
קרן העושר עלתה ב-11.5% ל-2.08 מיליארד דולר
למרות האתגרים הביטחוניים והכלכליים של 2024, הקרן שנועדה לנהל את הכנסות המדינה ממשאבי טבע ממשיכה לצמוח, ומרעננת את מדיניות ההשקעה שלה בהתאם לסיכונים הגלובליים ולתחזיות לשנים הקרובות
הדו"ח השנתי של הקרן לאזרחי ישראל לשנת 2024, שפורסם היום, מציג המשך גידול בנכסים לצד עדכון משמעותי באסטרטגיית ההשקעות. הקרן, שהוקמה כדי לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחי גז ונפט, רשמה בשנה החולפת תשואה דולרית של 11.5%, והגיעה להיקף נכסים כולל של כ־2.08
מיליארד דולר. למרות שנה שהוגדרה כמאותגרת ברמה הלאומית, הקרן התנהלה על פי עקרונות של ראייה לטווח הארוך, גיוון תיק הנכסים והגדרה מחודשת של מדדי הייחוס והקצאת הנכסים.
בנוסף לצמיחת נכסי ההשקעה, במהלך שנת 2024 הופקדו בקרן כ־417 מיליון דולר שהגיעו מהכנסות
המדינה מהיטל על רווחים ממשאבי טבע, בהתאם לחוק. בשנת 2023 העבירה הקרן לתקציב המדינה סכום של כ־33.6 מיליון דולר, עבור תקציבי 2023 ו־2024, סכום שנגזר מהמנגנון החוקי המאפשר שימוש מוגבל בתקבולי הקרן לצרכים תקציביים שוטפים.
מניות טכנולוגיה בארה"ב הובילו, סין פיגרה מאחור
המרכיב המרכזי בתשואת הקרן בשנת 2024 נבע מהשקעות בשוקי המניות של המדינות המפותחות, ובעיקר בארה״ב. תרומה ניכרת נרשמה ממניות של חברות טכנולוגיה מובילות, בהן שבע חברות בולטות שנהנו מהעניין הגובר בתחום הבינה המלאכותית. לעומת זאת, מניות מהשווקים המתעוררים, ובראשן סין הציגו ביצועים חלשים, בין היתר בשל מגבלות מבניות בכלכלה הסינית.
הקרן, שפועלת על בסיס מדד הייחוס MSCI ACWI, שומרת על חשיפה גבוהה יחסית לארצות הברית וליפן, ונמוכה יותר לאירופה ולשווקים המתעוררים. גם בתחום האג"ח
נרשמו פערים: עליית הריבית בארה"ב אמנם פגעה בתשואות של אגרות חוב ממשלתיות ואגרות בדירוג השקעה, אך במקביל תרמה לעלייה בתשואות על אגרות חוב מתחת לדירוג השקעה, אפיק שהקרן החלה לכלול בהשקעותיה השנה. מרבית החוב שבו משקיעה הקרן הוא דולרי, ומתמקד בארצות הברית, בהתאם
למעמדה המרכזי בשווקים הפיננסיים הגלובליים.
- קרן העושר הנורבגית מכרה את אחזקתה בבזק בשל "התמיכה בהתנחלויות"
- 1.4 מיליארד דולר בסכנה? קרן העושר הנורבגית שוקלת לצמצם השקעה בישראל
בשנת 2024 הושלם מהלך משמעותי בהגדרת מדיניות ההשקעה של הקרן, עם אישור מדד ייחוס חדש המורכב מ־70% מניות ו־30% אגרות חוב קונצרניות בדירוג השקעה. על בסיס מדד זה, יישמה הקרן תהליך של הקצאה נכסית שנועד לשקף את תיאבון הסיכון של הקרן ולבנות תיק השקעות אופטימלי לטווח הבינוני. בבסיס הבחינה עמדה התמודדות עם מגמות ארוכות טווח כמו שינויי אקלים, דה־גלובליזציה, שינויים דמוגרפיים ותחום הבינה המלאכותית. בנוסף, הקרן בוחנת השקעות בקרנות פרטיות, חוב פרטי והון פרטי מתוך מטרה להרחיב את גיוון התיק ולשלב נכסים עם פרמיית נזילות ומורכבות.
לקראת סוף השנה, הובאה המלצה בנושא לוועדת ההשקעות, לקראת אישור אפשרות השקעה באפיקים אלו בהמשך. הקרן לאזרחי ישראל, שהוקמה בשנת 2014 והחלה לפעול ביוני 2022, פועלת לפי
חוק במטרה לנהל את רווחי המדינה ממשאבי הטבע מתוך ראייה כלכלית ארוכת טווח, לטובת הדורות הבאים.
מר בצלאל סמוטריץ', שר האוצר, יו"ר מועצת הקרן: "שנת 2024 הייתה אחת השנים המאתגרות ביותר בתולדות מדינת ישראל ביטחונית, כלכלית וחברתית. שנה זו העמידה במבחן את תכליתה של הקרן לאזרחי ישראל כקרן שמתנהלת מחוץ לשיקולי "הכאן ועכשיו", ונשארת נאמנת לתפקידה ולשליחותה לטובת הדורות הבאים. שמרנו על מדיניות השקעות שממוקדת בטווח הארוך, אשר אינה מושפעת מהתנודות המקומיות ופועלת לאור עקרונות של יציבות, אחריות וצמיחה כלכלית יציבה, גם בזמנים קשים. במהלך השנה, הצליחה הקרן להמשיך ולהתפתח ולהשיג תשואה של כ-11.5%. הצמיחה הזו, יחד עם הגידול המשמעותי בנכסי הקרן, המחישו עד כמה אנו מצליחים להבטיח לאזרחי ישראל משאב כלכלי יציב ורב ערך לשנים הבאות שהוא תוצר של פיתוח משק הגז והעצמאות האנרגטית של ישראל. אני מבקש להודות לחבריי במועצת הקרן, לחברי וועדת ההשקעות, וועדת הביקורת ולמחלקת הניהול בבנק ישראל על העבודה המקצועית והמסורה שביצעו השנה. התוצאות שהשגנו לא היו אפשריות ללא מחויבותם ותרומתם הרבה."
- ישראל מבטלת מכסים על יבוא מארה"ב לפני "יום השחרור" של טראמפ
- החל מהיום: הבנקים יחויבו לפרסם את הרבית על הפיקדונות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון: "הקרן לאזרחי ישראל, פועלת מתוך ראייה ארוכת טווח ומחויבות לדורות הבאים, ומדגישה את הצורך בהשקעות בתחום הכלכלי החברתי והחינוכי. השקעות אלו נועדו לפתח ולחזק את ההון האנושי והתשתיות הפיזיות במשק הישראלי ובכך לתרום לגידול בפריון ולהבטיח צמיחה בת קיימא בטווח הארוך. השנה האחרונה הייתה ללא ספק אחת המאתגרות והמורכבות שידעה מדינת ישראל. דווקא על רקע השנה שחלפה ראוי לציין כי פיתוח המשק מתוך ראייה אסטרטגית ארוכת טווח עשוי להיות מפתח מרכזי ביכולת של המשק להתמודד עם האתגרים שעוד ניצבים בפנינו. בנק ישראל גאה להוביל את ניהול הקרן ולהיות שותף מרכזי בקידום הצמיחה שלה ושל נכסיה ובכך להבטיח משאב כלכלי יציב ורב ערך לשנים הבאות. אני רוצה להודות למוסדות הקרן, ולעובדי המחלקה בבנק ישראל על שיתוף הפעולה הפורה, על העבודה המקצועית, על המסירות ועל המחויבות בשנה מורכבת במיוחד."
מר ירום אריאב, יו"ר ועדת ההשקעות של הקרן: "המלחמה הממושכת ועתירת המשאבים מחדדת את חשיבותה של הקרן לאזרחי ישראל, שממוקדת בטווח הארוך ומשקיעה את נכסיה בהתאם לחוק מחוץ לישראל ובמטבע חוץ באופן שאיננו מושפע מאירועים מקומיים כמו המלחמה. בכך הקרן עשויה לספק למדינה בעתיד עוגן כלכלי יציב בעיתות משבר. במהלך השנה ולמרות אירועי המלחמה הקשים הוסיפה הקרן להתרחב ולהתפתח והציגה תשואה שנתית גבוהה במיוחד של כ־ 11.5% ."
גב' לנה קרופאלניק, מנהלת המחלקה לניהול הקרן לאזרחי ישראל, חברת הנהלת בנק ישראל "שנת 2024 הייתה ללא ספק שנה קשה ומאתגרת ברמה הלאומית בשל מלחמת חרבות ברזל. לצד העצב, הקושי והאתגרים, המשכנו בתנופה מקצועית ובבניית המחלקה. דווקא בתקופה כזאת הרגשנו בחשיבותה של העשייה לטובת הטווח הארוך ובחרנו להתמקד בבנייה של מחלקה מקצועית שמטרתה להשיא את הרווחים למען הדורות הבאים. רשמנו השנה התקדמות משמעותית בפיתוח אסטרטגיית ההשקעות של הקרן שכוללת התרחבות לאפיקי השקעה נוספים, בניית תשתיות מקיפות לפעילות המחלקה וזאת במקביל לניהול השוטף של נכסי הקרן להשאת התשואה"
- 1.והתשואה השקלית כמה פחחח (ל"ת)אנונימי 31/03/2025 15:57הגב לתגובה זו