ביום שלאחר משבר דובאי: CNBC דירגו - 20 המדינות בעלות החוב החיצוני הגבוה בין הכלכלות הגדולות
אפקט דובאי הדליק נורת אזהרה למשקיעים, זו הורגשה היטב בבורסות העולם במהלך הימים האחרונים. מיד עם הודעת קרן 'דובאי וורלד', זרוע ההשקעות הממשלתית של דובאי, שביקשה מנושיה לדחות את פירעון החובות, החלו הבורסות במהלך ירידות שערים חדות.
אנליסטים רבים מציינים באחרונה כי חלק מההשלכות המסוכנות ביותר במשבר הן נטילת האחריות והחובות מהחברות והעברתם לידי המדינות ולממשלות. על כן, מספר מנהלי השקעות חוששים כי המשבר הבא, לכשיגיע, עלול להגיע בדמות פשיטת רגל במדינה זו או אחרת.
בעקבות העניין ההולך וגובר בשינויים במצבן המאקרו כלכלי של המדינות, עם דגש על נתון היקף החובות החיצוניים של המדינות ביחס לתוצר, ברשת CNBC דירגו את עשרים המדינות בעלות היקף החוב החיצוני הגבוה בעולם מתוך 75 הכלכלות המובילות בעולם.
יצוין כי החוב החיצוני של המגזר הציבורי במדינה מוגדר כסך ההתחייבויות של הממשלה, הבנק המרכזי והמוסדות הלאומיים כלפי מי שאינם תושבי המדינה (הן במטבע חוץ והן במטבע המקומי). הנתון למעשה נתפס כאחד האינדיקאטורים המרכזיים ליכולת פירעון חובות של מדינה.
בתוך כך, המדינות הנכללות ברשימה הלא מחמיאה דורגו מיחס החוב תוצר החיצוני הנמוך ביותר (מקום 20) ליחס החוב החיצוני-תוצר הגבוה ביותר (מקום 1). רמז: במקום הראשון לא ממוקמת ארה"ב חרף הזרקת הכספים המאסיבית לשווקים הפיננסים במהלך המשבר.
על עליית חשיבות היחס בין החוב החיצוני לתוצר אומר רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי-טפחות, בשיחה עם Biportal כי "הדוגמה הטובה ביותר לכך היא מה שקרה בעיצומו של המשבר ברוסיה. הבורסה המקומית נקלעה לירידות שערים חדות במיוחד על רקע כך שהיא מימנה למעשה את ההשקעות במדינה על ולא על בסיס מימון עצמי".
מנחם מרחיב: "ברגע שהגיע השינוי בשווקים - הזרים משכו את הכסף, ההשקעות נפגעו, המטבע איבד מהערך שלו והריביות ברוסיה עלו". מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי-טפחות נותן כם דומה הפוכה, "כאן אצלנו, עשה בדיוק הפוך והמשקיעים בעולם הבינו שיש עמידות חזקה מאוד כאשר יחס החוב החיצוני לתוצר נמוך באופן יחסי למדינות אחרות".
בהקשר של דובאי, שלה אגב יחס חוב חיצוני-תוצר שנאמד בכ-103%, אומר מנחם כי יחס זה של האמירות הוא פחות רלוונטי בהיבט העולמי שכן דובאי היא למעשה בגודל של חברה בוול סטריט. לסיכום אומר מנחם, ככל שהחוב החיצוני, כלומר התחייבויות של מדינה כלפי משקיעים זרים, גבוה יותר, מצטבר לחץ גדול יותר, ועל נושא זה בדיוק קרן המטבע הבינלאומית שמה דגש רב בעת האחרונה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה