האם הירידות האחרונות מבשרות על שינוי מגמה?

רן קבין, מקבין בית השקעות, בסקירה השבועית על שוק המניות
 | 
telegram

בכל פעם ששוק המניות מגמגם מעט, נשמעים שוב אותם קולות הטוענים שהסתיימה מגמת העליות וכי השווקים צפויים לחזור לתוואי של ירידות. במועד כתיבת סקירה זו מדד המעוף נסחר סביב רמות של 945 נקודות.

כמעט כל הסימנים מצביעים כיום דווקא על מגמת עליות מובהקת בשווקי המניות בכל רחבי העולם. מגמה זו נשענת על שיפור מהותי בנתונים הכלכליים. נכון, המצב בכלכלות העולם עדיין רחוק מלהיות טוב, אבל תרחישי האימה שתומחרו בשווקים עד לפני מספר חודשים כבר לא נראים ריאליים וכעת הדיון העומד על הפרק מתרכז בקצב הצמיחה בכלכלות העולם ולא על עצם קיומה של צמיחה. עובדה זו, כבר שוללת חזרה לרמות בהן ביקרו מדדי המניות בחודש מרץ האחרון.

מה הופך את מגמת העליות למובהקת? במשפט אחד: שיפור מהותי בנתונים הכלכליים לעומת מצבם לפני מספר חודשים. בין הנתונים הכלכליים הרלוונטיים ניתן למנות שיפור בנתוני האבטלה בארה"ב (בלימה בהידרדרות), צפי לצמיחה בחלק גדול מכלכלות העולם כבר בשנה הבאה ובחלק מן המדינות כבר השנה, שיפור דרמתי ברווחי החברות המדווחות, הפשרה בשוק האשראי, סימנים ראשונים המעידים על תחתית גם בשוק הנדל"ן בארה"ב ועוד. הבנקים וחברות אחרות בארה"ב גייסו מיליארדי דולרים, אשר מאפשרים להם מצד אחד להחזיר כספים לממשל ומצד שני לחזור ולייצר פעילות. התאוששות המערכת הפיננסית היא כמובן המפתח להתאוששות ענפים שלמים במשק.

מה יכול להפוך את מגמת העליות? שינוי מהותי לרעה בנתונים הכלכליים, תופעות לוואי קיצוניות בלתי מתוכננות כתוצאה מתוכניות ההבראה של המשק (למשל התפתחות חריגה הרבה מעבר לצפוי כרגע, אי הצלחה לשלוט על הגירעון בארה"ב וכו'), התפתחות של בועה חדשה (תהליך שלוקח בדרך כלל זמן ממושך) וכן אירועים בלתי צפויים אחרים, כגון מלחמות או אירועים פוליטיים מאד קיצוניים. בשלב זה, אין עדות למצבים מן הסוג הזה ולכן ההנחה היא שהמגמה הראשית הינה עדיין מגמת עליות.

מגמה ארוכת טווח - אם לשפוט לפי מצבים דומים מן העבר, הרי שמגמות חיוביות בשווקי המניות נמשכו בדרך כלל מספר שנים, כך שסביר מאד להניח שאנו נמצאים רק בתחילת הדרך. מגמות שליליות לעומת זאת, הן קצרות יותר בדרך כלל, אך גם אלימות יותר. הסיבה לכך נובעת מכך שהפחד משפיע על המשקיעים בצורה אגרסיבית וההנהגה הכלכלית תשאף תמיד לקצר ככל הניתן את תקופות השפל ולהאריך ככל הניתן את תקופות הגאות (עד כמה שזה תלוי בה).

ברור שקצב העליות לא יוכל להימשך כפי שהיה בחודשים האחרונים. הרי לא ציפיתם שמדד המעוף יזנק מ- 600 ל- 1,200 ללא כמה ימים של ירידות, נכון? תיקון טכני הוא תהליך טבעי ומתבקש. מי שהרוויחו 40%, 50% ויותר בתקופה של מספר חודשים חוששים מאד להפסיד את מה שהרוויחו ולנוכח סימני חולשה, אפילו הקלים ביותר של השוק, מחליטים לממש רווחים - מה שבטוח, בטוח. מימוש כזה, יוצר לחץ על מחירי המניות וגורר אחריו משקיעים נוספים להקטין גם הם סיכונים. הדינאמיקה הזו מלבה את התיקון ומגבירה את הירידות במיוחד אם היא מלווה גם בנתון שלילי או חדשה רעה אחרת.

תיקונים טכניים הם מצבים שמאד קשה לצפות את מועדם ואת היקפם, במידה רבה בשל העובדה שהגורם להם הוא פסיכולוגי בדרך כלל ולא נובע מהסברים כלכליים אמיתיים. לאור הקושי לצפות את התיקון ואת היקפו, עדיף בדרך כלל להתעלם ממנו ולהסתכל על המגמה הכללית, או לחילופין, לנצל אותו על מנת להגדיל פוזיציה בכיוון המגמה הראשית. במקרה הנוכחי, המגמה הכללית היא מגמת עליות מובהקת מזה מספר חודשים. כל עוד הנתונים הכלכליים ימשיכו להצביע על שיפור אין סיבה של ממש לשינוי מגמה.

לסיכום, לא מומלץ לנסות לתזמן תיקונים טכניים. כולנו הנחנו שתיקון כזה יגיע, אבל מי שהמתין לו בחוץ (ויש כאלה שממתינים עוד מחודש אפריל) החמיץ את הראלי הגדול ביותר ב- 50 השנה האחרונות. התיקון נותן לנו הזדמנות נוספת להיכנס לשוק ברמות מחירים סבירות. מתי כדאי לבצע את הכניסה? נראה לנו שכניסה ביום הראשון או השני של העליות יכולה להיות החלטה הגיונית למדי, שכן, אין דרך לדעת מתי התיקון יסתיים. יום או יומיים של עליות, עשוי לעיתים (אך לא תמיד) להעיד על סיום התיקון.

ורק תזכורת אחת אחרונה: הגאות הקודמת בשווקי המניות החלה בשנת 2003 והיא נמשכה כ- 4.5 שנים. מאמצע פברואר 2003 ועד לסוף שנת 2007 טיפס מדד ת"א 25 בכ- 300% ! מי שהשקיע 100 אלף שקל באותו זמן במניות לפי משקלן במדד הרוויח עד סוף שנת 2007 כ - 300 אלף שקל. בדרך היו תיקונים כאלו ואחרים. אמנם יש שוני בין המשבר של אז לבין זה של היום, אולם הפסיכולוגיה של המשקיעים לא השתנתה.

מאת: רן קבין - מנכ"ל קבין בית השקעות.

*חברת קבין בית השקעות בע"מ מנהלת תיקי השקעות ללקוחות. ניירות ערך של חברות המוזכרות בדו"ח זה מוחזקים או עשויים להיות מוחזקים בחלק מן התיקים הנ"ל וקבין בית השקעות בע"מ עשויה לרכוש ו/או למכור את ניירות הערך האמורים ללא כל הודעה. הכותב הינו מנכ"ל ובעלים בחברת קבין בית השקעות בע"מ.

*אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות או המלצה לקנות או למכור את ניירות הערך המוזכרים במסמך זה ו/או ניירות ערך אחרים או מטבעות. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד. האמור לעיל מוגש כאינפורמציה בלבד. מסמך זה מתבסס אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור ועל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים, או בלתי מעודכנים. מסמך זה אינו מהווה יעוץ או הזמנה לרכוש או למכור את ניירות הערך הנזכרים בו ואין בו משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל משקיע.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות