סערה בכוס תה? האנליסטים לא צופים תגובת שרשרת בעקבות אירועי דובאי
דובאי הרעידה את השווקים הפיננסים בשני ימי המסחר האחרונים של השבוע שעבר בשל החשש מתגובת שרשרת ברמה הגלובאלית. למרות הר הגעש שהתפרץ באמירות מהמפרץ הפרסי, אנליסטים רבים מדגישים כי תגובת השוק מוגזמת, אולם חלקם מזכירים באותה נשימה כי דובאי היא לא האירוע היחיד בשבועות או בחודשים האחרונים שבו אנו עדים להחרפה במצבן של מדינות.
Bizportal ריכז את הערכות האנליסטים בהקשר של דובאי. מספר אנליסטים מצביעים היכן עלול להימצא המוקש הבא, אך במקביל רובם ככולם מסבירים כי אין מדובר באירוע שעלול להפיל את השווקים בטווח המיידי. מבט על טבלאות מרווחי ה-CDS מצביע על דבר מעניין, מרווחי CDS של מספר מדינות אפילו עולה על מרווחי ה-CDS של דובאי.
ה-CDS של דובאי, שהוא מכשיר פיננסי המאפשר העברת חשיפת אשראי למנפיק בין צדדים בעסקה, נסחר ברמה של 650 נקודות בסיס, כלומר בשביל כנגד אגרות החוב יש לשלם 6.5 דולר על כל 100 דולר מבוטח.
למרות שרמת ה-CDS בדובאי גבוהה בכל קנה מידה, מעניין לגלות שה-CDS של ארגנטינה, ונצואלה ואוקראינה גבוה משמעותית מזה של דובאי. ה-CDS של ארגנטינה נסחר ברמה של 1,000 נקודות, של אוקראינה נאמד בכ-1,460 נקודות ושל ונצאולה עומד על 1,155 נקודות.
אייל קליין: "דובאי היא שערוריית פונזי"
אייל קליין, השווקים הגלובאליים באי.בי.אי לא מתרגש מהמהלך האחרון בשווקים הפיננסים ומזכיר כי הכתובת הייתה על הקיר ומכנה את ההתנהלות בדובאי כ"שערוריית פונזי".
לדבריו, מרבית החשיפה לדובאי הינה של הבנקים באמירויות ושל משקיעים אסלאמיים. "אנו בדעה שההשוואה של דובאי לאירוע חדלות הפירעון של ארגנטינה או רוסיה מוגזמת לחלוטין והחשש מפני תגובת שרשרת של שאר מדינות המפרץ גם הוא רחוק מלהיות תרחיש מרכזי. אז למה בכל זאת יורדים שווקי המניות ? כי ככה זה בשווקים". מרבית הבורסות בעולם עלו מאז חודש מרץ בלמעלה מ-60%, מזכיר קליין וגורס כי "השווקים לא צריכים כרגע שום תירוץ בצורת אי מלאכותי בכדי להתממש".
שלמה מעוז: "המשבר בדובאי הוא אולי יותר ברמה הסקטוריאלית"
גם שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס, אוחז בדעה דומה ומוסיף כי הוא לא רואה התרסקות נוספת או מוקד רעידת אדמה נוסף בזירה אחרת בעולם. לדבריו, "המשבר הוא אולי יותר ברמה הסקטוריאלית בכמה מדינות כמו לדוגמה דרום קוריאה ויפן, שחברות הנדסה רבות עובדות באזור דובאי".
הכלכלן מציין כי גם סקטור הבנקאות באירופה עשוי להיפגע באופן נקודתי ומוסיף כי בדובאי יש עובדים זרים רבים שיפסיקו ככל הנראה לשלוח כספים הביתה, להודו, לבנגלדש, לסרי לנקה ועוד.
אמיר כהנוביץ': השוק לא צפוי להתהפך רק בגלל דובאי
במקביל, אמיר כהנוביץ', כלכלן המאקרו של כלל פיננסים, מסמן נקודות שעלולות להעלות את רף החששות, אך מדגיש כי השוק לא צפוי להתהפך רק בגלל דובאי.
"דובאי היא בסה"כ מדינה קטנה, אולי אפילו ברמה של חברה ואם חברה או מדינה בסדר גודל שלה תיפול - לא נחזה שוב באפקט ליהמן. דובאי לא תגרום לכשל מערכתי טוטאלי שיסתום את כל האשראי בעולם", כך לדבריו.
עם זאת, הכלכלן מציין מספר שישנן עדיין מספר נקודות בעייתיות ברמה הגלובאלית. "מספר מדינות סבלו מהורדת דירוג בחודשים האחרונים ונדמה כי המשבר הבא, לכשיגיע, עלול להיות בהקשר של מדינות", אומר כהנוביץ'. יצוין כי בחודשים האחרונים הורידו סוכנויות דירוג האשראי את דירוג החוב של מדינות אירלנד, יוון, טורקיה ועוד.
רון אייכל: המשבר הריאלי עדיין לא חלף
מנגד טוען רון אייכל, הכלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב, כי אנו עדים לידי כך שהמשבר הריאלי כלל עדיין לא חלף, מצב של מדינות רבות ברחבי העולם ממשיך להידרדר ונטל החוב גדל בשיעור העולה על הצמיחה.
לעת עתה, אומר אייכל: "אי אפשר להצביע על שינוי משמעותי, סיסטמאתי, ברמת הסיכון של השווקים המתעוררים. זאת, לאור העובדה כי לא נרשמה עלייה בפרמיית ה-CDS של שווקים אלו בשבוע האחרון, דווקא נרשמה ירידה". להערכתו, דובאי אינו אירוע מאקרו-כלכלי עולמי. יחד עם זאת, אירוע דובאי, עלול להביא לכדי התמתנות של זרמי ההון לשווקים המתעוררים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה