שליש מהדירות שנמכרו ברבעון השני - להשקעה: הרוכשים - בני 48 בממוצע
מינהל הכנסות המדינה במשרד האוצר מפרסם היום (יום ג') דו"ח בנושא רכישת דירות להשקעה, לפיו ברבעון השני של 2009 היוו הדירות הנרכשות להשקעה כשליש מסך הדירות שנרכשו. בכך הגיע משקל הדירות לשיעור שיא, לאחר עליה מתמדת מאז שנת 2002, אז עמד שיעורן על כ-22%.
מהדו"ח עולה כי "הגידול החד שנרשם מאז תחילת העשור ברכישת דירות להשקעה הושפע מהרפורמה במס בשנת 2003 ומהמשבר העולמי שפרץ בשלהי 2007 והביא להסטת כספים משוק ההון לשוק הנדל"ן".
כלכלני האוצר כותבים בדו"ח כי בשנת 2008 חלה תפנית במפת ההשקעות, כאשר הדומיננטיות עברה מאזור תל אביב והמרכז לאזורי באר-שבע וחיפה. כמו כן, "הגידול החד ברכישת דירות להשקעה באזור באר שבע בשנים 2009-2008 מוסבר במידה רבה על ידי שינוי טעמים של משקיעים מאזור תל אביב והמרכז".
בעוד שבשנת 2007 היוו משקיעים אלו רק כ-18% מכלל רוכשי הדירות להשקעה באזור באר שבע, הגיע משקלם לשיעור שיא של כ-30% במחצית הראשונה של 2009. אזור חיפה הצליח אף הוא למשוך משקיעים מאזור תל אביב והמרכז, אלא שבניגוד לבאר שבע, היו אלו התושבים המקומיים (מחיפה והצפון) אשר הובילו את הגידול בהשקעות באזור זה.
תוך כמה זמן נמכרות דירות בערים השונות?
משקל המשקיעים מאזור המרכז בחיפה אף כי הכפיל את עצמו בין השנים 2009-2007, עדיין נמוך משמעותית (עומד על 13.6%) בהשוואה לאזור באר שבע. "המשמעות היא כי הפוטנציאל למימוש מהיר של הנכסים גבוה יותר בבאר שבע בהשוואה לחיפה", מעריכים באוצר.
הפרופיל של המשקיע הממוצע
ההכנסה השנתית הממוצעת של רוכשי דירות להשקעה עמדה בשנת 2009 על כ-200 אלף שקלים ליחיד. המחיר הממוצע לדירה הנרכשת היה שווה ערך לארבע שנות עבודה, בדומה לשנת 2003.
רוכשי הדירות להשקעה שבחרו להשקיע באזור באר שבע עשו זאת בעיקר בשל מגבלה כספית שצמצמה את האפשרויות שלהם לאזור זה, בו רמות המחירים נמוכות. מנגד, רוכשי הדירות להשקעה באזור חיפה, המתאפיינת אף היא ברמות מחירים נמוכות יחסית, עשו זאת על אף שהכנסתם אפשרה להם לרכוש דירה באזורי הביקוש במרכז הארץ.
עוד עולה מהדו"ח, כי למעלה ממחצית הדירות החדשות הנמכרות בתל אביב נרכשות על ידי משקיעים, זאת לעומת שיעור של כ-30% ברמה הארצית בשנת 2009. בירושלים עומד משקל המשקיעים בקרב רוכשי דירות חדשות על 24% בלבד. "ההסבר לכך נעוץ בכך שהבניה החדשה בירושלים מוכוונת פחות למשקיעים בהשוואה למגדלי היוקרה בת"א, כפי שמשתקף בפערי המחירים הניכרים בין דירות חדשות בירושלים לבין אלו שבתל אביב (פער שאינו קיים בדירות יד-שניה)", אומרים באוצר.
מחירי דירות בי"ם - "זזים"
עוד על פרופיל המשקיעים: כ-12% מהמשקיעים הם פנסיונרים. הגיל הממוצע והחציוני עומד על 48 שנה. רבע מהמשקיעים הם בני 57 ומעלה. מבין המועסקים, כ-60% הם שכירים. משקל מנהלי החברות בקרב ציבור המשקיעים כפול ממשקלם באוכלוסיה.
קצב הגידול במחירי הדירות שרכשו מנהלי חברות היה גבוה משמעותית מעליית שכרם, כאשר ההון העצמי הגבוה "פיצה" על פער זה. מנגד, מחירי הדירות שנרכשו להשקעה ע"י השכירים והעצמאים התייקרו בקצב נמוך מעלית שכרם, לפיכך משקיעים אלו לא נזקקו למינוף גבוה יותר מאשר בעבר למימון הרכישה.
זזים - מחירון הדירות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה