מדד המחירים בדצמבר - מה הוא צפוי להיות ומה יהיה ב-2025?
צפי למדד דצמבר נמוך סביב 0%-0.1%, אך בפתח: גל התייקרויות נרחב הכולל עליות במע"מ, חשמל, מים וארנונה שיביאו את האינפלציה לאזור 4% בתחילת 2025 ומשם תהיה ירידה משמעותית - מה צפוי להיות המדד ב-2025?
מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר יתפרסם היום, כאשר הכלכלנים צופים כי המשק הישראלי יסיים את השנה עם אינפלציה ברמה של 3.3%-3.2%, מתחת לתחזיות המוקדמות שחזו אינפלציה של קרוב ל-4%. לפי התחזיות העדכניות, מדד חודש דצמבר צפוי להיות בין מינוס 0.1% לפלוס 0.1%. מדד יחסית נמוך בשל ירידות מחירים במספר תחומים מרכזיים. בין הגורמים המרכזיים שהשפיעו על המדד ניתן למנות את הירידה במחירי הטיסות בעקבות חזרת חברות תעופה זרות והגברת התחרות, וכן ירידה של 8 אגורות במחירי הדלק.
הירידה בשערי הדולר והאירו תרמה אף היא למגמת הירידה במחירים, בעיקר דרך הוזלת חומרי גלם ומוצרים מיובאים. השפעה זו הורגשה במיוחד בתקופה שקדמה להעלאת המע"מ בינואר 2025.
צפוי זינוק משמעותי באינפלציה ברבעון הראשון
למרות המדד הנמוך הצפוי בדצמבר, האנליסטים צופים זינוק משמעותי באינפלציה ברבעון הראשון של 2025. התחזיות מצביעות על עלייה לרמה של קרוב ל-4% בינואר, בעיקר בשל העלאת המע"מ ושורת התייקרויות נוספות.
בין ההתייקרויות הצפויות בינואר ניתן למנות עלייה של 3.5% במחירי החשמל, 2% במחירי המים, והעלאות משמעותיות בארנונה בערים מרכזיות, שבחלקן מגיעות אף ל-30%. בנוסף, חברות מזון, משקאות והיגיינה כבר הודיעו על העלאות מחירים נרחבות.
רמת האינפלציה הגבוהה הצפויה בתחילת 2025 צפויה להשפיע על מדיניות הריבית של בנק ישראל. הבנק המרכזי, שכבר הותיר את הריבית על 4.5% בהחלטתו האחרונה, צפוי להמשיך במדיניות זו לפחות במהלך החודשים הראשונים של השנה.
התחזיות מצביעות על כך שברבעון השני של 2025, כאשר האינפלציה צפויה לחזור לתחום היעד של 1%-3%, יוכל בנק ישראל לשקול הפחתות ריבית. ההערכות הן כי במהלך השנה יבצע הבנק הפחתה אחת או שתיים כשרוב הכלכלנים צופים שתי הפחתות ורמת קיבית של 3.75% עד 4% בסוף השנה. המדד בשנה כולה צפוי להיות בין 2.6% ל-2.7%.
פרסום מדד המחירים לצרכן בישראל יתבצע כשעתיים וחצי לפני פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב, שם צפויה עלייה קלה ל-2.8% באינפלציה השנתית, לעומת 2.7% בחודש הקודם.
- היקפי המשכנתאות בדצמבר- 14 מיליארד שקל
- לקראת תביעות אישיות בסלייס: משפחת גולדברג תימנע משינויים בנכסיה
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
מה היה בנובמבר
מדד המחירים לצרכן בנובמבר הפתיע עם ירידה של 0.4%, ירידה חדה יותר מתחזיות הכלכלנים שצפו ירידה של בין 0.1% ל-0.3%. האינפלציה השנתית עמדה על 3.4%, כאשר מתחילת השנה נרשמה עלייה מצטברת של 3.5% במחירים.
הירידה במדד הובלה על ידי מספר סעיפים מרכזיים: ירקות ופירות טריים רשמו צניחה של 6.6%, מחירי התחבורה ירדו ב-1.5%, וסעיף החינוך, תרבות ובידור ירד ב-1.3%. מנגד, נרשמו עליות בסעיפי ההלבשה (1.2%), והמזון, הדיור והשונות עלו ב-0.3% כל אחד.
בשוק השכירות נמשכה מגמת העלייה, כאשר שוכרים שחידשו חוזה חוו התייקרות של 2.6%, בעוד שוכרים חדשים נאלצו להתמודד עם עלייה משמעותית יותר של 3.8%. נתונים אלה משקפים את השינוי השנתי, שכן מרבית השוכרים קשורים בחוזים קבועים ללא מנגנוני הצמדה.