הפתעה מצד בנק ישראל: לאחר חודשים ארוכים, פישר לא רכש דולרים בחודש החולף

יתרות מטבע החוץ הסתכמו בסוף חודש נובמבר 2009 בסך 61.54 מיליארד דולר, גידול בסך 349 מיליוני דולרים לעומת סוף החודש הקודם
 | 
telegram

מדווח היום (ג') ולראשונה לאחר חודשים רבים כי לא רכש דולרים בזירת המט"ח המקומית. על פי העדכון, יתרות מטבע החוץ הסתכמו בסוף חודש נובמבר 2009 בסך 61.54 מיליארד דולר, גידול בסך 349 מיליוני דולרים לעומת סוף החודש הקודם.

הגידול בנטו ביתרות המט"ח בנובמבר נובע מהגורמים הבאים: מחד, גידול משערוך יתרות מטבע חוץ והכנסות בסך כ-441 מיליוני דולרים ומאידך, קיטון ביתרות שנבעו מהעברות הממשלה לחו"ל בסך כ-78 מיליוני דולרים ומשיכות הסקטור הפרטי בסך כ-14 מיליוני דולרים.

בחודש אוקטובר התסכמו רכישות מטבע חוץ על ידי בנק ישראל במהלך המסחר בסך 1.27 מיליארד דולר, זאת בהמשך לרכישות מט"ח במהלך חודש ספטמבר בהיקף של 1.64 מיליארד דולר וכאמור, בחודש נובמבר אין כל אזכור לרכישות שביצע הנגיד במהלך המסחר.

בתוך כך, בחודש נובמבר אשתקד התסכמו יתרות המט"ח של בנק ישראל ברמה של כ-37 מיליארד דולר, שהם 24.5 מיליארד דולר פחות מאשר בחודש נובמבר השנה. מלבד ירידה ביתרות המט"ח בין החודשים ינואר לפברואר, בחודש נובמבר נרשמה העלייה החודשית הדלילה ביותר מתחילת השנה, זאת בהתאם לנסיגה של פרופ' סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, מהתערבות אגרסיבית בשוק המט"ח המקומי.

פישר זוכה ללא מעט מצצדים במדיניות בה נקט, אולם קשה לומר באופן גורף כי כולם מרוצים מהתנהלות הנגיד. "מדיניות רכישות המט"ח של בנק ישראל עלולה ללבות ולפגוע באמינות הבנק המרכזי". כך צוין בדו"ח מיוחד של ארגון ה-OECD.

בתגובה לדו"ח שפורסם על ידי ה-OECD נמסר דאז מבנק ישראל כי "ההתערבות בשוק המט"ח נעשתה במטרה למנוע פגיעה קשה ביצואנים ובמגזר העסקי, זאת בשל ירידה החדה בערך הדולר. אולם, בנק ישראל הפסיק לרכוש מט"ח באופן קבוע ועבר לרכישות מזדמנות רק במקרים חריגים של כשל שוק או ירידות חדות ורצופות בעשר הדולר".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות