עונת ההוריקנים כבר בדרך: המניות הישראליות שצפויות להיות מושפעות
חודש מאי התאפיין בזינוקים חדים במחירי הסחורות, נתוני מאקרו מעודדים מאוד ובמיוחד היחלשות הדולר בשבועות האחרונים היוו את הקטליזטור המרכזי. השאלה העומדת על הפרק היא האם מחירי האנרגיה ימשיכו לעלות גם במידה ויתרחש תיקון במחירי המניות. מצב מעין זה יכול להתרחש במקרה ועונת הסופות תפגע במתקני זיקוק הנפט שבמפרץ מקסיקו.
האנליסטים צופים השנה פחות סופות הוריקן באוקיינוס האטלנטי מבשנה שעברה. עונת הסופות הטרופיות מתחילה באופן רשמי ביום שני הקרוב וכרגיל, החשש הוא שמתקני קידוח ושאיבה של נפט וגז יפגעו, כפי שהתרחש בשנים האחרונות, ושהשיבושים בתפוקה יפעילו לחץ על המחירים.
עונת ההוריקן מאיימת לפגוע בתפוקת האנרגיה ולקלקל שדות של גידולים חקלאיים, בכך להביא לעלייה במחירי הגז הטבעי, הדלקים ואפילו בסחורות החקלאיות, במיוחד בתקופה כה רגישה שהכלכלה העולמית מנסה להתאושש.
בעונה ממוצעת בדרך כלל מתרחשות 11 סופת, שש מתוכן הן סופות הוריקן, שתיים הן סופות הוריקן המוגדרות קשות, כך על פי הנתונים של ה-NOAA, שהיא שלוחה של משרד המסחר האמריקני.
ההשפעה על מחירי האנרגיה בשנים האחרונות
במחצית השנייה של 2008 קרסו מחירי הסחורות בעולם יחד עם החרפת המשבר הכלכלי העולמי. לכן, השפעות הסופות באזור מקסיקו היו מתונות יחסית. בשנה שעברה נרשמו 16 סופות הוריקן והשנה מעריכים האנליסטים שיפקדו את האוקיינוס האטלנטי 14 סופות בלבד.
בשנים 2004-2006 רשמו מחירי הגז הטבעי זינוקים חדים בין החודשים יוני לנובמבר, שזו מוגדרת כעונת הסופות. בשנת 2007 היה המצב שונה במקצת, מחירי הנפט זינקו ומחירי הגז הטבעי ירדו.
מניות הגז של תל אביב: לא תמיד בקו ישר עם אלה מעבר לים
בשלושת החודשים האחרונים, הצטרפה הבורסה בתל אביב באופן רשמי לשוק האנרגיה העולמי, יחד עם ההכרזה על קידוח 'תמר' כעל קידוח מסחרי. אך, חרף הזינוק במחירי הסחורות שהיה בולט במיוחד בחודש מאי, מניות השותפות בקידוחים אבנר יהש ודלק קידוחים יהש דווקא רשמו מימושים כבדים בשבועיים הראשונים של חודש מאי.
האנליסטים שביססו את הערכות השווי שלהם למניות הגז הטבעי הישראליות, התבססו על תחשיב של מחיר גז טבעי הנע בין 5-6 דולר למיליון btu. נציין שבמקרה הזה היתרון לגודל הוא מאוד משמעותי, כשמדובר על כמויות גז גדולות מאוד (כמות הגז המשוערת במאגר "דלית" עומדת על 14 bcm ובמאגר "תמר" על 142 BCM) כל דולר עלייה במחיר הוא מאוד משמעותי. כמובן שצריך לסייג את הדברים ולומר שכאשר מדובר במאגרים העתידיים ההסתכלות היא לטווח הארוך יותר ולא דווקא על מחירי הגז הטבעי שישררו השנה. כמו כן, שמדברים עם מאגר ים-תטיס (מול חופי אשקלון) הסטייה במחירים משפיע פחות, שכן אספקת הגז מהמאגר הם בתוקף הסכמים ארוכי טווח.
הגז הטבעי הנסחר בבורסת האיימקס (The Amex Natural Gas Index) סיים אתמול את יום המסחר ברמה של 440 נקודות, עלייה של 1.3% לאחר שהשלים זינוק של 12.6% בחודש מאי ו-6.3% בחודש האחרון.
סקטור מניות האנרגיה בוול סטריט רשם עלייה של 15% בחודש מאי לבדו. בבורסה בתל אביב עדיין לא הושק מדד מניות אנרגיה, אך נראה שאם הקידוחים הנוספים ימשיכו להניב הצלחות מסחררות העניין ישקל בכובד ראש, והקורלציה בין הבורסה בתל אביב לאלה מעבר לים תהיה גבוהה יותר.
בינתיים ימשיכו המשקיעים המקומיים לבחון היטב את ההתפתחויות במחירי הגז הטבעי והשפעתם על מניות כמו: דלק קידוחים יהש, ישראמקו יהש, אבנר יהש.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה