ממש כמו לחמניות: כמה זמן לוקח כיום למכור דירה בערי המרכז בישראל?

עורך מחירון הדירות, לוי יצחק, בדק כמה זמן שוהות כעת דירות מיד שנייה בשוק? "המצב שונה מכפי שהכרנו, פתאום כל מי שיש לו 200 אלף שקלים פנויים הופך למשקיע בנדל"ן"
 | 
telegram

בשנת 2001 נדרשו כ-6 חודשים בממוצע למכור דירה ואילו כיום די בשבוע כדי למכור דירה במקומות מסוימים, כך עולה ממחקר שערך לוי יצחק, עורך מחירון הדירות.

ראייה לפעילות המוגברת בשוק הדירות מוצאת את ביטוייה בפרק הזמן בו שוהות דירות בשוק - מהרגע שיצאו למכירה ועד הרגע בו נחתם חוזה למכירתן. נתוני לוי יצחר מראים שבהרבה ערים במרכז הארץ הזמן הזה התקצר - עוד עדות, אולי, שהביקוש לדירות עוד לא נרגע.

נציין כי, הסקר נערך בקרב מדגם של 1,220 דירות שהוצעו למכירה בערים נבחרות, במגוון חדרים, אך לא כלל בתים צמודי קרקע. כל הדירות הוצעו למכירה לא לפני 1 ביולי 2009. מדובר בדירות מיד שנייה, ולא בדירות מקבלן.

בירושלים, דירות היו נמכרות בבמוצע ב-30 יום בתחילת שנת 2008, וכיום התקצר הזמן ל-23 ימים. בתל אביב, ליד הים לוקח שבוע למכור דירה, זמן שווה ללפני שנה. הנתון המפתיע לגבי תל אביב הוא שבדרום העיר לוקח 16 ימים למכור דירה כיום, בהשוואה ל-54 יום בשנת 2008.

ברמת גן, התקצר הזמן מ- 28 יום ל- 19 יום; בראשון לציון לוקח למכור דירות 16-23 ימים, תלוי בגיל הדירה, כחצי מהזמן שנדרש לפני שנה. בנתניה, ב-2008 לקח חצי שנה למכור דירה, אך היום דירות ישנות בעיר נחטפות תוך חודש. בבאר שבע, היה לוקח 4 חודשים למכור דירה, וכיום לוקח רק חודש וחצי. בלוד, חולון ובת יום, התקצר זמן המכירה בחצי, גם כן. בעיר מודיעין, דירות גן בשכונת בוכמן נמכרות בזמן שיא של 4 ימים.

המגזרים שנפגעו, עם זאת, כוללים את דירות היוקרה בירושלים, שכיום שוהות 33 יום בשוק, בהשוואה ל -9 ימים בשנת 2008. דירות בנתניה ליד הים גם כן שוהות זמן רב יותר בשוק, וכן דירות חדישות בתל אביב.



על פי נתוני מחירון הדירות של לוי יצחק, בשנת 2001 הזמן הנחוץ למכור דירה טובה, במיקום מוצלח בגוש דן או בתל אביב היה 6 חודשים. דירה פחות טובה, ברחוב רועש או בקומה גבוהה ללא מעלית לא הייתה נמכרת גם תוך שנה ויותר, ובעליה בדרך כלל היו משכירים אותה, כשהשוכרים מודעים לעובדה שהדירה מועמדת גם למכירה - אם ימצא קונה. עוד מציין יצחק, כי רק 3% מהדירות נרכשו בשנת 2001 למטרת השקעה וכיום למעלה מ-50% נרכשות למטרות השקעה.

"עכשיו אנחנו רואים שוק נדל"ן שונה מכפי שהכרנו: פתאום כל מי שיש לו 200 אלף שקלים פנויים הופך למשקיע בנדל"ן ולכן גם הפריפריה הפכה לכר השקעות", אומר יצחק. "במקביל, אם לפני 4-5 חדשים לא נרכשו כלל דירות יוקרה, היום אנו בהחלט רואים רכישה מאסיבית גם של דירות יוקרה, וגם של קבלנים, יזמים וקבוצות רכישה שרוכשים קרקעות בסכומים גבוהים מאוד בכדי לבנות עליהן דירות, שחלקן לפחות יהיו יוקרתיות."

לדברי לוי יצחק: "בעבר, את הדירות הישנות בכל עיר היו רוכשים עולים חדשים, משפרי דיור או זוגות צעירים. היום, הדירות הזולות נרכשות על ידי משקיעים. לכן, דירות שבעבר לא היו נדרשות וקשה היה להיפטר מהן, כמו למשל דירות ישנות בראשון לציון, מצאו סוף סוף עדנה. משקיעים מערים אחרות רוכשים אותן להשקעה".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות