איך לקנות את מניית ישראמקו במחיר 'סוף עונה'
השנה החולפת מסתמנת כשנת שיא ליחידות ההשתתפות של החברות הפועלות בתחום חיפושי הנפט והגז. אלא שבניגוד לעבר, הפעם התעשייה אינה מדווחת על סימנים בלבד, אלא מביאה גם קבלות. בתחילת השנה דיווחו השותפויות של ישראמקו יהש, דלק קידוחים ואבנר על תגלית גז בקידוח תמר, שנקדח כ-90 ק"מ מערבית לחופי חיפה. חודשיים חלפו והמשקיעים התבשרו על תגלית גז נוספת, העונה הפעם לשם דלית.
התגליות הללו לא השאירו כמובן את מניות השותפויות אדישות, ומתחילת השנה נהנו המחזיקים בישראמקו, דלק קידוחים ואבנר מתשואה של מאות אחוזים. אבל מתברר, שמי שנשאר מחוץ לחגיגה עדיין לא איחר לגמרי את הרכבת. הוא עדיין יכול לקנות את יחידות ההשתתפות של ישראמקו בחצי ממחירן הבורסאי. כיצד?
לישראמקו, השותפה בדלית ובתמר, יש 2 שותפות אחיות, נפטא חיפושים וחנ"ל. שתיהן אמנם לא מחזיקות אחוזים בקידוחים, אבל הן אוחזות בנתחים משמעותיים בישראמקו.
ההימור על ישראמקו, כך נראה, הפך את צמד האחיות לעשירות לא קטנות. נכון לכתיבת שורות אלה, מחזיקה חנ"ל בכ- 12.6% מיחידות ההשתפות של ישראמקו (מה שהופך אותה לבעלת האחזקה הגדולה ביותר בשותפות), בעוד האחות הקטנה מחזיקה בכ- 8.6%. מדובר על כסף גדול - שווי השוק של האחזקה של חנ"ל עומד על 300 מיליון שקל ושל נפטא על 206 מיליון שקל. אלא, שכאן טמונה אולי ההזדמנות המעניינת. שווי השוק של חנ"ל ונפטא נמוך משמעותית משווי האחזקה שלהן בישראמקו. כך למשל, שווי השוק של חנ"ל עומד על כ-201 מיליון שקל בעוד האחות הקטנה שווה בשוק כ-132 מיליון שקל. לשתי השותפויות יש למעשה תיק ני"ע שעיקרו, אך לא כולו, הינו האחזקה בישראמקו. כל שותפות מחזיקה בעוד כמה עשרות מיליוני שקלים המושקעים במניות ואגרות חוב וכן יש החזקות צולבות. הדיסקאונט, אם כן, הוא משמעותי ביותר.
להלן טבלה המפרטת את הנתונים הכספיים של שתי השותפויות (הנתונים הינם במיליוני שקלים):
שווי השוק של חנ"ל: 201 מיליון ש"ח - משקף דיסקאונט של33%! שווי שוק של נפטא חיפושים: 132 מיליון ש"ח - משקף דיסקאונט של 36%!
נראה כי יש מספר הסברים לפער הגדול הזה שבין שווי השוק לשווי תיק ני"ע. אחד ההסברים נעוץ בעובדה שמדובר באחזקה משורשרת. על פי ההערכות, ישראמקו תיאלץ בקרוב לגייס הון רב בכדי לממן את המשך הקידוחים, ויתכן שאף את התחלת הקמת התשתית שתאפשר להפיק את הגז ממעמקי הים ולהביאו ליבשה. חנ"ל ונפט יצטרכו אם כן, כמו יתר השותפים בישראמקו, להכניס את היד עמוק לכיס.
ישנו עוד הסבר, שנעוץ באפשרות הסחירות. לא בנפטא ולא בחנ"ל יש עושה שוק, ומכיוון שהשותפויות אינן עומדות בכללי השימור, ני"ע של השותפויות נסחרות במסגרת רשימת השימור. במסגרת זו, מתנהל בני"ע הללו מסחר פעמיים ביום, בפתיחה ובנעילה. ברשימת הסחירות מתנהל מסחר פעמיים ביום ואילו ברשימת השימור פעם אחת, כאשר בכל פעם סולקת הבורסה את העסקאות במשך שניה אחת. לכן, קשה לבצע קניות ומכירות בהיקפים נרחבים. בגלל המגבלות - יש הרבה מאוד משקיעים שמתקשים לפעול בני"ע שנסחרים בצורה כזאת, ויש משקיעים שמבחינת כללי ההשקעות מדירים את רגליהם מני"ע שנסחרים ברשימות שימור.
אבל, מי שמחפש השקעה לטווח ארוך, ואינו מוטרד מאפשרות זמנית של היעדר יכולת למכור, יכול לקבל חשיפה ישירה לתגליות של ישראמקו בדיסקאונט משמעותי. על רקע ההתעניינות הגוברת והולכת במניות השותפות ? ובמחזורי המסחר שהם מרכזים מדי יום, נראה כי סיכויי ההימור הזה אינם מבוטלים.
מאת: ברי מולצ'דסקי, מנהל השקעות בבית ההשקעות טופ אלפא
*הכותב הינו מנהל השקעות בבית ההשקעות טופ אלפא העוסק בניהול תיקי השקעות ובניהול השקעות קרן הנאמנות טופ אלפא (B2) אג"ח, והוא עשוי להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו. מנהל הקרן של קרן זו הינו גאון ניהול קרנות נאמנות בע"מ.אין לראות במאמר זה משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או הצעה לרכישת יחידות הקרן ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.