רשות המסים
צילום: רשות המסים

בעל חנות ירקות חשוד בהעלמות מס בהיקף 2.5 מיליון שקל

האיש ושותפו נעצרו באחרונה במסגרת חקירה של רשות המסים, בחשד לאי רישום הכנסות בסכומים גבוהים. החקירה החלה בעקבות ביקורת של יחידת ניהול ספרים ארצית, שהעלתה חשד כי בעל העסק לא דיווח על הכנסותיו המלאות. בזכות מערכת חשבונית ישראל שהושקה בסוף 2024, נתפסו עד היום חשבוניות פיקטיביות בהיקף של לפחות 10 מיליארד שקל

עוזי גרסטמן | (1)

בעל חנות לממכר פירות וירקות בחולון וחשוד נוסף הובאו באחרונה בפני בית משפט השלום בבת ים ושוחררו בתנאים מגבילים, לאחר שנעצרו במסגרת חקירה של רשות המסים בחשד לאי רישום הכנסות בסכומים גבוהים. החקירה החלה בעקבות ביקורת של יחידת ניהול ספרים ארצית, שהעלתה חשד כי בעל העסק לא דיווח על הכנסותיו המלאות. מהחקירה עולה כי בעל החנות העלים קניות בסכום כולל של כ-2.5 מיליון שקל, וכתוצאה מכך העלים הכנסות באותו הסכום לפחות. בנוסף, החשוד השני סייע בהגשת דו"חות כוזבים לרשות המסים, בכך שערך את הדו"ח על בסיס אומדנים ללא בדיקה חשבונאית מבוססת.​


המקרה הזה אינו עומד לבדו, אלא משקף תופעה רחבה יותר של העלמות מס בעסקים קטנים ובינוניים בישראל. על פי ההערכות, היקף ההון השחור בישראל מגיע לכ-21% מהתמ"ג, כשההון הלא מדווח מסתכם בכ-50 מיליארד שקל. העלמות מס מתבצעות בדרכים מגוונות, כמו דיווח על הכנסות נמוכות יותר, הגדלת הוצאות באופן מלאכותי והעסקת עובדים פיקטיביים.


רשות המסים מגבירה את מאמצי האכיפה וההרתעה במטרה לצמצם את התופעה. העלמת מס היא עבירה פלילית חמורה, שעונשה יכול להגיע עד לשבע שנות מאסר, בנוסף לקנסות משמעותיים. כמו כן, נוהל גילוי מרצון של הרשות מאפשר למי שהעלים מס להתוודות ולשלם את הסכום ללא העמדה לדין - מהלך שנועד לעודד נישומים להסדיר את ענייניהם, ובכך גם לחסוך את המשאבים הכרוכים בחשיפה ובטיפול במקרים האלה.


נכון לפברואר האחרון, רשות המסים הצליחה לאתר בחצי שנה חשבוניות פיקטיביות בסכום כולל של יותר מ-4 מיליארד שקל, על פי ההערכות, מאז שהושקה מערכת חשבונית ישראל בסוף 2024, חשפה רשות המסים חשבוניות בהיקפים של יותר מ-10 מיליארד שקל, ובמקביל התופעה פחתה בגלל שהמעלימים כבר מתחילים להבין שקל יחסית לתפוס אותם. מדובר בצעד חשוב במאבק נגד העלמות מסים ונגד ההון השחור, כשהחשבוניות הפיקטיביות הכניסו מיליארדים רבים בשנה למשפחות פשע ועבריינים רבים. המספרים מרקיעי שחקים ומראים שהחשבוניות הפיקטיביות היו אחד ממנועי הצמיחה המשמעותיים של תחום הפשע בארץ, לצד הפעילות הרגילה, לרבות הפרוטקשן שנהפך גם הוא למכת מדינה.


כך לדוגמה, בחודש שעבר נעצרו 11 חשודים תושבי רהט, מושב ינון וכפר קאסם בחשד לביצוע עבירות כלכליות חמורות על חוק מע"מ וחוק איסור הלבנת הון. המעצרים בוצעו על ידי יחידת אכ"ל (אכיפה כלכלית) דרום בלה"ב 433, ביחד עם רשות המסים - חקירות מע"מ באר שבע והדרום, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ומשרד העבודה, בתום חקירה סמויה. החקירה נפתחה במסגרת המאבק בפשיעה החמורה והכלכלית במגזר הערבי.


במקרה אחר, החמיר בית המשפט המחוזי מרכז בפברואר האחרון בעונשו של ואסים זמירו, בעל חברה למסחר סיטוני בכימיקלים שהורשע בקיזוז חשבוניות פיקטיביות, וגזר עליו עונש מאסר בפועל של 42 חודשים, במקום עונש מאסר בפועל של 36 חודשים שגזר עליו בית משפט השלום בכפר סבא. בכך התקבל ערעור המדינה על עונשו של זמירו ונדחה ערעורו של הנאשם.  זמירו הורשע, על פי הודאתו, במסגרת הסדר טיעון שבא לאחר הליך גישור, בקיזוז של 57 חשבוניות פיקטיביות, בסכום כולל של כ-55 מיליון שקל. כתוצאה מפעולותיו, נגרע מקופת המדינה מס בסכום כולל של כ-8 מיליון שקל. כתב האישום נגדו הוגש בעקבות חקירה של מחלקת חקירות מכס ומע"מ תל אביב והמרכז.


המאבק בהעלמות מס בעסקים קטנים ובינוניים מהווה אתגר משמעותי עבור רשויות האכיפה, ודורש שילוב של אכיפה מוגברת, חינוך פיננסי, והסברה לציבור על חשיבות הדיווח הנכון וההשלכות המשפטיות של העלמת מס.​

קיראו עוד ב"בארץ"

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אנונימי 07/04/2025 16:31
    הגב לתגובה זו
    זו המניאות שהכל יקר. המיסים חונקים. עצמאים וגם שכירים עובדים כמו חמורים וחצי המדינה לוקחת