
תקציב המדינה תקוע: סמוטריץ' מאיים, החרדים לוחצים והמערכת הכלכלית בהמתנה
תקציב 2025 נמצא במבוי סתום – אם לא יאושר עד סוף מרץ, הכנסת תתפזר והמדינה תיאלץ ללכת לבחירות. סמוטריץ' מאיים שלא יתמוך בחוק הגיוס אם התקציב לא יתקדם, והמפלגות החרדיות לוחצות לקבל הבטחות. במקביל,
משרד האוצר עובר טלטלה עם שורת עזיבות בצמרת. איך זה ייגמר?
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגיש את תקציב המדינה לכנסת, אבל הדרך לאישורו מלאה במכשולים פוליטיים. הבעיה המרכזית היא שחלק מהשותפים בקואליציה, בעיקר המפלגות החרדיות, דורשים שהתקציב יהיה תלוי בחוק הגיוס – כלומר, לא יתמכו בתקציב עד שיובטח מתווה מקל לגיוס חרדים. סמוטריץ', מצדו, לא מוכן לאשר ויתורים רחבים בנושא הגיוס, וכדי ללחוץ על החרדים הודיע: "אם לא נצליח להתכנס להסכמה, אפשר להעביר את התקציב ולפזר את הכנסת".
במילים אחרות, הוא מציע פשרה חריגה – לאשר את התקציב אפילו אם זה יעלה בבחירות חדשות. זה מהלך שמעיד עד כמה התקציב הזה הפך לכלי פוליטי ולא רק לעניין כלכלי חשוב. אבל זה לא חדש, התקציב ובכלל עניינים כלכליים הם כבר מזמן נושאים שמפילים ממשלות וגם מעלים ממשלות.
סמוטריץ' מסתבך – קרב פוליטי בתוך הממשלה
המצב בינתיים נראה כהולך ומסתבך. סמוטריץ' מצהיר שוב ושוב שהוא לא יישאר בממשלה אם לא תחודש הלחימה בעזה אחרי עסקת החזרת החטופים בשלב א'. אבל אם יתפטר לפני אישור התקציב, הממשלה עלולה לקרוס לפני שהכסף יתחלק מחדש בין המשרדים. אלא שסמוטריץ' משדר אופטימיות שנובעת מהערכתו שראש הממשלה בנימין נתניהו ייכנע לדרישתו ויחדש את המבצע בעזה. לא בטוח שנתניהו יוכל להרשות לעצמו להרגיז את ממשל טראמפ, שמעדיף רגיעה וגם לא בטוח שזה מה שהוא רוצה. מדברים על רשת ביטחון של האופזיציה לקואליציה במצב כזה, אבל האופוזיציה לא תצביע על התקציב של הקואליציה. כלומר, גם אם תהיה רשת ביטחון לקואליציה היא תהיה נקודתית לעסקת החטופים, אבל אז יגיע מרץ והקואליציה לא תוכל להוביל את אישור התקציב ותתמוטט. ובכלל - למה שהקואליציה תסכים לרשת ביטחון זמנית או חלקית ולא כזו שמבטיחה את הממשלה עד למועד הבחירות הצפוי ב-2026?
ויש משוכה גדולה יותר. חוק הגיוס שבינתיים תקוע. החרדים לא מוכנים לפשרות נוספות, ואילו חלק מחברי הכנסת מהציונות הדתית והליכוד מתנגדים לכל מתווה שייתן לחרדים פטור קל יותר. במזנון הכנסת כבר מדברים על רעיון קיצוני – לאגד את אישור התקציב, חוק הגיוס ועסקת החטופים להסכם אחד גדול, כזה שייתן סיבה לחלק מהאופוזיציה לתמוך, גם אם זה אומר שסמוטריץ' יפרוש.
ומה קורה בינתיים עם התקציב?
כל עוד התקציב לא עובר, הממשלה פועלת לפי "תקציב המשכי", מה שאומר שכל חודש אפשר להוציא רק 1/12 מהתקציב של השנה הקודמת. זה פתרון זמני, אבל אם המצב יימשך יותר מדי זמן, הוא יכול לפגוע בפרויקטים חדשים וביכולת של הממשלה להוציא לפועל רפורמות. כבר עכשיו יש סעיפים משמעותיים, כמו שינוי במדרגות מס הכנסה והעלאת מס יסף, שכבר אושרו ונכנסו לתוקף בלי קשר לתקציב. תיאורטית אפשר לבנות מנגנון של המשך תקציבי ולדחות את הבעיה מחודש מרץ בחודש-חודשיים אבל זה מאוד לא בריא למשק וזה אילוץ שבסוף יתפוצץ.
במשרד האוצר מבינים שהמצב מורכב, אבל גם מרגיעים – לפחות חלק מהצעדים הכלכליים המרכזיים כבר הופרדו מהתקציב ועובדים עליהם בנפרד. מצד שני, אם התקציב לא יאושר במרץ, הכנסת תתפזר באופן אוטומטי ונלך לבחירות, אם כי כאמור אפשר להסדיר פתרונות חלקיים וזמניים שידחו את הבעיה בכמה חודשים.
שינויים באוצר – אי ודאות נוספת
הטלטלה הפוליטית מגיעה בדיוק כשמשרד האוצר עובר שינויים גדולים. המנכ"ל שלומי הייזלר עוזב, ובמקומו נכנס אילן רום – איש עם רקע ביטחוני, אך כמעט בלי ניסיון בניהול כלכלי. היועץ המשפטי של האוצר, אסי מסינג, צפוי לפרוש בחודשים הקרובים, מה שיכול לאפשר לסמוטריץ' לקדם מהלכים שנתקעו עד עכשיו. גם ראש אגף התקציבים, יוגב גרדוס, יעזוב בקרוב אחרי תקופה ארוכה של עימותים עם השר.
- בעל עסקים בשוק מחנה יהודה חשוד בהעלמת הכנסות בסך של 2.4 מיליון שקל
- כשההורים שלכם תלויים בכם כלכלית - דור הביניים הפך לרשת הביטחון של ההורים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
סמוטריץ' האשים את גרדוס שוב ושוב ב"תדרוכים שקריים" ובהתנגדות למהלכים שלו, כולל המתווה לחוק הגיוס. אם בעבר היה נדמה שגרדוס עשוי לפרוש מוקדם, כעת הוא צפוי להישאר לפחות עד לאישור התקציב.
כל הבלגן הזה לא טוב למשק שצריך יציבות כלכלית ובעיקר הבנה שיש ראש ככלי שמוביל אותנו. התקציב מאוד חשוב גם למתווה הורדת הריבית של בנק ישראל. אם הנגיד לא ישתכנע שיש תקציב, שיש בעל בית באוצר ושהולכים לקיצוצים בתקציב כפי שהוסדרו, הוא לא יוריד את הריבית. דבר קשור בדבר ונראה שבינתיים אנחנו הולכים לאי וודאות כלכלית גדולה של לפחות חודשיים.
שאלות ותשובות בנושא התקציב והמצב הפוליטי
מה קורה אם התקציב לא יאושר עד
סוף מרץ?
אם התקציב לא יעבור בזמן, הכנסת תתפזר באופן אוטומטי וישראל תלך לבחירות חדשות. בינתיים, הממשלה תעבוד לפי תקציב המשכי, כלומר תוכל להוציא בכל חודש רק 1/12 מהתקציב של 2024.
איך חוק הגיוס קשור לתקציב?
המפלגות החרדיות
דורשות שהתקציב יאושר רק אם יובטח מתווה מקל לגיוס חרדים, אך יש לכך התנגדות משמעותית מצד סמוטריץ' ואחרים בקואליציה.
למה סמוטריץ' רוצה לאשר את תקציב 2026 אם זה של 2025 עוד לא עבר?
זו הצהרה פוליטית יותר משהיא מעשית. סמוטריץ' רוצה לשדר
יציבות וליצור תחושה שהוא מתכנן קדימה, אבל כל עוד תקציב 2025 לא אושר, זה נשמע מנותק מהמציאות.
איך הממשלה יכולה להמשיך לתפקד בלי תקציב?
הממשלה יכולה לפעול לפי תקציב המשכי, אבל זה מגביל את ההוצאות החדשות. ככל שהמצב הזה יימשך, יהיה
קשה יותר להפעיל תוכניות חדשות ולנהל את המדינה בצורה יעילה.
מי עוזב את משרד האוצר ומה זה אומר?
המנכ"ל הקודם עזב, היועץ המשפטי אסי מסינג פורש בקרוב, וראש אגף התקציבים יוגב גרדוס צפוי לעזוב באוגוסט. זה אומר שסמוטריץ' יוכל למנות אנשים
קרובים יותר למדיניות שלו, מה שעשוי להשפיע על קבלת ההחלטות באוצר.
למה סמוטריץ' נמצא במאבק מול בכירי האוצר?
סמוטריץ' נכנס לעימותים עם בכירים במשרד, בעיקר סביב מדיניות התקציב, חוק הגיוס וההקצאות למגזר החרדי. הוא מאשים את גרדוס בהדלפות
נגדו, ואת מסינג בכך שהוא "מונע מאג'נדה". העזיבה של השניים נותנת לו יותר שליטה בהחלטות.
האם יש דרך להעביר את התקציב למרות כל המשברים?
יש ניסיונות לקשור את אישור התקציב, חוק הגיוס ועסקת החטופים להסכם אחד גדול, שייתן לחלק מהאופוזיציה
סיבה לתמוך. זה לא בלתי אפשרי, אבל זה יהיה כרוך בפשרות קשות מצד כל הצדדים. כמו כן אפשר למצוא פתרונות זמניים וחלקיים שידחו את אישור התקציב כשבינתיים יעבדו לפי התקציב הזמני, אבל זה רק ידחה את הקץ.
- 2.אמיר 29/01/2025 18:46הגב לתגובה זוהוא בנפשנו
- 1.יהיה תקציב יהיה חוק גיוס יהיה הכל לא להיות שחור (ל"ת)אנונימי 29/01/2025 18:24הגב לתגובה זו