מסכמים עשור: איזה אפיק השקעה הוא המנצח בממשלתי?
דצמבר זה עת לסיכומים, ודצמבר של סוף עשור, על אחת כמה וכמה. כמה מהעיתונים כבר הזרדרזו לסכם את תשואות העשור על פני ערוצי ההשקעה השונים.
בסדרת הסקירות הבאות, ננסה להיות להיות מתוחכמים יותר, ומלבד לבחון את התשואות בדיעבד, נשתמש גם במדד במדד נדודי השינה שגרמו לנו, כל אחד מערוצי ההשקעה, ונבחן מתי, ואם השתלם לדאוג.
הנחת המוצא שלנו תהיה של השקעה בנכסים סחירים בלבד, ששמרו על אותה רמת סיכון לאורך כל העשור. מכאן מתבקש לקנות מדדים של מוצרים כולל אג"ח, ולא השקעה מסוג "קנה והחזק ל-10 שנים".
סטיית התקן היא מדד הסיכון המוכר ביותר, היא גם הפשוטה ביותר לשימוש. האם היא משמשת גם מדד נכון לדאגה? לא בהכרח. אף אחד לא מפסיק לישון בלילה בגלל שהנכסים שלו ירדו בחצי אחוז. לא פשוט לבחור מספר למדד נדודי השינה. לאחר בחינות של הספרות המימונית והפסיכולגית בתחום, בחרתי בירידה של 5% כמספר הסף לנדודי שינה. השאלה שתישאל היא, "מה הסיכוי שהנכס שנחזיק בו ירד ראלית ב5% בחודש?"
להשוואה, נשתמש גם במדד סטיות התקן המקובל. כדי לפתור עצמנו משיקולי עמלות טרחניים, נניח שהחזקנו בתעודת סל על כל נכס מאז ה-1.1.2000, גם אם לא היתה קיימת באותה עת עתיקה תעודה כזאת.
הנכס ה"בטוח" ביותר הוא אג"ח ממשלתי צמוד לשנה. הוא ישמש לנו כבסיס. אחזקה באג"ח צמוד לשנה מבטיחה לנו גם הגנה אינפלציונית, וגם הגנה כמעט מוחלטת מפני שינויי ריבית.
אחזקה מתגלגלת באג"ח צמוד לשנה הניבה תשואה שנתית של חמישה וחצי אחוזים. הסיכוי לאי שינה בלילה הוא אפס. בחינה היסטורית מעלה שמעולם לא קרה שהאג"ח הצמוד לשנה ירד ביותר מ-2% בחודש, גם לא בשנות ה-90. סטיית התקן השנתית היא 8%. ציון מאד גבוה. ומה אם היינו מעט יותר נועזים והחזקנו אג"ח ארוך יותר?
אם החזקנו אג"ח צמוד, מתגלגל, ל-3 שנים במקום לשנה, התשואה השנתי היא כבר 6.4%, אבל גם שילמנו יותר, גם בסיכון במונחי סטיית תקן וגם במונחי הירידה המקסימלית בחודש. אבל, קל לראות, שגם באג"ח עם מח"מ ארוך של עשר שנים לא הגענו אפילו פעם אחת לגבול נדודי השינה.
מסקנה: יש יותר משיטה אחת למדוד סיכון. אם מודדים בדרך אלטרנטיבית וכנראה נכונה יותר, מסתבר שאפשר לקבל תשואה גבוהה יותר בלי סיכון אמיתי, והדגש הוא על סיכון אמיתי נוסף. המנצח בסקירת העשור הראשונה שלנו הוא, אם כן, האג"ח הצמוד הארוך. תשואה עודפת ברורה, סיכון עודף - לא בטוח.
עדו קאליר, מומחה למימון, אג"ח, חיסכון ארוך טווח ורגולציה של שוק ההון, בית הספר למינהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למינהל.