הייטק
צילום: Freepik

הנתונים נחשפים: מעל 8,000 הייטקיסטים עזבו את הארץ במלחמה

דו"ח רשות החדשנות המתפרסם היום מעלה תמונה מדאיגה לפיה הקטר של המשק סבל מאז תחילת המלחמה מעזיב של יותר מ-8,000 עובדים שהעתיקו את מגורים לחו"ל; ירידה של 1.2% במספר המועסקים בהייטק בשנה החולפת - 391 אלף

איתן גרסטנפלד | (3)

בשנה שמאז פרוץ המלחמה עזבו את המדינה כ-8,300 עובדי הייטק, כך עולה מדו"ח שמפרסמת היום רשות החדשנות. כמו כן, לראשונה מזה עשור חלה ירידה בכמות העובדים במגזר שצמח עד לשנתיים האחרונות בקצב גבוה מאד, תוך שהוא מגדיל את השפעתו על המשק.



לפי הדו"ח, בשנת 2024 מספר המועסקים בהייטק היה 391 אלף, ירידה של 1.2% שהם כ-5,000 מועסקים, ביחס לשנה הקודמת. על פי הרשות זהו סימן ברור להיחלשות מגמת הצמיחה שהובילה את ההייטק הישראלי בעשור האחרון. בנוסף, חלקו היחסי של ההייטק מכלל המועסקים במשק נע סביב 11.4%, ללא שינוי של ממש בשלוש השנים האחרונות, לאחר שבין 2012 ל-2022 הוא גדל בקצב מהיר. לבסוף, הדו"ח מעריך גם כי מאז פרוץ המלחמה באוקטובר 2023 ועד יולי 2024, כ-8,300 עובדי הייטק עזבו את ישראל לטווח של שנה או יותר. ייתכן ויש לשקול צעדי מדיניות להשבתם של עובדים אלו לישראל.



רשות החדשנות מציינת כי הקיפאון בתעסוקה אינו אחיד בכל תחומי ההייטק. בעוד שמספר המועסקים הכולל מצטמצם, ישנו גידול בתפקידי המו"פ, שחלקם גדל והגיע ב-2024 למעלה ממחצית מהעובדים בענף, לעומת כיווץ מתמשך בתפקידי מטה ומוצר העומד בסתירה לשאיפה להרחיב את החברות לחברות שלמות הפועלות מישראל. המגמה מצביעה על כך שחברות בענף ההייטק הישראלי ממשיכות להעדיף להשקיע בטכנולוגיה ולצמצם השקעה בתחומי ניהול ותפעול בישראל.


נתון מרכזי העולה מניתוח נתוני התעסוקה בחברות ההייטק הישראליות הפרטיות לפי מיקום העובדים ותפקידם, הוא כי חברות ההייטק הישראליות הפרטיות מעסיקות כמחצית מאנשי המו״פ שלהן בחו"ל - על אף שכח האדם בתחום עיסוק זה מהווה את אחד מיתרונותיה היחסיים המשמעותיים של ישראל. בנוסף, וכ-75% מאנשי הפעילות העסקית בחברות אלו מועסקים בחו"ל. בסך הכל, מחלקות המו״פ והפעילות העסקית מהוות כ-80% מהתעסוקה בחברות ההייטק הישראליות הפרטיות.


על פי הרשות, צירוף שני נתונים אלה, מדגיש את פוטנציאל הגידול הבא בתעסוקה בהייטק הישראלי. רק בשנה שעברה חברות ההייטק הישראליות הפרטיות גייסו כ-4,500 עובדי מו"פ ו-למעלה מ-2,000 עובדי פעילות עסקית בחו"ל. יודגש כי על אף היתרון הקיים לגיוס אנשים בתפקידים כמו מכירות או שיווק קרוב לשוק מטעמי קרבה ללקוחות או הבנה תרבותית, נראה כי יש מקום גם להגדלת חלקם היחסי בישראל.



שינוי בתמהיל התעסוקה


לצד הקיפאון הכללי בתעסוקה בהייטק, נרשם שינוי בתמהיל המועסקים בהייטק ושיעור המועסקים במו"פ עלה מ-37% מהמועסקים בהייטק ב–2012 לכ-50% ב-2024. למרות גידול של 44% במספרם של עובדי המטה והמוצר בין 2012 ל-2024 שיעורם מכלל המועסקים הצטמצם משמעותית. משמעות הדבר היא שעיקר הזדמנויות התעסוקה הן לבעלי השכלה ויכולות טכנולוגיות. ממצא זה מעלה חשש ליכולתם של מדינת ישראל וענף ההייטק לעמוד ביעדי ועדת פרלמוטר בנוגע למספר המועסקים בהייטק, וכתוצאה מכך לפגיעה בפעילות העסקית הכוללת של חברות ההייטק הישראליות.


מהדו"ח עולה כי יותר ממחצית מכוח האדם של חברות ההייטק הישראליות נמצא כיום מחוץ לישראל. בעוד שמשרות בתחומי ניהול, מו"פ ומוצר עדיין מאוישות בעיקר בארץ, בתחומים כמו מכירות, שיווק ושירות לקוחות, רוב העובדים נמצאים מחוץ לישראל. עם זאת, ראוי לציין כי 59% מגיוסי כח האדם של חברות ההייטק הפרטיות ב-2024 היו בישראל.

קיראו עוד ב"בארץ"



הדו"ח מדגיש כי יש לפעול ליישום המלצות ועדת פרלמוטר שתתמוך בהגדלת מספר העובדים בעלי מיומנויות הייטק נדרשות ודרך כך להגדיל את מספר המועסקים בענף ההייטק הישראלי. על מנת לתמוך בגידול בתעסוקת עובדים שאינם בתפקידי מו"פ בישראל, יש צורך דחוף בחיזוק המיומנויות של עובדים בתחומים שאינם טכנולוגיים, בדגש על שיפור האנגלית המדוברת.



כמה עובדים מעסיקות החברות הישראליות בחו"ל?


הדו"ח מציג לראשונה תמונה על תעסוקת כח האדם בחברות ההייטק הישראליות, בישראל ומחוץ לה. מתוך כ-390 אלף מועסקים בענף בישראל, כ-250 אלף עובדים בחברות הייטק ישראליות – פרטיות וציבוריות – וכ-90 אלף עובדים בחברות רב-לאומיות. בנוסף, כ-50 אלף עובדים מועסקים בחברות IT ובמתן שירותים טכנולוגיים.


לצד נתונים אלו, ניתוח חדש מצביע על פערים מהותיים בין היקף העובדים בישראל לעומת חו"ל: חברות ההייטק הישראליות הפרטיות מעסיקות סה"כ כ-430 אלף עובדים, כ-190 אלף מתוכם בישראל ו-240 אלף בחו"ל, ואילו החברות הציבוריות מעסיקות כ-260 אלף עובדים – רק כ-60 אלף מהם בישראל. נתונים אלה מדגישים את הפוטנציאל הטמון בהרחבת פעילותן המקומית של החברות הישראליות, ומובילים לניתוח מעמיק של תחומים ואפשרויות לחיזוק והרחבת התעסוקה בהייטק בתוך ישראל.


על פי הנתונים, פערי השכר בין עובדי ההייטק לשאר המשק ממשיכים להתרחב. בשנת 2024 השכר הממוצע בהייטק עמד על 32.3 אלף ש"ח, פי 2.8 מהשכר הממוצע במשק וזאת לאור הגידול בתעסוקה בהייטק בתפקידי מו"פ אשר שומרים על רמות שכר גבוהות והירידה בתעסוקה בתחומי מטה.


דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "דו״ח התעסוקה בהייטק מחדד את הצורך בהמשך השקעה ממוקדת בתעשייה שהיא מנוע הצמיחה המרכזי של המשק הישראלי. בתקופה של אי-ודאות ביטחונית, פוליטית וכלכלית הנתונים מצביעים על אתגרים שדורשים טיפול מידי: קיפאון בתעסוקה, שינוי בתמהיל התפקידים ועלייה בהיקפי הרילוקיישן. כדי להבטיח את עתידו של ההייטק הישראלי, נדרש מאמץ משולב של הממשלה והתעשייה – השקעה בהון אנושי, בשיפור מיומנויות, בהחזרת עובדים שיצאו מישראל ובהרחבת הפעילות העסקית דווקא כאן, בארץ. רשות החדשנות תמשיך לפעול כדי לחזק את האקוסיסטם המקומי, לעודד צמיחה מגוונת ולשמר את מעמדה של ישראל בחזית החדשנות העולמית."

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    מתי הם מוכרים את הנדלן (ל"ת)
    דני 07/04/2025 11:39
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    חישובון 07/04/2025 11:00
    הגב לתגובה זו
    התנאים בשלו הרבה קודם כשהבינו שהעצלנים והעסקנים חושבים שהחגיגה תימשך לעד וההיטקיסטים פשוט היו עם מספיק אמצעים והכנות כדי לצאת
  • 1.
    אלי כהן 07/04/2025 10:02
    הגב לתגובה זו
    בינונייות . בטלנים וכת ביביסטים מביאה אותנו לתהום