"פקידי האוצר רואים אותנו כהוצאה ולא כהשקעה"
צמרת אביבי, סגנית נשיא להב, הארגון היציג של 60,000 אלף עצמאיים מספרת על הקשיים שעוברים על העצמאיים והתחושות הקשות לנוכח מה שהם מרגישים כחוסר רצון לעזור, למי שנאלצו בשנים האחרונות להתמודד ממשברים שבאו בזה אחר זה
השנים האחרונות, היו שנים לא קלות עבור המשק הישראלי, שנאלץ להתמודד עם משבר שרדף משבר. אחד הציבורים שנפגעו בצורה הקשה ביותר, במהלך התקופה הזו, הוא ציבור העצמאיים שמוצא עצמו פעם אחר פעם בתחתית סדר העדיפות הממשלתי. על פי נתוני ארגון העצמאיים להב, מאז פרוץ המלחמה נסגרו 60 אלף עסקים, נתון גבוה באופן משמעותי מזה שנרשם בשנים "רגילות". כמו כן, מספרם של העסקים שנפתחו במהלך השנה החולפת (2024) נאמד ב-36.5 אלף, ירידה של 15 אלף ביחס לשנה קודם לכן. לדבריהם, 80% מהעסקים שנסגרו הם עסקים קטנים עם עד חמישה מועסקים.
- לקראת סוף השנה: איך לנצל את הטבות המס בקרנות ההשתלמות וקופות הגמל?
- בשורה למילואימניקים בעלי עסקים: אשראי בריבית פריים מינוס 2%
"אנחנו נמצאים במצב קשה, אולי אפילו יותר מזה שהיה בקורונה. אנחנו אחרי 15 חודשי לחימה, שהביאו לצמצום היקף הפעילות של העסקים, בפרט בצפון ובדרום, עם ענפים שלמים שעדיין משותקים וטרם חזרו לפעילות. גל ההתייקרויות במשק, כולל המים, החשמל, המע"מ והשינוע מביא בסופו של דבר על כוח הקניה אצל בעלי העסקים הקטנים והעצמאיים. לכך ניתן לצרף את העלאת הביטוח הלאומי, שמקשה עלינו לשלם עבור אנשים שאנחנו מעסיקים. ולבסוף יחד עם חוק ההסדרים יוצא שאין לנו מנועי צמיחה, שכבעלי עסקים יכולים לסייע לנו להשאיר את הראש מעל פני המים. הממשלה הייתה לא הוגנת כלפינו. אנחנו נשארנו הפרה החולבת של התקציב", מסבירה צמרת אביבי, סגנית נשיא להב, הארגון היציג של 60,000 אלף עצמאיים ובעלי עסקים קטנים ובינוניים.
אחד המאבקים של הארגון שבראשו עומדת אביבי הוא חוק הרווחים הכלואים, שנועד למסות את הרווחים של מחולקים בחברות קטנות ובינוניות. לדברי אביבי "במקום שהעסק ישקיע את הרווחים בצמיחה ובשגשוג של העסק הוא מקבל עונש וצריך לשלם מס על הרווח. המס הזה הוא רק עד חברות של 30 מיליון שקל. ככה שהחברות הגדולות שמחזיקות בלובינג חזק, לא נכנסים תחת הנטל. אנחנו מצפים שהממשלה תסתכל בצורה רוחבית, איך היא יכולה להעניק לנו יותר מנועי צמיחה לשגשג. אבל בפועל פקידי האוצר רואים אותנו כהוצאה ולא כהשקעה, כשיחליפו את הדיסקט נוכל לראות סממנים של הבנה איך לנהל את המרחב של העסקים הקטנים".
- לראשונה: אושרה תוכנית התחדשות עירונית באילת
- בהיקף של חצי מיליארד שקל - רשת החשבונות הפיקטיביות שנחשפה
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
מה אנשי האוצר עונים לטענות שלכם?
"אנחנו מתנהלים מול הפקידים. מדובר באנשים שסיימו תואר בכלכלה באוניברסיטה ומעולם לא הוציאו חשבונית ואין להם ידע בניהול עסק. הם מסתכלים בעיניים אחרות ולא מבינים את התמונה הכוללת. אנחנו רואים חוסר הבנה. אם משרד הכלכלה בא לקראתנו, פקידי האוצר עוצרים את זה. לא מרגישים שיש שר אוצר ששומע את השטח, אלא הולך על פי הדברים שנערי האוצר אומרים לו".
אילו צעדים אפשר לנקוט כדי לעזור לעצמאיים?
"לתת לנו הלוואות בתנאים טובים, כדי שנוכל להבריא את הכלכלה של ישראל. זה אמור להיות אינטרס של המדינה לעשות את זה אבל הבנקים שמרוויחים מיליארדים לא רואים אותנו ממטר. בנוסף, החוק של הרווחים הכלואים לא היה צריך לעלות בכלל, ותת לנו להכניס את הכסף להשקעה בכסף. אנחנו חושבים שאפשר לתת לעצמאיים קורסים ועוד דברים שיוכלו לסייע לנו ליצור מנועי צמיחה".
המחאות של העצמאיים לפני ארבע שנים שינו משהו?
"אין לנו את העוצמה של ההסתדרות, אם נשבות המדינה לא תקרוס. אנחנו משמיעים את הצעקה שלנו, מגיעים לכנסת לכל דיון שיש ויוזמים דיונים וחקיקה. אבל עדיין לשכירים יש מנגנוני הגנה הרבה יותר גדולים. מאז משבר הקורונה אנחנו מוצאים עצמנו מידפקים על דלתות חברי הכנס כעניים בפתח במקום שיהיה נוהל לחיצת כפתור".
מה אתם כארגון היציג עושים כדי לסייע לבעלי העסקים לצאת מהמשבר?
עשינו מיזם של עצמאיים ממשפחות שכולות. פנתה אליי חברה שלי שמנהלת את מחוז צפון במשרד הביטחון ושלה איך אפשר לעזור לבעלי עסקים ששכלו קרובים, ומצאנו תקציב לטובתם. אנחנו מציעים קורסים והשתלמויות ומהווים הקשר בין העצמאיים לנבחרי הציבור.