הדולר יתמיד בהתחזקותו? "אני רואה את האירו והדולר נחלשים לעומת מטבעות השווקים המתעוררים"
עם פרסומם של אינדיקטורים חיוביים רבים בשבוע האחרון, עלתה רמת הציפיות כי שער ריבית ה'פד' הנמוך היסטורית, יחל במגמת טיפוס מעלה. בתגובה נרשמה מגמת התחזקות בשער הדולר אל מול שערי המטבעות העיקריים בעולם, כאשר מגמת העליות נתמכת על ידי כלכלנים רבים שטענו כי הדולר צפוי להמשיך להתחזק בשנה הקרובה.
העליות החדות בשער הדולר נרשמו מול כל המטבעות המובילים כאשר בחודש האחרון התחזק הדולר בלמעלה מ-1.5% אל מול הפאונד, וביותר מ- 2.5% אל מול האירו והיין. במקביל קיבלה המגמה החיובית רוח גבית חזקה מכיוון כלכלני מריל לינץ' וברקליס שצופים את המשך התחזקות המטבע האמריקני. בבנק ההשקעות מריל לינץ'-בנק אוף אמריקה פרסמו בשבוע שעבר תחזית מקיפה לצפוי בדולר מול המטבעות העיקריים בעולם בשנת 2010. על פי התחזית צפוי כי הדולר ימשיך להתחזק אל מול המטבעות המובילים, במיוחד יתחזק המטבע אל מול האירו ויגיע תוך שנה לשער של 1.28 אירו/דולר. בברקליס קפיטל הכריזו כי שער היורו/ דולר יעמוד על 1.45 ברבעון הראשון של השנה ויגיע ל-1.40 ברבעון השני.
"הדולר והאירו ייחלשו"
בקבוצת הראל פיננסים לא ממהרים להיסחף באופטימיות השוררת סביב שער הדולר בעולם. מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל, טוען כי הדולר והאירו דווקא ייחלשו לעומת שאר המטבעות - בעיקר אל מול מטבעות השווקים המתעוררים.
"אין ספק כי בעוד שנה גם הדולר וגם האירו ייחלשו באופן משמעותי - בארה"ב ובאירופה יש צורך לצמצם את הגרעון הממשלתי אשר יקטין את הצמיחה ויפגע בצריכה הפרטית. לארה"ב יש בעיה במאזן התשלומים שנפתרה זמנית כתוצאה מהמיתון, אך עם היציאה ממנו צפוי פיחות נוסף בשער הדולר - מה שיביא לירידה בערכו".
עוד מוסיף שראל כי בעוד שבארה"ב צפויה עלייה בריבית כבר באמצע 2010, באירופה לא צפויה עלייה שכזו עד לפחות 2011. "באירופה תמשך ההאטה יותר זמן מאשר בארה"ב, כאשר שיעורי האבטלה הגבוהים וההאטה בצמיחה צפויים להכביד על השווקים ולדחות עלייה אפשרית בשיעור הריבית. בנוסף, נראה כי האירו כרגע חזק מאוד ומתומחר גבוה במונחים היסטוריים - מה שיוביל לירידה בערכו בטווח הארוך מול שאר המטבעות בעולם.
לעומת זאת, בבית ההשקעות פסגות מאמצים גישה שמרנית יותר ולא קובעים כיוון ספציפי לדולר. ורד דר, הכלכלנית הראשית בבית ההשקעות פסגות אמרה כי "לא כל דבר ניתן לחזות ברמת בטחון גבוהה מספיק ותחזית שערי החליפין מהווה דוגמה קלאסית לכך. בימים אלו אנו עורכים את הסקירה השנתית המקיפה בה אנו מדווחים מה היה צפי הקונצנזוס ושנה שנייה ברציפות אנו רואים כי הקונצנזוס טעה".
לגבי שיעור הריבית הצפויה בארה"ב הוסיפה דר כי בפסגות צופים שיעור ריבית של 1.5% עד סוף 2010.