וגם חברות קטנות  יחסית כמו עשות, ארית, אימקו ונוספות מקבלות הזמנות ענקיות לייצור תחמושת ונשקים ומרחיבות מערכי ייצור.

קיראו עוד ב"בארץ"


זה מתבטא במחירים של החברות האלו בבורסה, אבל אם מדובר בהמשך הרחבה של קווי ייצור זה עשוי להמשיך להשפיע לטובה על החברות הקטנות. הגדולות נמצאות בליגה משלהן, כדי להזיז אותן צריך הזמנות ענק - זה קרה אגב, וזה מסביר את הצבר הענק ואת הגידול במכירות, אבל לא ברור אם זה יימשך באותו הקצב, כשצריך לזכור שההזמנות היו כדי לספק צרכים למלחמה עצמה ובהמשך כדי לייצר ייצור ביתי ומלאי. ההערכה היא שתקציב הביטחון של 2025 בסכום של 136 מיליארד שקל, יגדל בשנת 2026, אך בהמשך יירד.


נזכיר כי ועדת נגל ככל הנראה תמליץ על הגדלת התקציב בכ-20 מיליארד שקל, על פי ההערכות בין 6 מיליארד ל-10 מיליארד יהיה גידול שקשור בהצטיידות והגברת מערכי הייצור. הגידול הזה יביא את התקציב  הצפוי לאזור ה-105 מיליארד שקל בשנה - זה מתחת לתקציב ב-2025 וזה שיהיה ב-2026, ומתחת להוצאות ב-2024 שהסתכמו ב-190 מיליארד שקל ולהוצאות ב-2023 שהסתכמו ב-100 מיליאר שקל (לעומת צפי ל-80 מיליארד לפני המלחמה).

צפוי שהתקציב שבעצם גדל משני טעמים - הראשון צרכי המלחמה והצטיידות דחופה והשני גידול פרמננטי, יירד בהמשך וזו בשורה כלכלית טובה, אם כי, כמובן שאי אפשר לדעת, אנחנו עדיין בעיצומה של מלחמה ואיומים בחזיתות שונות. 


יתר הגידול התקציבי שעליו צפויה להמליץ ועדת נגל מתייחס לעלות כוח האדם - הוצאות השכר לאנשי הקבע ועלייה בהוצאות בגין מילואימניקים. הועדה מתכוונת להפוך את השירות בקבע ליותר מתגמל כדי למשוך את הצעירים להישאר.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    יוסי חתוכה 06/01/2025 10:49
    הגב לתגובה זו
    כיפה וקירבה לנתניהו לא משמשים עלה תאנה