שראל מצביע על הסכנות: "לטווח הבינוני אני פחות אופטימי"

הכלכלן הראשי של קבוצת הראל בראיון מצולם ל-Bizportal. "הצרכן האמריקני הולך להיפגע פעמיים - זה ישפיע לרעה על הכלכלות בכל העולם
 | 
telegram

תחזיות הצמיחה העולמיות זוכות לעדכונים כלפי מעלה, האינפלציה כמעט וירדה לחלוטין מסדר היום והמדדים בבורסות מסביב לעולם רושמים עליות חדות. על רקע הדברים הללו, נפגשנו לראיון מצולם עם מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של קבוצת הראל.

לדבריו של שראל, "מבחינת הצמיחה אנחנו כבר מדברים זמן רב שנראה צמיחה חיובית במחצית השניה של 2009, זה קשור לריבית המאוד נמוכה, המדיניות הפיסקאלית התומכת וכמובן גם שזה סוג של תיקון טכני לכך שהירידה בייצור התעשייתי הייתה כ"כ חריפה. כל אלו גרמו לנו להאמין שנראה התאוששות שאכן התרחשה. העליות בשוקי המניות משקפות לא רק את ההתאוששות ואת תחילת הצמיחה אלא גם גורמים כגון הריבית הנמוכה והעובדה שהחשש מקריסה פיננסית כבר הפך לאפסי, זאת בניגוד למצב לפני חצי שנה או שנה."

עוד אומר שראל, כי "מבחינת הנורא ביותר, אפשר כבר להיות רגועים ולהרבה זמן. לא תהיה התמוטטות של המערכת הפיננסית ולא נראה מיתון כפי שראינו לפני שנה.עם זאת, בהסתכלות קדימה ומעבר לחודשים הקרובים אני חושב שהמצב לא נראה כ"כ טוב, הצמיחה תהיה מאוד מתונה, בעולם וגם בארץ."

"הסיבות לכך שאנחנו פחות אופטימיים לטווח הקצת יותר רחוק, הן בעיות היסוד בכלכלת ארה"ב והכוונה היא לצורך של הצרכנים בארה"ב להגדיל את החיסכון הפרטי, דבר שיפגע בצריכה הפרטי. מול זה קיים הצורך של הממשלות להקטים את הגירעונות וזה אומר הגדלת מיסים, דבר נוסף שיפגע במשקי הבית. בשורה התחתונה - הצריכה הפרטית תיפגע פעמיים וזה ישפיע על הצמיחה בכל העולם. אז לטווח הקצר אפשר להיות רגועים אבל לטווח הבינוני זה סיפור מעט שונה."

לגבי האינפלציה בארץ ובעולם, אומר שראל כי "כרגע בעולם בהסתמכות על האינדיקטורים המובילים- אין חשש מאינפלציה ולכן הריבית תישאר נמוכה מאוד לפחות חצי שנה עד שנה. בארץ המצב שונה, המיתון היה מתון בהרבה אבל מבחינת צעדים כלכליים התנהגנו פה כמו בארה"ב או בגוש האירו וזה כנראה לא היה מוצדק. לכן פישר יצטרך להעלות . הבעיה של פישר היא שייפתח פער ריביות שייתמוך בשקל וזה הדבר האחרון שפישר רוצה. לחצי האינפלציה לא מצדיקים העלאת ריבית דרסטית, האינפלציה, אומנם גבוהה יותר מזו בחו"ל אבל אין מה להיכנס להיסטריה."

לגבי הדומיננטיות של הדולר בעולם, אומר שראל כי, "תהליך הירידה בדומיננטיות של הדולר הוא תהליך הדרגתי שיימשך עוד הרבה מאוד שנים, העניין הוא שאין מטבע אחר שהוא מועמד רציני להחליף את הדולר, גם לאירו יש לא מעט צרות. אם מסתכלים על מול אילו מטבעות הדולר צריך להיחלש אז זה לא ממש ברור כי גם מטבעות אחרים לא נראים טוב. אם כבר אז מול היואן הסיני, המטבע הזה אומנם מוחזק ע"י הממשל הסיני אבל סביר להניח שבשנים הקרובות הממשל הסיני כן יאפשר ליואן להתחזק ואז נראה איזון מחדש של הלכלכה הגולבאלית עם היחלשות ניכרת של הדולר והתחזקות של היואן".

לגבי שוק הנדלן בישראל, אומר שראל כי "אי אפשר להגדיר את מחירי הדירות כבועה, צריך לזכור שהמצב בשנים האחרונות בישראל היה מאוד שונה ממה שראינו בעולם. פה המחירים ירדו עד סוף 2007, העליות הן תופעה חדשה יחסית."

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות