פישר: "אנחנו נוטיה לשכוח אבל רק לפני 9 חודשים המערכת הפיננסים העולמית הייתה על סף קריסה"
נגיד , פרופ' סטנלי פישר, דיבר היום בכנס IOSCO בתל-אביב ואמר, כי "הוועידה הזאת נערכת בתקופה של המשבר הכלכלי העמוק ביותר, ואולי המפחיד ביותר, מאז מלחמת העולם השנייה. אנחנו נוטים לשכוח מהר אירועים שהתרחשו לא מזמן אבל אם נחזור אחורה משהו כמו 9 חודשים נזכור שהמערכת הפיננסים העולמית הייתה על סף קריסה, שיתוק מוחלט. העולם פשוט נעצר בבת אחת".
"בעיקר הודות לפעילות האמיצה והמהירה של הפדרל ריזרב ומוסדות אחרים בארה"ב ובעולם, המערכות חזרו לתפקוד וכעת חזרנו פחות או יותר למצב שהיה לפני נפילת ליהמן ברדרס והתפקוד של המערכות חזר להיות נורמלי פחות או יותר. במשברים מהסוג הזה בנקים מרכזיים צריכים לפעול בצורה יוצאת דופן ולהמציא דברים חדשים".
"כעת הגענו לנקודה בה עולה החשש מקפיצה אינפלציונית והתנפחות בועה. אנשים לא חוששים ודואגים, או שהם חוששים פחות. הטיפול בבעיית האינפלציה תלויה בבנקים המרכזיים, בנכונות וביכולת שלהם לקחת את הנזילות מהשוק ולהעלות . אני מאמין שהבנקים המרכזיים יפעלו בזמן בכדי לצמצם את כמות הנזילות העצומה שהוזרמה לשווקים. יש לי אמון ובטחון מלא בעמיתי מהבנקים המרכזיים בעולם שהם יפעלו בזמן הנכון".
על תפקוד הבורסות לני"ע והרשויות לני"ע בעולם היו לפישר מילים טובות להגיד: "חשוב להדגיש כי הרשויות לניירות ערך בעולם והבורסות לא היו מקור לבעיה במהלך המשבר והמשיכו לתפקד כמו שצריך. כמעט בשום מקום המסחר לא הופרע ונעצר. הבעיות היו במקומות אחרים, כמו בנקים, או שוקי נגזרים. עם זאת, יש למשבר כמובן השלכות גם על פעילות הבורסות והרשויות לניירות ערך".
"כחלק מהפקת הלקחים אנחנו חייבים לחזק את הבקרה של הרשויות, וגם את ניהול הסיכונים על ידי מוסדות פיננסיים, בנקים וחברות עסקיות במגזרים אחרים. אם ניהול הסיכונים לא מנוהל נכון בחברה או בבנק, אז לאנשים מבחוץ יהיה מאוד קשה לפקח או לתקן אותו. צריך גם להגביר את השקיפות של מכשירים פיננסיים שונים, ולפשט אותם".
בסיום אמר פישר כי "יש סט שלם של רפורמות שצריכים להעביר, וזה יעשה במשך כמה שנים לפחות, בכל מדינה לפי הצרכים הספציפיים שלה והמאפיינים והתרבות שלה. אבל, כולנו פועלים בשוק גלובלי והאירועים בשוק אחד משפיעים במהירות עצומה של כל העולם ולכן צריך לשתף פעולה בין כל המוסדות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה