קבוצות הרכישה מחזירות אש: "ההצמדה לתשומות הבנייה היא הגזילה הכי גדולה"
בשבועות האחרונים, מתגבר מאבק התאחדות הקבלנים נגד קבוצות רכישה, כאשר הקבלנים טוענים מול רשות המסים שהמדינה מפסידה מדי שנה מאות מיליוני שקלים כתוצאה מפעילות קבוצות הרכישה ( לכתבה המלאה ).
בתגובה, אומר היום אלון הרצוג, מנכ"ל חברת הנדל"ן קפיטל גרופ, כי "מאבק הקבלנים נגד קבוצות רכישה אבוד מראש, וכי מוטב שישקיעו פועלם בבנייה".
הרצוג, המתמחה בהקמה וניהול פרויקטים בתחום הנדל"ן, אומר כי "מוטב שלפני שהקבלנים ייקחו את מאבקם לכיוון של 'צדק חברתי', הם יעשו בדק בית וייתקנו את העוולות אשר הם עצמם חוללו לרוכשי הדירות, אשר הבינו את הערך המוסף של קניית דירה באמצעות קבוצת רכישה".
לדברי הרצוג, הסיבה העיקרית לפריחתן של קבוצת הרכישה בתקופה האחרונה היא "העדפתם הברורה של הבנקים ללוות קבוצת פרטיים ולא יזם בודד". ההוכחה לכך, לדבריו, היא אחוז הריבית הנמוך המוצע לקבוצות הרכישה (המשקף את החשיפה של הבנק לסיכון).
"בעוד הריבית הממוצעת לליווי פרויקט של יזם בודד הינה סביב 6-7%, (שבסופו של דבר תגולגל על הקונה) חבר בקבוצת רכישה יקבל הלוואה בריבית 2-3%, וגם זאת בתנאים מועדפים של החזר בלבד לתקופת הבנייה", אומר הרצוג.
הרצוג מפנה אצבע מאשימה כלפי הקבלנים, באומרו כי "הקבלנים מדברים על עוולות כלפי המדינה וכלפיהם, ועל צדק חברתי שצריך להיעשות, אולם לדעתי האיוולת והגזילה הגדולה ביותר מצויה במרכיב שאינו זוכה לתשומת לב רבה אצל רוכשי הדירות ונקרא 'הצמדה למדד תשומות הבניה'".
הרצוג מספק דוגמא: משפחת לוי נכנסה למשרד המכירות של הקבלן ורכשה דירה "על הנייר" כשעלותה בזמן הקניה 1.2 מיליון שקלים. הקבלן הציע למשפחת לוי עסקה אטרקטיבית - שלמו עכשיו 200,000 שקלים - והיתרה רק באכלוס. כעבור 3 שנים, עם סיום הבניה, ביקשה משפחת לוי לשלם את יתרת החוב. במהלך 3 שנות הבניה, עלה מדד תשומות הבניה ב- 5% בשנה - ובסך הכל ב-15%. חובם של משפחת לוי קפץ מ 1,000,0000 שקלים ל- 1,150,000 שקלים, עליה של 150,000 שקלים, מסביר הרצוג. לדבריו, "הקבלן מצמיד את כלל יתרת התשלום למדד תשומות הבניה, למרות שעלות הבניה האפקטיבית הינה בסביבות 600,000 שקלים. יש לזכור כי בניית הדירה נעשתה בשלבים, ולכן, אם לצורך העניין 1/3 דירה נבנתה בשנה הראשונה, יש לקזז את השפעת המדד בהתאם. מדובר בעשרות ואף מאות אלפי שקלים כמעט עבור כל דירה אשר נמכרת על ידי קבלן."
לסיכום, קורא הרצוג לקבלנים להצטרף לשיטת קבוצות הרכישה: "עולם הנדל"ן הוא דינמי ומשתנה עם הזמן. אין אף חוק שאוסר על קבלנים להפוך למארגני קבוצות רכישה. נהפוך הוא, בשנה האחרונה ראינו מקרים של חברות בניה מהגדולות בשוק (תדהר, חנן מור ועוד) שבחרו לאמץ את השיטה, אשר היוותה הגיון כלכלי יותר עבורם, תוך יכולת לחסוך עלויות לקונה הסופי".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה