הפתעה: ערוץ 10 - היחיד שעמד בשנת 2008 במחויבויות ההשקעה בסוגה עילית

מנתונים מרכזיים בדו"ח הרשות השנייה לשנת 2008, שהוצגו היום בוועדת הכלכלה בכנסת, מתברר כי לקשת ולרשת חוסרים בני למעלה מ-30 מיליון שקל במחויבויות הסוגה העילית; יו"ר ועדת החינוך אורלב אל דאבוש: "המחוקק הטיל עליכם חובה שלא עמדתם בה"; דאבוש: "לא הרמתם את הכפפה לפני שנה וחצי"

בדיון בוועדת הכלכלה שהתקיים היום בכנסת על הצעת החוק הממשלתית להארכת זיכיון ערוץ 10, הציגו אנשי הרשות השנייה לראשונה את דו"ח שנת 2008 הבודק את מחויבויות זכייניות הטלוויזיה המסחרית. הדוח תאם את טענות אנשי הערוץ, לפיהן 'ישראל 10' היתה הזכיינית היחידה שעמדה במחויבויות ההשקעה בסוגה עילית לשנה זו ואף מעבר לכך - השקעה של 56.4 מיליון שקל, כשהמחויבות עומדת על 52.6 מיליון.

לזכיינית ערוץ 2 ?רשת? חוסר של כ-36 מיליון שקל השקעה בסוגה עילית (הוציאה 59 במקום 95), ול'קשת' חוסר של 33 מיליון שקל (התחייבה ל-95 והוציאה 62). עם זאת, קשת היתה הזכיינית היחידה שעמדה במחוייבויות הקולנוע. את הדו"ח הציג המנכ"ל מנשה סמירה.

יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר אקוניס, קבע כי לא יקדם את החוק לקריאה שנייה ושלישית לפני שהערוץ יציג הסדר לפרישת חובותיו והוכחה לעמידה בחוק ובמחוייבות. מנכ"ל הערוץ, יוסי ורשבסקי, הציע את ההיפך - התיחסות רק אחרי שהחוק יאושר - אך הצעתו לא התקבלה. "כמו שהחוק מוצג, אנחנו לא יכולים לעמוד בו", הודיע ורשבסקי.

נורית דאבוש, יו"ר הרשות, הביעה ביקורת על הכנסת והממשלה ש"לא הרימו את הכפפה" לפני כשנה וחצי, כשהמועצה גיבשה את דו"ח תורג'מן. כמו כן, ביקרה את האופן השרירותי בו נקבע תאריך היעד (23 בנובמבר) בו אמור היה הערוץ להציג את ההסדר כתנאי לקידום החוק, לוח זמנים בו לא עמדה ישראל 10 אך למרות זאת הממשלה לא אכפה או גערה בזכיינית.

בתגובה אמר יו"ר ועדת החינוך, ח"כ זבולון אורלב (הישיבה היתה משותפת לוועדות הכלכלה והחינוך), כי אין לדאבוש מה להתלונן, "המחוקק הטיל עליכם חובה שלא עמדתם בה. המחוקק בא לנסות לתקן משום שמועצה לא ביצעה את תפקידה". אורלב הדגיש את חשיבות ירושלים ואת מיקום חברת החדשות של הערוץ בה, מחוייבות מכרזית בה לא עמדה ישראל 10, והודיע כי לא יאפשר את המצב שאישר הרגולטור, לשידור מאולפן משני בלבד בבירה.

אורלב הציג את האבסורד לדעתו בעבודת הוועדה, שדנה ארוכות בחוק שמטרתו לסייע לערוץ 10, למרות שהוא עצמו מתנגד לו. "מה זה שווה שנמשיך אם התוצאה ידועה? ערוץ 10 אומר שאינו יכול לעמוד בהצעת החוק". שר התקשורת, משה כחלון, השיב לו כי גישתו תבוסתנית: "עוד לא התחלנו וכבר נתקענו", אמר, "למה לוותר מראש? אם יש מחלוקת, נדון בה וננסה לפתור".

כל הכותרות

ורשבסקי זכה לתמיכה מצד ח"כ ציון פיניאן, שאמר כי "הצעת החוק זה לגזור גזר דין מוות לערוץ 10". כזכור, בזכיינית מתנגדים לחוק בגלל שאינו מציג פיתרון לחובות הערוץ בתחום הקולנוע, ומחייב את הערוץ בתשלום 8 מיליון שקל נוספים מעבר למה שסוכם בזמנו עם משרדי האוצר והתקשורת.

"אף אחד לא לוקח אחריות", אמרה ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ וכיוונה את דבריה אל הזכיין עצמו, הרגולטור והממשלה. "יש תחושה שלכולם כוונות טובות אבל לא ברור איך הציבור יגיב אם ערוץ 10 ייסגר. נראה לי שזה מעניין רק אותנו. לפי שיטת המשטרה, יגידו שהוא נסגר מחוסר עניין לציבור".

נציג היוצרים, עו"ד אמיר רוזנברג, הדגיש כי היוצרים מחויבים לחוק ולהחלטות הכנסת והממשלה, ודרש גם מערוץ 10 לנהוג כך. "תהא אשר תהא ההחלטה - על ערוץ 10 לקבל את החוק בסוף התהליך. אם לא, יש פה בעיה חוקית ואולי עדיף כבר היום להתחיל במהלכים להכנסת זכיין חדש".

נציגי קשת ורשת חזרו על טענתם לאפליה לטובת ערוץ 10. "נמחקו לו כ-40 מיליון שקל ממחויבות הסוגה העילית ו-24 מיליון מהמחויבות לקולנוע", טען המשנה למנכ"ל רשת, שאול מגנזי, ודרש הקלות דומות לזכייניות ערוץ 2.

ח"כ אקוניס הודיע על דיון נוסף ביום שני ובו הוא מצפה להתחיל בקריאת החוק ואת הליך ההצבעה עליו, לקראת העברתו לקריאה שנייה ושלישית במליאה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה