הריבית עדיין נמוכה ושוק הנדל"ן בנקודת רתיחה
האמת, אנו בכוון בית השקעות הערכנו טרם ההכרזה כי נגיד בנק ישראל יעלה את הריבית החודש וינסה להוביל לצינון הנדל"ן שנמצא כרגע בנקודת רתיחה, שובר שיאים כל חודש מחדש עד כדי חשש מיצירת בועת נדל"ן. הערכותינו הן שהביקושים לנדל"ן צפויים להתמתן כבר במחצית שנת 2010 והמחירים יתחילו לרדת בהדרגה בעקבות העלאות הריבית הנוספות הצפויות במשק וזאת לצד היצע הקרקעות הצפויות להגיע לשוק במהלך שנת 2010.
האינדיקטורים הכלכליים בישראל מצביעים על התאוששות במשק אך עדיין קיימת אי ודאות לגבי עוצמתה. הריבית לחודש דצמבר עלתה וגם לאחר העלאה זו, תעמוד ברמה נמוכה יחסית של 1%.
בכוון בית השקעות צופים המשך העלאות ריביות במהלך שנת -2010 אשר בה תגיע הריבית במשק ל2.25% ריבית בסיס , וצפי צמיחה חיובית של 3% במשק.
הריבית הנמוכה יחסית עדיין מהווה המשך מדיניות מוניטארית מרחיבה, שנועדה מצד אחד לתמוך בהמשך התאוששות המשק בעיקר נוכח אי הודאות הקיימת, ומצד שני תתרום להתבססות האינפלציה בתוך היעד שקבע בנק ישראל. היום ברשות ישראל קיים עודף בחשבון השוטף המעיד על מערכת בנקאית בריאה וחזקה. חובות משקי הבית בישראל נמוכים לאין ערוך ביחס לאלו הקיימים בעולם. אלה רק שתיים מהדוגמאות המלמדות על חוסנו של המשק הישראלי שתרמו בין היתר להתמודדות טובה עם המשבר העולמי.
בנוסף, קיימות רזרבות גבוהות בבנק ישראל המפוזרים בין המטבעות השונים ובאג"ח של בנקים מדורגים בעולם. יתרות המזומנים הגבוהות מלמדות על עודף נזילות הקיים אצלנו בניגוד למה שניתן לראות במקומות אחרים בעולם שם הממשלות פועלות הפוך: הן מזרימות כסף למשק כדי לעודד את הפעילות.
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר הכריז עד כה על פעולות מתבקשות שנעשו בכדי למנוע מהמשק הישראלי לגלוש למיתון חריף וזאת תוך הפחתות ריבית מסיביות עד לריבית של 0.5% עד כה מהנמוכות בכל הזמנים. הפחתות אלה הן שסייעו לדבריו לבלום את השפעת המשבר העולמי על המשק הישראלי. בין הפעולות שנקט בנק ישראל לצורך בלימת המיתון: הפחתת הריבית, פעילות בשוק המט"ח ורכישות אג"ח ממשלתיות.
לפי האומדנים של בנק ישראל, נתונים אלה מצביעים על צמיחה חיובית. התחזית של בנק ישראל לשנה זאת היא אמנם 0% צמיחה, אולם, התחזית לשנה הבאה מעודדת יותר ועומדת על צמיחה בשיעור של 2.5%.
בניגוד לתחזיות הרשמיות בכוון בית השקעות צופים צמיחה גבוהה מ- 3% כבר בשנת 2010. להערכתנו, הנגיד אינו מעוניין שמחירי הנדל"ן יתנפחו לבועת מחירים אשר תתפוצץ בסופו של דבר ותגרור את המשק לסחרור אינפלציוני שעלול להשפיע על שוק המשכנתאות בישראל. האינפלציה ב-12 חודשים האחרונות מעידות שקצב האינפלציה שנמצא בחלק העליון של תחום יעד האינפלציה, מגלמות צפיות להעלאת ריבית במהלך השנה הקרובה.
מאת: אבי מאיר מנכ"ל כוון ניהול תיקים