פישר: "לא ברור אם הגידול בביקוש יתמיד כך שיוכל לתמוך בהמשך הצמיחה"
תחזיות הצמיחה נמצאות במגמת עלייה, והכלכלה העולמית נמצאת היום במצב טוב בהרבה משיכולנו לקוות לו לפני שנה, כך אמר היום (ב') נגיד , פרופ' סטנלי פישר, בנאום שנשא בכנס המכון למחקרי בטחון לאומי (INSS).
יחד עם זאת, הנגיד ציין כי קיימת שונות גדולה בתוואי הצמיחה בין המשקים השונים, כאשר המשקים המתפתחים צומחים בקצב גבוה בהרבה מהמפותחים. בנוסף, הדגיש פישר כי "לא ברור אם הגידול בביקוש יתמיד כך שיוכל לתמוך בהמשך תהליך הצמיחה, גם לאור העובדה שהממשלות יצטרכו למצוא את הדרך להפסיק בהדרגה את ההרחבות הפיסקליות שנקטו בהן".
בארה"ב, וגם בישראל, עלו שיעורי האבטלה, "אנו עדים לכך שהפיגור על פני הזמן בין הצמיחה לאבטלה התקצר. תידרש צמיחה בשיעור גבוה יחסית, להערכתי, מעל 3%, על מנת להשפיע לטובה על התעסוקה ולהקטין את שיעור האבטלה", אמר פישר והוסיף כי "אנחנו צריכים משק שיאפשר למדינה להמשיך לצמוח לא רק בקצב של 3.5% בשנה, אלא בקצב של 6%-7% בשנה, דבר שאני חושב שנכל לעשות בתנאים של שלום".
דו"ח קרן המטבע העולמית שהוגש היום שיבח באופן כללי את ישראל על עמידתה בפני המשבר. עם זאת, מזכיר פישר כי עומדים בפנינו עדיין מספר אתגרים, ונצטרך לקבל החלטות לא פשוטות. "מהו התמהיל הפיסקלי הנכון לשנה הקרובה מבחינת הוצאות הממשלה ושיעורי המיסוי? כיצד להמשיך ולהפחית את היחס בין החוב לתוצר? מהי הדרך הנכונה לשפר את הפיקוח על המערכות הפיננסיות?", אמר פישר במהלך הכנס.
בתוך כך, פישר מזכיר כי קרן המטבע הבינ"ל עוסקת בסוגיות מאקרו כלכליות, אולם יש כמה בעיות במשק המקומי. הנגיד מציין בהקשר זה את הטיפול בבירוקרטיה, את הנסיגה ברמת החינוך ומציין כי שיפור מערך התשתיות הנו קריטי לפתיחת צווארי בקבוק והגדלת קצב הצמיחה הפוטנציאלי של המשק.
בהתייחס לנושא הביטחון, אומר פישר: "הרי שהכלכלה ממחישה סוגיה זו בצורה מאוד פשוטה במודל המפורסם של החמאה והתותחים על גבי עקומת התמורה. אם כך, התמורה מצמצום הוצאות הביטחון היא ברורה, אולם ברור גם שעל מנת לא לשאת במחיר כבד כתוצאה מצמצום זה, יש צורך בשיפור היחסים עם שכנינו. יש לנו, אם כן, תמריץ טוב להמשיך ולהשקיע מאמצים בתחום זה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה