אבוג'ן צנחה - הזדמנות כניסה לעידן החדש
היום ריכזה מניית אבוג'ן מחזור ענק של כמעט 35 מיליון שקל, המניה סגרה בירידה של 9.09% בשער 14 שקלים, הירידה נבעה כתוצאה מהפצת מניות - והיוותה הזדמנות כניסה למשקיעים.
אבוג'ן עוסקת באיתור גנים להשבחת גידולים חקלאיים ולדעתנו אחת ההשקעות המעניינות לשנה הקרובה.
בשעה שאוכלוסיית העולם כמעט ומרבעת את עצמה ב100 שנה, מכ- 2.5 מיליארד איש ב 1950 לתחזית של כ-9 מיליארד עד 2050, כשיש 9 מכוניות לכל אלף איש בסין לעומת 999 מכוניות לכל אלף איש בארה"ב, סביר שצריכת המזון בעולם תלך ותגדל ושהעולם ימשיך לחפש פתרונות טכנולוגיים לחסכון ולגידול בכושר הייצור החקלאי.
ביום ו' דיווחה החברה כי חתמה על חוזה נוסף עם סינג'נטה (SYT), מהחברות המובילות בעולם לייצור ושיווק זרעים. החוזה נוגע לפרויקט משותף לגילוי ולאפיון של גנים בעלי פוטנציאל לשיפור עמידות הצמח לנמטודות (טפילים החיים בקרקע ופוגעים בצמח). נמטודות הינם טפילים החיים בקרקע, התוקפים את השורשים של צמחים בשלב ההתפתחות. נמטודות הינם מבין המזיקים המשמעותיים ביותר בסויה, והגורמים לנזקים הגדולים ביותר ביבול.
מגדלי סויה עשויים לאבד למעלה מ-20% מהיבולים בעקבות נזק הנגרם מנמטודות, בעוד שהיכולת להגן על הסויה נגד נמטודות מוגבלת ביותר. בארה"ב בלבד, מוערך שנמטודות גורמות להפסדי יבול של סויה הנאמדים בלמעלה ממיליארד דולר בשנה. החברה תקבל עם חתימת החוזה תשלום ראשוני ובהמשך תקבל אבני דרך עבור עמידה ביעדים. בנוסף תקבל אבוג'ן גם תמלוגים ממכירות, אם וכאשר יהיו. בחוזה הנוכחי אבוג'ן תקבל גם היא רישיון למסחור הגנים הללו, כך שתוכל להיכנס כמתחרה בשוק הזרעים.
אבוג'ן הוקמה ב-2000 כחטיבה בחברת קומפיוג'ן במטרה ליישם את כלי המחשוב של החברה בתחום הצמחים והחקלאות. אבוג'ן פיתחה טכנולוגיה חישובית שמאתרת רצפי DNA העשויים לשפר את תכונותיהם השונות של גידולים חקלאיים - למשל, היכולת לצרוך כמות קטנה יותר של תשומות חקלאיות כמו מים ודשנים (input trait) או היכולת להניב תפוקה גדולה ואיכותית יותר (output trait) או להגדיל את היבול של צמחים המשמש להפקת חומר גלם לביו דיזל או להאריך את סיב הכותנה. לאחר איתור הגנים הפוטנציאליים, אבוג'ן משביחה אותם על ידי החדרת רצף DNA שאחראי על רמת הביטוי של הגן, כלומר כמות החלבון שהוא מייצר, לתא הצמח.
הגן המושבח מוחדר לצמחי מודל, לצורך סינון ראשוני של הגנים הפוטנציאליים כדי לשפר את תכונת המטרה, כמו צריכת המים של הצמח, ובשלב השלישי מתבצע סינון נוסף של הגנים הפוטנציאליים על ידי החדרתם לצמחי המטרה.
שוק הזרעים המושבחים גנטית הגיע למכירות של למעלה מ-7 מיליארד דולר ב-2008, כש-50% מכך נובעים מהפרמיה שגובות חברות הזרעים מהחקלאים על התכונות המשופרות של הזרעים המושבחים בהשוואה לתכונות הזרעים ללא ההשבחה הגנטית. הצמיחה של מכירות הזרעים המושבחים גנטית הגיעה לכ-25% בשנה וב-2008 הן הסתכמו בכ-27% ממכירות הזרעים בעולם.
אבוג'ן מתמקדת בחמישה גידולים: תירס: ש-25% משטחי המזרע שלו בעולם הם של זרעים שעברו השבחה גנטית, סויה-למעלה מ50% מהזרעים עברו השבחה גנטית, כותנה, קנולה ואורז.
אבוג'ן חתומה על הסכמי שיתוף פעולה נוספים עם כמה מחברות הזרעים המובילות בעולם, כמו מונסנטו, פיוניר, סינג'נטה ועוד. הראשונה היא בעלת המניות הגדולה ביותר באבוג'ן, עם אחזקה של 13.3%. פוטנציאל נוסף יכול לבוא מהפקת אנרגיה אלטרנטיבית- ביודיזל.
מאז שחתמה על הסכם הענק עם מונסנטו בהיקף כולל של מאות מיליוני דולרים, ממשיכה אבוג'ן לחתום על הסכמים במבנה דומה, שבין אלה ניתן למנות הסכם עם החטיבה החקלאית של באייר. הכנסות אבוג'ן, הסתכמו בשלושת החודשים הראשונים של השנה בכ-2.4 מיליון דולר בהשוואה לסך של כ- 114 אלפי דולר ברבעון המקביל אשתקד. העלייה בהכנסות החברה נובעת בעיקר מהכרה בהכנסה בגין הסכם שיתוף הפעולה עם מונסנטו.
בשורה התחתונה, אבוג'ן רשמה הפסד בסך של 1.376 מיליון דולר ברבעון הראשון, לעומת הפסד של 1.12 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. עם זאת, רווחי החברה מפעולות רגילות הסתכמו בסך של כ- 624 אלפי דולר בהשוואה להפסד בסך של כ- 1.2 מיליון דולר בשלושת החודשים שנסתיימו ביום 31 במרס 2008.
הבעיה בהשקעות בתחום היא לא רק בריחת משקיעים מסיכון, אשר לכך יש להוסיף את העובדה שאופק ההשקעה הוא ארוך, ושעדיין לא ברור מי מהטכנולוגיות שבפיתוח אכן תגיע לכדי מכירות משמעותיות. גם הירידה החדה במחירי הסחורות לא תורמת. במחירי הסחורות של סוף שנת 2007 רבות מהחברות בתחום נדמו כהשקעה משתלמת, אבל כשמחירי הסחורות יורדות אטרקטיביות ההשקעה בטכנולוגיות אלו יורד פלאים. ביחס סיכון סיכוי אבוג'ן נראית בהחלט מעניינת,ובעלי אופק השקעה ארוך טווח יוכלו להרוויח פעמיים משילוב מנצח של השקעה טובה עם תרומה לסביבה.
*מאמר זה בוצע בהסתמך על מידע פומבי גלוי וזמין לכלל הציבור, ומטרתו אינפורמטיבית בלבד, ואין לראות בו המלצה, הצעה, הזמנה לקבלת הצעות, ייעוץ, שידול לעשיית עסקה כלשהי ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא/ת באשר לכדאיות ההשקעה במוצרים פיננסיים ו/או בכלל, ולמרות שהחברה נקטה באמצעים הסבירים למהימנות המידע האמור במסמך, אין החברה ו/או מי מעובדיה אחראים לשלמות ודיוק הנתונים, לכל נזק או הפסד שיגרמו במישרין או בעקיפין מהאמור בו ו/או להשגת כלשהי בהסתמך על הנתונים המוצגים והאחריות הבלעדית היא של משתמש ו/או המשקיע. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה