כיל זינקה 15% תוך שבוע: במריל לינץ' ולידר מנתחים, המניה תיפרוץ לשיא שנתי?

חיים ישראל, מנהל המחקר במריל לינץ': "הסנטימנט החיובי יימשך גם בתרחיש U בכלכלה" יואב בורגן מלידר: "לא מאמין שנראה חוזה עם הסינים לפני 2010"
 | 
telegram

שוקי המניות ברחבי העולם חזרו לרשום בימים האחרונים התאוששות מרשימה אשר שולחים לא מעט מדדים להיסחר ברמות שיא שנתיות. בתוך כך, בולטת היום במסחר בבורסה באחד העם מניית חברת הדשנים כיל שריכזה את מחזור המסחר הגבוה בבורסה עם עלייה של כמעט 2%.

מניות הדשנים וכיל בכללן ידועות בביתא (התנודתיות) הגבוהה שלהן על השוק ולכן כשיש סנטימנט חיובי בשווקים הן נוטות לרשום על המניות הדפנסיביות יותר. אף על פי כן, העלייה בכיל עדיין בולטת בהתחשב בכך שיתר חברותיה לסקטור לא נסחרות ברמות שיא שנתיות, זאת למרות התחממות הספקולציות על מיזוגים ורכישות.

לאור זאת, אתר Bizportal שאל שני אנליסטים בכירים לגבי דעתם על הריצה במניות הדשנים בכלל ובכיל בפרט והאם קיים תרחיש בו נראה את הזינוק החד במניות החברות שראינו בשנים הקרובות משחזר את עצמו.

חיים ישראל: מחירי הסחורות בכלל תומכים בדשנים

חיים ישראל, מנהל המחקר בישראל במריל לינץ'-בנק אוף אמריקה, מסביר שכדי להבין את התמונה בשוק כרגע צריך להסתכל על מחירי הסחורות שמניות הדשנים מהוות להם בעצם נגזרת שנייה. "מחירי הסחורות קשורים אחד לאחד לכלכלה ולא מדובר רק בסחורות חקלאיות (מזון). גם מחירי האנרגיה ומחירי המתכות זה נגזרת של פעילות כלכלית וגם זה צד בסיפור מניות הדשנים".

ישראל מתחיל ומציין את נתוני הדוח האחרון של USDA שהצביעו על ירידה בהיקפי הזריעה ועלייה בביקושים. "בפעם הראשונה מזה מספר חודשים ה-USDA מעלה את הצפי למחירי התירס וזה ברקע לכך שב'חגורת התירס' (אזור באגן המיסיסיפי בארה"ב בו גדל החלק הארי של היבול העולמי ? א.א.) הזריעה כיום נמוכה ב-20% מתחת לזריעה הממוצעת לעונה הזאת"

נתונים נוספים שצריך להתייחס אליהם ע"פ מריל לינץ' הם כאלה המצביעים על כך שבדרום מזרח אסיה ובעיקר בסין לא השתמשו לאחרונה בדשנים דבר שהביא לירידה בתשואות החקלאים, זאת בעוד בארה"ב הייתה עלייה בהיקפי התפוקה.

מחירי האנרגיה ובראשם הנפט מגרדים חזרו לגרד לאחרונה את רמות ה-80 דולר לחבית וגם משפיעים על מניות הדשנים. "כיום, עם העלייה במחירי הנפט, שלפי דעתנו עוד צפויה להימשך, הרבה יותר כלכלי לצרוך אתנול, בהתחשב גם בסובסידיה, מאשר נפו וזה משפיע על כל מחירי הדגנים שמהם מייצרים אתנול, דבר שבסופו של דבר תורם למכירות הדשנים", מסביר מנהל המחקר במריל לינץ'.

"השפעה נוספת", אומר ישראל, "נובעת מכך שמחירי הנפט והמתכות עולים, וכאן צריך להסתכל על ממוצע ולא על תנודה יומית, עלות הבנייה של מכרות חדשים הולכת ועולה. זה ביחד עם מחיר מכירה של 400 דולר לטון אשלג שולח את כל הגופים שרצו לפתח פעילויות אשלג, כאשר המחירים עמדו על 1,000 דולר לטון, לעצור את התוכניות. בעצם זה מעלה את חסם הכניסה לענף ומשאיר רק את האפשרות של רכישת חברה מהתחום".

בשנה שעברה הגיעו מחירי מניות הדשנים לשיא כל הזמנים, זאת במקביל לזינוק במחירי הסחורות החקלאיות והנפט. מניית כיל נסחרה בסוף יוני 2008 במחיר של 80 שקלים ומובילת השוק פוטאש עברה את ה-230 דולר למנייה. עם זאת, משבר האשראי שגרר אחריו מיתון עולמי הביא להתפוצצות בועת המחירים ששררה בשוק הסחורות וגרר אחריו ירידה חדה בביקושים למוצרי החברות ובהמשך לכך לצניחה במחירי מניותיהן.

על השאלה האם אנחנו צפויים לחזור לרמות המחירים שראינו במניות הדשנים ב-2008 - עונה ישראל בביטול. "מחירי המכירה כרגע נמצאים ב-460 דולר לטון בהודו בסביבות 500 דולר בברזיל והשוק מעריך שהמחירים בסין יעמדו על סביבות ה-360-380 דולר לטון, כך שחזרה למחירי ה-1000 דולר זה לא תרחיש מציאותי לפחות לא בתקופה הנראית לעין".

מצד שני, המחירים גם לא צפויים לרדת יותר מידי וזה יטיב בעיקר עם כיל, אומר ישראל ומסביר שהיום עלות ההפקה של כ-30% מסך תפוקת האשלג השנתית בעולם (K+S, מוזאיק, אגריום ו-IPI) עומדת על כ-280 דולר לטון, דבר שלא משאיר יותר מידי מקום למחירים לרדת. בתוך כך, עלות ההפקה של כיל ואורלקאלי עומדת על כ-200 דולר דבר שמשאיר להם מאוד גבוה.

ישראל מסכים כי השאלה הגדולה היא הכמויות וצופה כי סין תחתום על חוזה חדש בתחילת שנה הבאה.

עם זאת, הסנטימנט החיובי לא צפוי לנטוש את מניית הדשנים אומר ישראל וזאת גם אם נראה התאוששות בצורה 'U' ולא 'V'. כאשר הוא בוחן את כיל ספציפית הוא מזכיר את תחום הברום שלה ואומר כי צפויות הפתעות ברבעון השלישי. זאת גם הסיבה לדעתו שכיל נותנת היום תשואת יתר על המתחרות שלה - כי יש לה עוד תחומים שמתחילים ליהנות מהתאוששות הכלכלית.

יואב בורגן: הסנטימנט החיובי בשווקים דוף קדימה

"מחירי הסחורות התאוששו יפה מאוד ותורמים לאווירה החיובית בסקטור הדשנים", אומר יואב בורגן, לידר שוקי הון ומוסיף כי מחירי הגרעינים בפרט מצליחים לשמור בעת האחרונה על רמה נוחה בצורה די יציבה - ללא תנודתיות חדה מידי.

"אנחנו לא הולכים לחזור לרמות שראינו ב-2008. בתרחיש האופטימי המומנטום יהיה חיובי אך בעוצמה פחותה יותר. ריצה דומה למה שחווינו אז לא תחזור על עצמה כל כך מהר", טוען בורגן ומוסיף שזה לא אומר שהמגמה לא צפויה להיות חיובית.

בשוק מחכים ל"נעלם הגדול", כפי שמכנה אותו בורגן, החוזה החדש עם סין. "הדיווחים בנושא ממשיכים להיות סותרים ולכן אי-וודאות לגבי המחירים הכמויות נמשכת. בסופו של יום אני לא מאמין שנראה חוזה חדש לפני 2010".

בורגן מציין נקודה נוספת שעשויה להטיב עם מניות הדשנים, שיבושי אספקה. "צריך לזכור שכל שהזמן עובר אז נכנסים יותר לחורף גם בקנדה וגם ברוסיה, שתי ספקיות אשלג מרכזיות. לכן, גם אם נראה הגדלת ייצוא עדיין נוכל להיתקל בשיבושי אספקה שדבר שיפעיל לחץ על המחירים".

בשורה התחתונה בנוגע למחירי מניות הדשנים אומר בורגן כי "נכון שהמחלוקת כרגע היא עד כמה תהיה גדולה ההתאוששות בכמויות ב-2010, אבל כפי שזה נראה עכשיו, הסנטימנט בשוק ההון לסקטור הדשנים הוא מספיק חיובי, כך שגם אם נראה התאוששות קטנה יחסית, הדבר יכול לתת תמריץ למניות הדשנים".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות