שי אהרונוביץ
צילום: פוטו מרסלו

שי אהרונוביץ' על הרווחים הכלואים: "חברות דוגרות על מיליארדים"

"ידענו שרפורמת הרווחים הכלואים תהיה אחד המאבקים הקשים ביותר שלנו", אמר מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' בוועידת שוק ההון לחיסכון ארוך טווח באילת; "חישבנו שמסתובבים לפחות 150 מיליארד שקל במאזנים של חברות"; בדרך הרשות פוגעת דווקא בעסקים הקטנים והאמיתיים

רוי שיינמן | (1)

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים, התייחס בוועידת שוק ההון לחיסכון ארוך טווח באילת לרפורמת הרווחים הכלואים: "מדובר ברפורמה שידענו שהולכת להיות אחד המאבקים הקשים ביותר שלנו. מחלקת הכלכלה, אגף הכלכלה בתוך רשות המיסים והכלכלן של רשות המיסים חישבו שמסתובבים לפחות כ-150 מיליארד שקל כאלה בתוך מאזנים של חברות, רווחים שלא מושקעים בפיתוח החברה, בפיתוח העסקי של החברה, אלא רווחים שמושקעים או בהחזקת נדל"ן פסיבי או של מניות, מדדים בחו"ל, מניות לא של חברות בנות שהן באמת אחזקה מהותית, אלא אחזקה בעיקר של ניירות ערך וכו'. חברה שדוגרת על מיליארד שקל, או שתשלם 2% או שתיקח 6% מתוך המיליארד, ואגב ב-2025 זה 5%, סוג של הוראת שעה, ותחלק בפועל ועל זה כמובן יהיה מס על הדיבידנד".


"הדבר השני שעשינו והוא ביחד עם אותה רפורמה, זה לקחת את אותן חברות מעטים או חברות עצמאיים שכאילו התחפשו לחברות", הוסיף אהרונוביץ'. "עצמאים התאגדו כחברה כדי לחסוך במס. מיסוי דו שלבי וכו' זה הדבר השני שטיפלנו בו. מה שמעל 25% כן מהרווחים של החברה אנחנו למעשה ממסים אותו במיסוי אחיד".


אנחנו כותבים כאן הרבה על ההתפתחויות במאבק על המס על הרווחים הכלואים, שהוא כנראה אחד מהמסים הכי שנויים במחלוקת בישראל אי פעם. הכוונה בתחילת הדרך היתה למסות את אלו שבורחים ממס גבוה דרך הקמת חברות, אלא שבדרך הוא התרחב והפך לדו ראשי - מס על רווחים כלואים ומס על רווחים שוטפים. זה יגרום להמון תכנוני מס בהמשך ומצד שני למיסוי לא צודק ולא שוויוני.


המס הזה יוביל לכך שעסקים רבים ישלמו מס שלא בצדק כי הם עומדים בתנאים - מרוויחים מעל 25% מההכנסות ומכניסים פחות מ-30 מיליון שקל. האם הכוונה היתה למסות אותן? אם הן עסק ריאלי לגמרי, אז ממש לא, אבל החוק התרחב. מנגד, בעזות מצח וחוצפה שלא תיאמן הרחיקו את העסקים שמרוויחים מעל 30 מיליון שקל. את העשירים באמת הוציאו מהמיסוי הזה, והכניסו דווקא עסקים ריאלים אמיתיים.


עסקים שעומדים בתנאים האלו ימוסו לפי מס שולי של בעל השליטה, כלומר באזור ה-50%. זה צד אחד של החוק, החלק הנוסף - מיסוי על הרווחים הכלואים. כאן אפשר יהיה לשלם 2% קנס שנתי על גובה הרווחים הכלואים או לחלק מדי שנה 6% מהיקף הרווחים הכלואים (5% בשנה הראשונה).


הגבייה הצפויה ממסים ב-2025 - 475 מיליארד שקל

עוד ציין אהרונוביץ' בכנס כי ישראל צפויה לגבות כ-475 מיליארד שקל ממסים ב-2025. זה תהיה ירידה לעומת 2023 בה הכנסות המדינה ממסים היו 485 מיליארד שקל אבל זה עדיין סכום משמעותי. ב-2022 הכנסות המדינה ממסים היו 439 מיליארד שקל. כרגע ההוצאה הממשלתית המותרת ל-2025 עומדת על כ-523.6 מיליארד שקל.


"ינואר 2025 היה החודש גבייה הטוב ביותר של מדינת ישראל מאז ומעולם במיסים, בפער מהפעם הקודמת שהייתה גבייה כל כך טובה היה בינואר 2022 ועכשיו גבינו קרוב ל- 62 מיליארד שקל ממיסים, סכום חסר תקדים", אמר אהרונוביץ'. "אנחנו צפינו בערך 54 מיליארד שקל ובסוף זה הגיע ל-62 מיליארד שקל. ככל והצמיחה במשק תמשיך אנחנו צופים גבייה של 475 מיליארד שקל סה"כ בשנת 2025".

כל הכותרות


"עקב מלחמה מהקשות ביותר שידעה מדינת ישראל נוצר צורך לעשות צעדים כדי שכמובן המדינה לא תיכנס לסחרור של גירעון שהולך וגדל, אלא שנצליח להתגבר על הגירעון והוא יהיה חד פעמי ונחזור למתווה של הקטנת גירעון וצמיחה", הוסיף אהרונוביץ'. "בעיקר צעדים מיסויים שתפקידם בסופו של דבר להביא בין 30 ל-40 מיליארד שקל בשנה באופן פרמננטי, לא חד פעמי, אז כמובן שנעשו מספר צעדים והמשמעותיים ביותר שנעשו כרגע, חוץ מהעלאת המע"מ שבעיני הוא לא צעד חכם אבל אין ברירה בתקופה כזאת".

קיראו עוד ב"בארץ"


אהרונוביץ' גם התייחס לפיצויים ששולמו לנפגעים מהמלחמה: "קרן הפיצויים שמתופעלת ומנוהלת ע"י רשות המיסים, כמובן עובדת במלוא הקיטור מאז ה-7 באוקטובר 2023. מבחינת נזקים עקיפים הוגשו כבר קרוב ל- 630,000 תביעות, רובן הגדול כמובן כבר שולם, מעל 90% כמדומני ואפילו מעבר לזה, 95% שולמו. שילמנו מעל 17 מיליארד ומעריכים שהנזקים העקיפים יגיעו ל-20 מיליארד בערך".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    סמיון 25/02/2025 18:36
    הגב לתגובה זו
    כשכל הכסף זורם למימון אברכים חרדים המשתמטים משירות צבאי והתנחלויות מיותרות בשומרון