הגז הטבעי זורם בדרום: מפעלי כיל בסדום חוברו למערכת הולכת הגז הטבעי
הגז הטבעי זורם גם בדרום הארץ. חברת נתיבי הגז הטבעי לישראל (נתג"ז) הודיעה על חיבורם של מפעלי כיל בסדום למערכת הולכת הגז הטבעי. חיבורם של המפעלים למערכת הולכת הגז החלה לאחר קבלת אישור תקינות כל מערכות הקו הדרומי, היתר ההזרמה וביצוע כל פעולות החיבור הנדרשות מצד המפעל.
בחודשים הקרובים עתיד המקטע הדרומי לספק גז טבעי, גם לתחנת הכוח של חברת החשמל ברמת חובב, לאזור התעשייה ברמת חובב (המפעלים ברום ומכתשים) ולאזור התעשייה במישור רותם למפעלים: רותם אמפרט, פריקלאס וחיפה כימיקלים שצפויה להתחבר במרץ 2010, בכפוף לקבלת אישורים והיתרי הזרמה.
בשלבים מאוחרים יותר, תספק מערכת ההולכה בדרום גז טבעי לחברת החלוקה אשר תספק גז טבעי בלחץ נמוך, גם למפעלי התעשייה בגודל בינוני וקטן.
נציין כי חיבור מפעלי כימיקלים לישראל ושאר מפעלי הדרום צפוי לחסוך למשק עשרות מילוני שקלים בשנה ולהפחית באופן ניכר את זיהום האוויר בדרום.
נזכיר כי במסגרת עסקה שחתמה כיל בחודש מרץ 2008, לרכישת גז עם שותפות ''ים- תטיס'', התחייבה כיל לקנות גז בהיקף של כ- 2 BCM (כפוף להתאמות).
מכיל נמסר כי מהלך זה, הינו חלק ממדיניותה של החברה לעבור לשימוש באנרגיה ירוקה ונקייה שתפחית באופן ניכר את הפליטות ותשפר מהותית את איכות האוויר באזורי התעשייה בנגב שבהם ממוקמים מפעלי כיל השונים. המעבר לגז הינו צעד נוסף ומרכזי ביישום מדיניות כיל המעמידה את נושא ההגנה על הסביבה כחלק מהותי בהחלטותיה והתפתחותה. בנוסף, המעבר לשימוש בגז יקטין את עלויות האנרגיה באופן מהותי ויתרום להקטנת הוצאות האחזקה במתקני הייצור.
המעבר לשימוש בגז טבעי מאפשר את הפסקת מרבית השימוש במזוט ובסולר במתקני כיל, ובכך להקטין את כמות הפליטות מהם, כגון צמצום כמות החלקיקים בכ-25%, צמצום כמות תחמוצות הגופרית בכ- 65%-70%. המעבר לשימוש בגז טבעי יפחית בנוסף את פליטות הקרבון דיאוקסיד ובכך יביא לשיפור נכיר בטביעת הרגל הפחמנית של כיל.
השלמתו של המקטע הדרומי וחיבור מפעלי סדום, העמידה בפני נתג"ז אתגרים הנדסיים מורכבים והחברה פעלה בשיתוף פעולה מלא עם משרד התשתיות הלאומיות ורשות הגז הטבעי אשר סייעו רבות לקידום הפרויקט. המקטע הדרומי, המשתרע מקרית גת ועד סדום, הינו המקטע הארוך ביותר של מערכת הולכת הגז הטבעי, באורך כולל של כ-135 ק"מ, שמצטרף לקווים הפעילים הימי והיבשתי המרכזי.
בתקופה הקרובה תאשר המועצה הארצית לתכנון ובנייה את קו הולכת הגז למפעלי סלע הפוספט צין ואורון. חיבור המפעלים למערכת הולכת הגז הטבעי, תאפשר שימוש באנרגיה ירוקה ונקייה גם באזורי התעשייה של אזור הערבה ונדבך נוסף בחיבור הנגב למערכת הולכת הגז טבעי.
נתג"ז הינה חברה ממשלתית בבעלות מלאה של המדינה שהוקמה בשנת 2003. עם הקמתה העניקה הממשלה לנתג"ז רישיון להקמה והפעלה של תשתית הולכת הגז הטבעי למשך כשלושים שנים. במסגרת הרישיון מוליכה החברה גז טבעי לצרכנים המבקשים לצרוך גז טבעי בלחץ גבוה.
החברה פועלת בהתאם לתכנית-אב למשק הגז הטבעי אשר נבנתה על ידי רשות הגז הטבעי. על-בסיס תכנית-האב, תוכננה תמ"א לארבעה מקטעים מרכזיים: קו ימי (פעיל ממאי 2006), מרכזי (פעיל ממאי 2007), דרומי (פעיל מנובמבר 2009) וקו צפוני (בשלבי הקמה מתקדמים), אליהם צפוי להצטרף קו אשלים והקו המזרחי (הנמצאים בשלבי תכנון) וקו ירושלים, שהקמתו תחל בשנה הבאה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה