כסף
צילום: Freepik

זינוק בארנונה: לא רק תל אביב - כל הארץ משלמת יותר

מגדרה שזינקה ב-16% ועד תל אביב שמטילה מס מטרו, העלאת הארנונה החדה ביותר מזה 17 שנה מכה בתושבים ובתעשיינים ברחבי הארץ בשיעורים של עד 47% מעבר לעדכון הארצי

אדיר בן עמי | (1)
נושאים בכתבה ארנונה

מה שהיה אמור להיות עדכון שגרתי של 5.3% בארנונה, בהתאם למנגנון "הטייס האוטומטי", הפך למסע העלאות חד בין הרשויות המקומיות. התושבים, שכבר מתמודדים עם יוקר מחיה גואה, מגלים שחשבון הארנונה שלהם לשנת 2025 גבוה משמעותית ממה שציפו.


הטייס האוטומטי הוא מנגנון ארצי המתעדכן מדי שנה בהתאם למדד המחירים לצרכן ומדד השכר במגזר הציבורי. השנה נקבעה עלייה של 5.29% - העלייה החדה ביותר ב-17 השנים האחרונות. אך רשויות רבות לא הסתפקו בכך, וביקשו העלאות חריגות נוספות.


תל אביב מובילה 

תל אביב מובילה את המגמה עם העלאה דרמטית במיוחד. העירייה, בניסיון "לתקן עיוותים היסטוריים" כלשונה, אישרה עליות של עד 44% בשכונות מסוימות. תושבי דרום העיר, במיוחד בפלורנטין, מרגישים שקיבלו מכה כפולה - גם העלאה חדה וגם שירותים עירוניים שלטענתם לא מצדיקים את המחיר.


העירייה לא הסתפקה בכך, והוסיפה גם "מס מטרו" בשיעור של 3.5% למימון פרויקט התחבורה השאפתני. העלאות הארנונה צפויות להכניס לקופת העירייה כ-70 מיליון שקל מהעלאת פערי התעריפים, ועוד כ-40-45 מיליון שקל מ'מס המטרו'. בסך הכל, תקציב הארנונה של העירייה צפוי לגדול בכחצי מיליארד שקל בשנת 2025.


בצפון תל אביב המצב אף חמור יותר. בשכונות כמו אפקה ושיכון דן, בעלי בתים פרטיים ודירות גדולות נדרשים לספוג זינוק של עד 47% בארנונה. עבור דירה ממוצעת, מדובר בתוספת של אלפי שקלים בשנה, סכום שמאלץ רבים מהתושבים לשקול מחדש את המשך מגוריהם באזור.


גם בירושלים הגישה דומה. העירייה בחרה להתמקד בשכונות ומתחמים חדשים, מה שיוצר מצב אבסורדי שבו דיירים חדשים משלמים תעריפים גבוהים משמעותית משכניהם הוותיקים. זו אולי נראית גישה "מתוחכמת", אך בפועל היא יוצרת אפליה בין תושבים באותו אזור.


מפתיע לגלות שדווקא גדרה, עיר קטנה יחסית במרכז הארץ, מובילה את טבלת העליות הארצית עם זינוק של 16% בארנונה למגורים. משמעות הדבר היא שתושב שהיה רגיל לשלם 1,000 שקל בחודש, פתאום מוצא את עצמו עם חשבון של 1,160 שקל.


בחיפה והגליל התחתון ההתמקדות היא בעיקר בכיס של התעשיינים, עם עלייה של 13% בארנונה לתעשייה. בעלי המפעלים, שכבר מתמודדים עם עלויות גבוהות בכל החזיתות, נאלצים כעת להתמודד עם עול כספי נוסף.  מגמה דומה נרשמת בלכיש, שם זינקה הארנונה לתעשייה ב-14%. באור עקיבא המצב דומה עם עלייה של 13%.


קיראו עוד ב"בארץ"

בערים נוספות כמו בית שמש, חוף השרון, לוד ואשקלון, נרשמת עלייה של 10% הן בארנונה למגורים והן בארנונה לתעשייה - כמעט כפול ממה שנקבע ב'טייס האוטומטי'. החלטה זו של העיריות יוצרת לחץ כפול על הכלכלה המקומית, כשהן התושבים והן העסקים נאלצים להתמודד עם העלאה משמעותית בתשלומים.


העסקים הקטנים והבינוניים נמצאים במצב מורכב במיוחד. מצד אחד העלויות עולות, ומצד שני קשה להעלות מחירים מבלי לאבד לקוחות. רבים מהם מחפשים פתרונות יצירתיים, כולל בחינת מעבר לערים עם ארנונה נמוכה יותר. הרשויות המקומיות מצדיקות את ההעלאות בצורך לאזן תקציבים ולשפר תשתיות, אך נשאלת השאלה האם לא היה אפשר ליישם את השינויים בצורה מדורגת יותר. הזינוק החד מקשה במיוחד על משפחות שכבר מתמודדות עם יוקר המחיה.


כדאי לציין שישנן אפשרויות להקלה בנטל התשלומים. תושבים יכולים לבדוק זכאות להנחות, במיוחד למשרתי מילואים, בעלי הכנסה נמוכה, או מקבלי קצבאות. כמו כן, ניתן לבקש מדידה מחדש של שטח הדירה, אם כי יש לקחת בחשבון שהדבר עלול גם להעלות את החיוב במקרים מסוימים.


התחזית לעתיד

התחזית לעתיד מדאיגה. רשויות רבות כבר מדברות על צורך בהעלאות נוספות בשנים הקרובות, מה שמעלה חששות לגבי יכולתם של משקי בית ועסקים להתמודד עם העלויות המתנפחות.


האתגר האמיתי הוא למצוא את האיזון העדין בין הצורך לממן שירותים עירוניים איכותיים לבין היכולת של התושבים לשאת בנטל. בינתיים, נראה שהכף נוטה בבירור לכיוון אחד, והתושבים הם אלה שמשלמים את המחיר.


חשוב לזכור שהארנונה היא אמנם המקור העיקרי של הרשויות המקומיות למימון שירותים חיוניים, אך העלאות חדות מדי עלולות ליצור אפקט בומרנג - דחיקת תושבים ועסקים לערים אחרות, מה שבסופו של דבר יפגע בהכנסות העירייה.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    על קוטג החרמנולמה לא גם על מיסי עירייה ש...מעבר (ל"ת)
    יוסף 12/01/2025 21:00
    הגב לתגובה זו