שיבושים פתאומיים במהלך העבודה, מבלי שהוכרז סכסוך עבודה, פוגעים במארג היחסים הקיבוציים

סק 1014/09 מכתשים מפעלים כימיים בע"מ נ' הסתדרות העובדים הכללית החדשה ואח', מיום 27.7.2009, תקציר מאת עו"ד דנה להב.
עו"ד לילך דניאל |

העובדות ------------- חברת מכתשים מפעלים כימיים בע"מ (להלן: "המעבידה") הגישה בקשה דחופה של צד בסכסוך קיבוצי, אשר עניינה שיבושי עבודה פתאומיים, שננקטו ע"י מועצת עובדי מכתשים (להלן: "מועצת העובדים").

לשיבושי העבודה לא קדמה הודעה כלשהי, כמתחייב, וגם להסתדרות העובדים הכללית החדשה (להלן: "ההסתדרות") נודע עליהם מנציגי המעבידה.

בו ביום נקבע דיון במעמד הצדדים, ובמהלכו התברר, כי מיד לאחר פניית הנהלת המעבידה להסתדרות, שבו החיים למסלולם.

המעבידה פנתה לבית הדין בבקשה לקבל סעד הצהרתי, לפיו היא זכאית לנקוט בהליכים משמעתיים נגד חברי מועצת העובדים עד לכדי פיטוריהם, וחיוב מועצת העובדים וההסתדרות בהטלת מרות על עובדי המעבידה ועל יחידי מועצת העובדים.

פסק הדין -------------- אין חולק, כי במקרה הנדון מדובר בשיבושי עבודה פתאומיים, שלא קדמו להם ההליכים הקבועים בחוק יישוב סכסוכי עבודה, והם נעשו תוך הפרה של הסכמי העבודה הקיבוציים, אשר כוללים בתוכם סעיפי התחייבות לשמירה על שקט תעשייתי.

אין, ולא יכול להיות חולק, שקלה הייתה ידה של מועצת העובדים עת לחצה על "הדק" שיבושי העבודה. יש לייחס חומרה יתרה לעובדה שיו"ר מועצת העובדים הורה על סגירת שער המפעל מבלי שפנה תחילה להסתדרות, ותוך התנכרות מודעת למנגנון ליישוב חילוקי דעות שבהסכם הקיבוצי.

לעניין הבקשה לסעד הצהרתי קבע בית הדין, כי אין מקום למתן סעד הצהרתי על זכאות החברה לנקוט הליכים משמעתיים. זכותה של החברה לפעול בנסיבות העניין לפי הבנתה ושיקוליה בהתאם להוראות ההסכם הקיבוצי בנושאי משמעת, ואלה יעמדו לביקורת שיפוטית, ככל שיהיה בכך צורך.

באשר לחיוב ההסתדרות לנקוט בצעדים משמעתיים נגד חברי מועצת העובדים ? הרי שעניין זה הוא נושא לבירור במתווה של יישוב חילוקי דעות בהסכם הקיבוצי, כאשר בית הדין הוא החוליה האחרונה בשרשרת, וקודמים לכך הליכים שלא מוצו כלל ועיקר.

המהלך הנכון הוא החזרת הצדדים למנגנון השיח הישיר ויישוב חילוקי הדעות ביניהם, כפי שהוא מפורט בהסכם הקיבוצי. ככל שהברור לא יצליח ? סלולה דרכם של הצדדים לפנות לבית הדין.

בית הדין הדגיש, כי שיבושים פתאומיים של העבודה, ללא הכרזה על סכסוך עבודה, וללא ידיעה מוקדמת של נציגי ההסתדרות, יש בהם פגיעה במארג היחסים הקיבוציים. ראוי, שההסתדרות ומועצת העובדים יטו אוזן לטענת המעבידה, לפיה במצב בו נציגי העובדים עושים ככל העולה על רוחם לא ירצה מעסיק לחתום על הסכם קיבוצי אם הסכם זה לא מקנה לו שקט תעשייתי.

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה