ד"ר לוי, מומחה ל'בועות': "לעליות בברזיל יש הצדקה"

חיים לוי, מומחה לבועות בשווקים הפיננסים ולתמחור מניות מאוניברסיטת באר שבע בשיחה עם Bizporta. "עליית מחירי הנדל"ן בישראל - מוגזמת"
 | 
telegram

מדד המעו"ף התקרב בחודשים האחרונים מרחק של 11% בלבד ממחירי השיא בשנת 2007. במקביל, בורסות וול סטריט נסחרות ברמות שיא שנתיות ובורסות השווקים המתעוררים נוסקות בחדות. הצבע הירוק ששולט במסכי הבורסות מעלה את החשש בקרב המשקיעים כי בשווקים מתפתחת בועה על רקע ההתקרבות למחירי השיא בעוד הכלכלות הגדולות בעולם עדיין לא חזרו לתפקוד דומה לזה שראינו טרם המשבר.

ד"ר חיים לוי, מומחה לבועות בשווקים הפיננסים-תמחור מניות-אנומליות בשוק ההון והשפעות דמוגרפיות על שווי המניות, מהחוג למנהל עסקים באוניברסיטת באר שבע, שוחח עם Bizportal על התנהגות השווקים בצל הפחד מפני התפתחות בועה.

ניגש ישר לעניין - האם העליות בשערי המניות בתל אביב מאותתות על התפתחות של בועה? "בכלל לא בטוח שזה המצב. המשבר גרם לחברות רבות להתייעל ולפטר עובדים, חברות אחרות פשטו את הרגל ואז החל תהליך הבראה - חברות מתייעלות ויוצאות מהמשבר עם רמת רווחיות גבוהה יותר ועל כן, לא בלתי אפשרי שהמחירים שאנחנו רואים משקפים את הצפי", אמר לוי.

אי אפשר להתייחס לשוק המניות המקומי ללא התייחסות לזה האמריקני. "גם ארה"ב עברה תהליך של הבראה, לראייה - יותר מ-130 בנקים נסגרו במהלך המשבר", אומר לוי ומוסיף כי "זה בהחלט סביר שלאנשים יש חשש להיכנס, אך צריך לזכור שמדבור בתיקון לעובר ריאקשן, כלומר מיד שהפאניקה נעלמה - ראינו את התיקון החד".

מדד המעו"ף נסק מאז תחילת השנה בכ-70%, מדד הנאסד"ק טיפס בתקופה המקבילה בשיעור של 39.1%, מדד הניקיי ביפן עלה יחסית בצניעות והוסיף לערכו השנה 13.1% ואילו בורסת שנחאי וברזיל טסו 82.1% ו-80% בהתאמה.

מכיוון אחר, שוק הנדל"ן הישראל פרח במשבר האחרון. לפי נתונים של מדריך הנדל"ן העולמי Global Property Guide מהשבוע האחרון, ישראל היא בין המדינות הבודדות בהן עלו המחירים ברבעון הראשון של השנה.

להערכתו של ד"ר לוי, ישנה סבירות שאנחנו באיזשהו תהליך של בועה בשוק הנדל"ן, "המשקיעים רוצים להפנות את הכספים לאפיקי השקעה שונים אולם הציבור לא מתלהב מאגרות חוב קונצרניות, מהתשואות הנמוכות באגרות החוב הממשלתיות ולאחר מהלך העליות מפחד להשקיע בשוק המניות. התוצאה היא שכסף זורם בעיקר לשוק הנדל"ן".

על הספורט הלאומי של דירות להשקעה בישראל אומר ד"ר לוי כי "יש ביקוש ספקולטיבי לדירות באזורים מסוימים. רוב הביקוש הוא לדירות להשקעה וזה מזכיר קצת את התקופה של 2005-2006 בארה"ב, ששוק הנדל"ן שם רתח בגלל ביקושים של דירות להשקעה". על משפרי הדיור וזוגות צעירים המעוניינים ברכישת דירה אומר ד"ר לוי: "זה קיים, אבל זה גורם שבסה"כ משפיע לאט על עליית מחירים".

ישראל היא כלכלה חזקה, מדגיש ד"ר לוי, והעובדה כי כלכלות אחרות בעולם כדוגמת ארה"ב או מדינות אירופה, לא התאוששו כ"כ חזק זה יוצר זרימת כספים למקומות חזקים, לזה יש להוסיף את הנגישות של יהודים מכל העולם לשוק הדיור המקומי. "היצע הנדל"ן לא מאוד גמיש וקשה לו להתאים עצמו לביקושים וכרגע הביקוש עולה על ההיצע. בעיני מדובר בעליית מחירים מוגזמת".

השווקים המתעוררים: "הבורסה בסין מסוכנת"

לוי עושה סדר בתמונה הכלכלית החדשה בעולם ומזכיר כי המשקיעים בכלכלות המפותחות צפויים להתחיל לשים דגש על פיזור בינלאומי עם דגש על השווקים המתעוררים.

לדבריו, הסיבה העיקרית העומדת מאחורי זרימת הכספים לשווקים המתעוררים היא קיטון בהון החוזר למדינות המפותחות כגון יפן, מדינות האיחוד האירופאי וארה"ב, שצועדות לקראת משבר פנסיה בשל פרמידת הגילאים. לראייה אומר לוי, דור הבייבי בום בארה"ב יפרוש לגמלאות בקרוב ויתחיל לאכול את החסכונות.

בתוך כך, מבין השווקים המתעוררים מטיל לוי ספק רב באמיתות הנתונים המתקבלים בשוק הסיני ובשוק ההודי בשל אמות המידה נמוכות של דיווחים כספיים לעומת נורמות הדיווח בעולם המערבי ובמקביל מדגיש כי "הבורסות מתומחרות על סמך אותם הנתונים הכלכליים ועל כן הבורסה בסין מסוכנת".

במהלך החודש החולף התפרסמו במדינה מספר נתונים חלומיים: התפוקה התעשייתית זינקה ב-16.1% באוקטובר, בהשוואה לחודש המקביל אשתקד, העלייה החדה ביותר מאז חודש מארס. מכירות הרשתות הקמעונאיות עלו ב-16.2% באוקטובר והעודף המסחרי זינק כמעט פי 2 בהשוואה לחודש ספטמבר, לרמה של 24 מיליארד דולר.

מבין מדינות ה-BRIC זוכה ברזיל לשפע של מחמאות מלוי. "לברזיל יש כמה סיבות טובות לצמוח. יש לה בקנה כמה פרויקטים משמעותיים (בין היתר מונדיאל בשנת 2014 ואולימפיאדה בשנת 2016) וזה יכול לשפר משמעותית את התוצר לנפש. לברזיל יש כרגע סיבות פנדומנטליות להצדיק את העליות שראינו בבורסה המקומית".

הנתונים המאקרו-כלכליים בברזיל משקפים תמונה מבטיחה, שיעור הצמיחה השנה צפוי להיות כ-5%, המטבע המקומי מתחזק והאינפלציה נמצאת תחת שליטה.

לוי מונה מספר יתרונות נוספים של כלכלת ברזיל ומזכיר בין היתר כי יש לה משטר דמוקרטי והיא עשירה במשאבי טבע. אולם יחד עם זאת, מזהיר לוי מפני השקעה בשוק מתעורר אחד בלבד. "יש לשמור על פיזור בינלאומי בגלל שוני בשיעורי הצמיחה ובעיקר בשל שוני במטבעות. צריך לזכור שמטבע זר זו לא השקעה, זו צריכה להיות אסטרטגיית הגנה".

מהזווית הישראלית, לוי מציין כי השקעה בשווקים המתעוררים עשויה להיות בעתיד פופולארית פחות בקרב ציבור המשקיעים המקומי לעומת המשקיעים בכלכלות המפותחות שכן ישראל בעצמה היא שוק מתעורר ועל כן, המשקיע המקומי יכול להימנע מתנודות במטבע - פועל יוצא של השקעות בבורסות זרות.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות