איפה עושים יותר? משקיעים 100 אלף שקל למשך 10 שנים

גיל ויסמן, מנכ"ל גמל השקעות בישיר בית השקעות, בסקירה על שוק ההשקעות לטווח הארוך.
גיל ויסמן |

מבחינת שוק ההשקעות לטווח ארוך, ניתן לקבוע כי החיסכון בקרן השתלמות משתלם יותר מהחיסכון בקרן נאמנות. הלכה למעשה: לעמית שהפקיד 100,000 ש"ח בקרן נאמנות - בסוף התקופה היו לו 140,000 ש"ח. לעומת זאת, אם היה מפקיד את החיסכון בקרן ההשתלמות היו לו 183,270 ש"ח. לאור זאת מסקנתי היא כי התנהלות בלתי רציונאלית של משקיעים בטווח הקצר פוגעת בהם, במידה ויעד ההשקעה הינו לטווח ארוך.

מנהלי קרנות הנאמנות, מוכשרים ככל שיהיו, מנהלים את הכסף לטווח הקצר. משמעות הדבר היא שברגע שהם מגלים שיש להם פדיונות גדולים בתקופה של ירידות, הם נאלצים למכור "סחורה טובה" במחירים נמוכים, והפוך - בשוק עולה, ברגע שנכנס כסף רב לקופות, המזומן שוכב בקופה זמן יקר ומדלל את התשואה שהמשקיעים הוותיקים באותה הקרן מייצרים.

חסכון לטווח הארוך הוא עניין של אלוקציית החשיפות של החוסך ולא דווקא ניסיון להכות מדד זה או אחר. בקופות גמל וקרנות השתלמות מתכנסות אחת לשבועיים וועדות השקעה מקצועיות שחשופות לחומר מקצועי רב (ניתוח השווקים בארץ ובעולם, ניתוחי חברות, ניתוחים של וועדות אשראי ומודלי אשראי) במטרה למקסם את היכולת להשיג תשואות גבוהות ובסיכון נמוך ביחס לתוצאה.

בניהול תיק החיסכון של הציבור באמצעות קרנות נאמנות, את התמהיל בין הקרנות יוצר הציבור (באמצעות יועציו), והציבור מחליט מתי לעבור מקרן מסוג אחד לקרן מסוג אחר .

לכן, בטווח הארוך עלינו לבחון את ממוצע קרנות הנאמנות ולהשוותו לממוצע קופות הגמל לפחות ברובד הראשון של מבחן התוצאה , ורק לאחר מכן לבחון בפילוח לפי הסגמנטים השונים של הקרנות .

להלן הנתונים שסייעו בהסקת המסקנות:

* בחינת שוק קרנות הנאמנות (שהוא שוק משוכלל, תחרותי ונזיל) בטווח של 10 שנים אחורה - באמצעות אתר הגמל נט הביא למסקנה כי התשואה המצטברת של התקופה המדוברת, אפריל 1999 - אפריל 2009, הניבו קרנות הנאמנות (תוצאה משוקללת של כל סוגי הקרנות ) תשואה מצטברת של 50.24%. בדיקה של תקופה מקבילה מגלה שקרנות ההשתלמות באותה התקופה הניבו תשואה מצטברת של 97.77%. * דמי ניהול בקרנות השתלמות - אל מול מיסוי הרווחים בקרנות הנאמנות - אם ננטרל מחד את השפעת דמי הניהול של קופות הגמל נקבל 83.27%, אך נזכיר כי כספים אלה מזכים את החוסכים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות בפטור ממס על הרווחים הריאלים. מאידך, בקרנות הנאמנות, מחויבים העמיתים במס של 20% על הרווחים הריאלים כלומר מתשואה מצרפית של 50% נצטרך לשלם מס של 10% כך שהתשואה נטו לחוסך תהיה 40%. * יש שיטענו שהתשואה המשוקללת של קרנות הנאמנות חוטאת - כדי לבחון את הטענה לקחתי לדוגמא את כל קרנות הנאמנות המנייתיות (חיפשתי כאלו שלא שינו בינתיים את מדיניות ההשקעה שלהן במהלך 10 שנים) ובדקנו את התשואה הממוצעת שלהן שהיא 48%, ולאחר קיזוז מס 38.4% . בדיקה דומה בצענו על הקרנות המשקיעות באג"ח (קונצרני ומדינה) תשואה לפני מס של 67%, ולאחר מס על הרווחים יזכה העמית לקבל 53%. עדיין תשואות נמוכות משמעותית מקופות הגמל.

כל הכותרות

כלומר, בשורה התחתונה, עדיף למשקיע שמעוניין בהשקעה לטווח ארוך להשקיע באפיק של קרנות ההשתלמות על ההשקעה באפיק של קרנות הנאמנות.

להלן גרף להמחשה:

מאת: גיל ויסמן, מנכ"ל גמל השקעות בישיר בית השקעות

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה