האם לקחת סיכון? שימו לב לדילמות בשוק הסולידי
להיות משקיע, קרי סוחר, בימים אלו זוהי אחת הסוגיות הקשות ביותר, דילמה רודפת דילמה. רצף אינדיקציות יצרו פאזל חיובי וגרמו לשוק לחזור לרמות טרם המשבר. אך עדיין, לכל אפיק אשר אליו פונים בימים אלו, צפות להן שאלות קשות ביחס הסיכוי סיכון בהשקעה.
משקיע מן המניין, לו היה נרדם אשתקד ומתעורר בתקופה הנוכחית, לא היה מאמין לסיפורים אודות ההתרחשות והטלטלה שעברה על השוק בתקופה שחלפה, הקריסה והדיכאון "הסתיימו" בכותרות פיקנטיות אודות הפסדי המשבר שהוחזרו.
מה עושים במצב שוק, כשמק"מים נותנים פחות מאחוז שנתי, התל-בונדים שוברים שיאים, צמודי המדד נותנים תשואה שלילית ושוק המניות גועש?
בסוגיית דילמת הריבית, לכאורה, נקל לשער כי הריבית במשק תעלה עד סוף השנה, אך רק מגמת שינוי הריבית בעולם ושלל התפתחויות במשק, הם אלו שיקבעו את תחילת העלאת ריבית. בהסתמך על מודלים כלכלים, ניתן לומר שרמת ריבית נמוכה לא מטיבה עם המשק המצב הקיים הינו זמני. דילמת צמודי המדד
מאז פרסום מדד המחירים לצרכן, אשר הפתיע ברמתו, החלו לעלות בחוזקה, ובצדק, איגרות החוב צמודות המדד של המדינה. כשבודקים את מח"מ התשואה של אג"חים אלו, נשאלת השאלה האם זו בועה?! בהנחה שהמדד הבא לא יהיה גבוה מקודמו, וגם במידה ויהיה זהה. הצפי בהמשך הינו מדדים נמוכים. בנוסף, אמור הנגיד לשנות מדיניות ולהעלות ריביות, לפיכך החשיפה לצמודי המדד מדינה איננה בהכרח מומלצת.
דילמת התל-בונדים
מדדי התל בונד מצויים כעת בשיא השיאים, כשמנתחים את מדד התל בונד 20 נמצא שכעת ישנם שבעה אג"חים אטרקטיביים יחסית שתשואתם ברוטו נעה בין 4-7 אחוזים, כך שהחזקה של מדד זה לא כדאית. מדד תל בונד 40 אטרקטיבית מעט יותר, בעשר איגרות חוב הנסחרות בתשואה של כ 6-23 אחוזים ברוטו. המלצתנו היא שעדיף לרכוש אג"חים נקודתיים במדדים ולבנות תיק בתשואה של 7-8 אחוז פלוס מדד.
דילמת אג"ח שקלי
אחת הסוגיות המעיקות כיום על המשקיעים, הינה הירידות בשוק האג"חים הלא צמודים בארץ ובעולם. כיום רוב המדינות מבקשות לגייס הון בכדי לכסות על עלויות המשבר שספגו, והגרעון שנוצר בתקציבן.
אומנם סביבת הריבית הנמוכה וחוסר אלטרנטיבה להשקעה עלולות ליצור כניסה אלימה של כסף לשוק אשר יוביל לדפלציה ועלית מחירים, נשמעים כעת קולות לעליית ריבית מיידית בשוק. מאידך, ישנה תוכנית להקטנת החוב של ממשלת ארה"ב אשר החלה ליישם תוכנית לרכישות אג"חים ומטרתה להילחם ברמת האינפלציה. מהלכים אלו, בנוסף לצפי עליית ריבית מתונה יחסית, הופכים את ההשקעה באיגרות החוב השקליות להשקעה מעניינת יחסית.
אנו עדים למצב מעניין בו הריביות בפיקדונות בבנקים ובמק"מים הינם 1-1.5% לעומת ריביות מעניינות הרבה יותר בחלק מהאג"חים הקונצרנים ובשקליות המדינה, הבינוניות והארוכות (4-6%), להערכתנו כדאי "לקחת סיכון" ולבנות תיק אטרקטיבי יחסית, המורכב מהאג"חים הנ"ל ולהמתין למימוש במדדי התל-בונד 20, 40, להרחבת ההשקעה באג"חים אלו. נתי לייזר ועדו אורן - בית ההשקעות פורמולה שוקי הון.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.