תקופה נדירה ללוקחי המשכנתאות - איך מנצלים את זה?

עמית קמינסקי טוען שעם ירידת ריבית הפריים, נפתח חלון ההזדמנויות.
עמית קמינסקי |

אנו נמצאים כעת בעיצומה של תקופה נדירה בכל הקשור לאפקטיביות של מחזור משכנתאות. היות ומדובר בנושא סבוך, שאינו נהיר לכולנו, יש להבין כיצד ניתן למחזר משכנתא, למי זה מתאים, מה החיסכון האפשרי במהלך שכזה וכיצד עושים זאת. בתהליך מיחזור המשכנתא, לוקח הלווה הלוואה חדשה באמצעותה הוא מסלק את ההלוואה הישנה. כמובן שההלוואה החדשה הנה בתנאים טובים יותר וכך חוסך הלווה שנים של תשלום גבוה יותר ממה שישלם באמצעות המחזור.

חשוב לציין כי במשכנתאות רבות החיסכון נובע משינוי במסלולי המשכנתא. לווים רבים נטלו את כל המשכנתא בריבית צמודה למדד ונכון להיום יכולים לנצל את חלון ההזדמנויות שנפתח עם ירידת ריבית הפריים. נדגיש שבכל מסלול משכנתא קיים סיכון שהרי לא ניתן לחזות בוודאות איך יראה שוק המשכנתאות (אשר מושפע מהשוק הפיננסי כולו) לאורך תקופת הלוואה שבמרבית המקרים הנה ארוכה מאד. כל מסלולי המשכנתא מושפעים מנעלמים בשוק הפיננסי (אינפלציה, שינוי ריביות, שער מט"ח וכו').

לווים רבים אינם מבינים את המשמעות רבת המשקל של הפרמטרים אשר משפיעים על ההלוואה. אני הייתי ממליץ לכל לווה לבדוק, במקביל לחיסכון הנובע מהפרשי ריביות, גם את המסלול בו הוא נמצא ולבחון שינוי מסלול בהתאם לפרופיל הפיננסי שלו. בכדי לבצע את השינוי, על הלווה להבין את הסיכונים שיש במסלולי ההלוואה שלו ולבחון אותם אל מול הסיכונים במסלולים אחרים. לעיתים חלוקת העוגה בהתאם לפרופיל הפיננסי של הלווה בין מספר מסלולים יכולה לגדר את הסיכונים על מנת ששינוים בשוק הפיננסי ישפיעו באופן מינורי יחסית על ההלוואה.

חשוב להבין שבכדי לקבוע מהו התמהיל הנכון ביותר לכל לווה, עלינו לבחון מספר פרמטרים, בין היתר, הכנסותיו, עתידו הכלכלי והאישי הצפוי, רצונותיו, רמת הסיכון שהוא מוכן לקחת בהלוואה (כל הלוואה הנה בעלת סיכון מסוים) וכו'. על כל אדם לבנות את התמהיל הנכון ביותר מבחינתו. כמו כן, עלינו להתייחס למצב השוק נכון ליום לקיחת ההלוואה. לנתון זה ישנה השפעה חשובה על ההחלטה בדבר התמהיל שכן לעיתים נכון "לנצל" ריביות נמוכות בתמהיל מסוים בידיעה שבעתיד נבחן כדאיות למיחזור המשכנתא. בארה"ב, אגב, נהוג למחזר משכנתא כחמש פעמיים לאורך חייה.

למי כדאי למחזר משכנתא?

לכל לווה כדאי לבדוק את המשכנתא שלו. הריביות בכל מסלולי המשכנתא ירדו באופן כל כך ניכר בתקופה האחרונה שגם אדם שלקח משכנתא אך שנה שעברה יכול למצוא כדאיות גדולה במיחזור המשכנתא. כמובן שככל שתקופת ההלוואה ארוכה יותר וסכום הקרן גבוה יותר, כך הסיכוי לחיסכון גדול יותר. נציין לדוגמה כי לאור השינויים ביורו ובדולר, משכנתאות צמודות למטבעות אלו הפכו לכדאיות מאד למיחזור.

אתן דוגמה למיחזור משכנתא: משכנתא שנלקחה בשנת 2001 ע"ס 920,000 ₪ לתקופה של 20 שנים לשם רכישת נכס בירושלים שעלותו הייתה 1,670,000. חלק מהמשכנתא נלקחה בריבית הפריים במרווח של מינוס 0.3 וחלק במשכנתא צמודה לדולר.

כל הכותרות

נכון להיום, היתרה לסילוק, כלומר החוב לבנק עומד על 691,345 שקל. מיחזור המשכנתא, במידה והתשלום החודשי יישאר על 4,400 ₪ לחודש, יחסוך ללווה כ 95,000 שקל לאורך כל תקופת ההלוואה. הלווה יכול גם לבחור באופציה של הורדת התשלום החודשי ב-480 שקל ואז החיסכון יעמוד על כ 74,500 שקל. יש לציין כי במסלולים מסוימים קיימת עמלת פירעון מוקדם הנובעת מהיוון הריביות (מה שלא קיים במקרה הספציפי הזה של מסלולי פריים ודולרי).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה