כלכלני לאומי: "האווירה החיובית בשוק ההון עשויה להביא לירידת התמריץ להשקעה בדירות"

המחסור בעובדים מקצועיים ומיעוט הקרקע הזמינה לבנייה באזורי הביקוש - הינם גורמים המקשים על הגדלת היצע הדירות
 | 
telegram

התחלות הבנייה הסתכמו ברביע השלישי של השנה בקצב שנתי של כ-34 אלף דירות. זהו ההיקף הגבוה ביותר מאז שנת 2006. עם זאת, בשנים האחרונות היקף התחלות הבניה הרבעוני הינו תנודתי למדי ונע בטווח של כ-27 עד 34 אלף התחלות בנייה, במונחים שנתיים (נזכיר שמספר משקי הבית החדשים הנוצרים מדי שנה בישראל עולה על 40 אלף).

כלכלני בנק לאומי אומרים בסקירת המאקרו השבועית שפרסמו היום כי, נתון רבעוני זה עדיין אינו מבשר שינוי מגמה בולט. סקר החברות של , לרביע השלישי של השנה, הצביע, כחלק מהמגבלות על גידול הפעילות של חברות הבנייה, על המחסור בעובדים מקצועיים, כגורם המוביל מבחינת החומרה, בהשפעתו על צד ההיצע של פעילות הענף. גורמים נוספים כמו מימון ומחירי תשומות היו בעלי השפעה מתונה יותר.

בהתחשב בעוצמת הביקושים הקיימת בשוק הדירות, אומרים בלאומי, נדרש גידול משמעותי של התחלות הבניה ביחס לקצב הנוכחי כדי למנוע עליית משמעותית נוספת במחירים. המחסור בעובדים מקצועיים ומיעוט הקרקע הזמינה לבנייה באזורי הביקוש - הינם גורמים המקשים על הגדלת ההיצע. לפיכך, "טיפול בהם, בעת הנוכחית ובצורה ברורה לעין, עשוי לפעול למיתון עודפי הביקוש בשוק הדיור ובכך לתרום להשגת יעד יציבות המחירים של הממשלה".

עוד מציינים בלאומי כי אוקטובר הסתיים עם מספר נמוך יחסית של מכירת דירות חדשות במסגרת הבניה הפרטית בהשוואה לחודשים קודמים. מאחר ומספר הדירות שנותרו למכירה הוסיף והצטמצם, "הרי שמספר חודשי ההיצע (היחס שבין מספר הדירות שנותרו למכירה בסוף החודש לבין מספר הדירות שנמכרו במהלך החודש) התייצב על רמה של כ-6 חודשים בלבד (נזכיר שמשך הבנייה בישראל הוא כ-24 חודשים)".

זוהי הרמה הנמוכה ביותר בשנים האחרונות, אשר נראה כי משקפת מצב של עודף ביקושים ביחס להיצע דליל, אשר הביא לעליות מחירים. לעומת זאת, כאשר בוחנים נתונים דומים במשק האמריקאי, שם משך הבנייה קצר יותר וישנה מידה רבה יותר של גמישות בהתאמת ההיצע, "הרי שבתקופת הגיאות ועליות המחירים החדות במחירי הדירות, מספר חודשי ההיצע היה נמוך יותר מהרמה הנוכחית בישראל והגיע לכ-4 חודשי היצע בלבד. מתן פיתרונות לסוגיית מגבלת ההיצע הקיימת כיום בשוק הדירות הישראלי, כפי שהוצגה קודם לכן, עשויה לפעול גם היא לצמצום עודפי הביקוש לדיור תוך השפעה ממתנת על המחירים".

עליית הביקוש לדיור בישראל בשנה האחרונה, הושפעה בין השאר מגורמים בעלי אופי קצר טווח ובפרט אמצעי המדיניות השונים והמרחיבים בהם נקט בנק ישראל. גורם נוסף שהשפיע על עליית הביקוש היה המעבר של הציבור מהשקעות פיננסיות להשקעות בדירות.

"שנת 2010 צפויה להיות שנה בה תמשך "מדיניות היציאה" מהפעלת אמצעי המדיניות המרחיבים מאוד של בנק ישראל והידוק של המדיניות המוניטרית. לכך עשויה להיות השפעה ממתנת על הביקוש לדיור. כמו כן, האווירה החיובית בשוק ההון עשויה להביא לירידת התמריץ להשקעה בדירות".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות