האם הדולר יכול לעבור את רף ארבעת השקלים?
לפני מספר חודשים, הודיע נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, על שינוי במדיניות רכישת המט"ח של הבנק המרכזי. על פי המדיניות החדשה, בנק ישראל ירכוש דולרים כל אימת שיראה צורך בכך ולא באופן יומיומי.
החלטתו זו של פישר הייתה צפויה שכן אין הוא יכול - ואף אינו צריך - לקנות דולרים כל יום בהתחייבות וללא קשר למחיר הדולר.
כאשר החליט בנק ישראל לרכוש דולרים, בשער של 3.26 שקלים, היה מדובר ב"כשל שוק" והצעד היה זול ונכון. לעומת זאת, רכישת דולרים בשערים של מעל 4 שקלים - 4.1 ו-4.2 שקלים - ובפרט כאשר המטבע האמריקני הולך ונחלש בעולם, אלו הן כבר קניות יקרות היוצרות כשל שוק.
התנהלות זו מעלה מספר שאלות ובעיות וכן ברצוני להציע תסריט שונה מאלה שאני שומע לאחרונה. מהן אפוא השאלות?
1. האם בעיצומו של גל מכירות מסיבי באמת צריך לקנות מהספקולנטים מאות מיליוני דולרים ולתת להם נזילות? האם לחילופין לא עדיף לתת להם למכור (במחיר נמוך מן הסתם) ולקנות בפעם אחרת, סחירה פחות (כמו עכשיו), כאשר הדולר מתרומם בעולם ובכך להעצים את המגמה, בהרבה פחות כסף וגם "להעניש" את אותם ספקולנטים?
2. במידה ורצונו של בנק ישראל הוא להחליש את השקל ולקנות מט"ח, מדוע הוא קונה רק דולרים (או בעיקר דולרים)? למה להסתכן בהימור שהדולר יתחזק בעולם? האם הבנק Swap גם ליורו ולשטרלינג בכמות מספקת?
3. האם מדד ייחוס של בנק ישראל ("נומרר") להשקעות יתרות המט"ח האדירות הוא נכון? האם קביעת מדד הייחוס ע"י הבנק, שמירתו בסודיות והשוואת תשואת היתרות אליו אכן משקפת את סל הייצוא הישראלי? האם משקולות ההשקעה הם אופטימאליים? האם נוהל שינוי ה"נומרר" תקין?
4. האם עכשיו, כאשר ה"מלחמה" בספקולנטים בעיצומה (לא משנה אם הם זרים או מקומיים)ולא מחביאים אותה יותר, לא יותר פשוט למסות תנועות הון במט"ח לפרקי זמן קצרים?
אני, אגב, ממליץ לפי אותה לוגיקה לשקול הפחתת המס על אחזקה ארוכת טווח במניות - אבל זה כבר דיון אחר.
שאלות אלו ואחרות נשאלו כבר אך ישנם שני תסריטים אפשריים, שאולי לאחד מהם מצפה הנגיד:
1. שבירת המוסכמות, לפיהן הנגיד שולט ביד רמה בשער השקל. ביקורת על תפקודו מבעל סמכות עולמית תפתח פתח לביקורות רבות שקיימות כבר היום, אך נאמרות בחדרי-חדרים, והמטבע ירד רמה נוספת מטה.
2. שער הדולר בעולם מתחזק דרמטית, השורטיסטים מנסים להקטין פוזיציות, הנזילות יורדת במסחר של הדולר-שקל. הנגיד לא מוכר, היצואנים כבר מכרו לגידור, הספקולנטים מריחים דם ומנסים לקנות גם כן - בתרחיש זה הדולר יכול לעבור את רף ה-4.25 שקלים במהירות, תוך שורט סקוויז (Short Squeeze) גדול בטווח זמן קצר.
תסריט זה ריאלי יותר ממה שלוקח השוק בחשבון, אך הוא גם קשה לתזמון ונשען יותר על מזל מאשר על אסטרטגיה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה