ההשלכות לכישלון ועידת קופנהאגן: מחר צפויה צניחה חדה במחירי ההיתרים לפליטת CO2
מוועידת האקלים שהתכנסה בקופנהגן תחת מעטה חגיגי ובאופטימיות גדולה הייתה ציפייה רבה. עם הגברת המודעות הסביבתית בשנים האחרונות ויחד עם הבאזז הציבורי התמידי סביב הנושא, הייתה תקווה אמיתית כי למדינות המתועשות שהתכנסו במקבץ נדיר של ראשיהן, תהיה כוונה ולגיטימציה לייצר הסכמים מעוגנים חדשים שיעצבו את מדיניות איכות הסביבה לשנים הבאות.
הציפיות להסכמה בינלאומית גורפת מצד המדינות המפותחות הסתיימה כידוע במפח נפש עם נעילת הועידה אתמול. הועידה שנסגרה ללא שום מסקנות או התחייבויות מיוחדות עוררה גל ביקורת עולמי, במיוחד נוכח הציפיות הרבות שתלו בה. אך מלבד להשלכות האזוריות והסביבתיות של כשלון הועידה, לכשלון היו גם השלכות כלכליות מיידיות על המסחר בעולם.
הוועידה, שננעלה ללא התחייבויות ממשיות מצד המדינות המתועשות, הפילה את מפלס ציפיות האנליסטים ששיערו כי תתקבל הסכמה בדבר הגבלה נוספת של כמות ה-CO2 המותרת לפליטה על ידי כל מדינה.
"ההיתרים הסחירים לפליטת CO2 של מדינות האיחוד, עם היקפי מסחר של 92 מיליארד דולר בשנה, צפויים לצלול בשיעור של 7% בפתיחת המסחר מחר", כך מעריך טרבור סיקורסקי, אנליסט בבנק ברקליס. "ההסכמות שהתקבלו בוועידה בדבר טווח יעדי הפליטה המותרים, היו אף מתחת להערכות הנמוכות ביותר שלנו".
היתרי פליטת ה-CO2 של האיחוד האירופאי, שהמסחר בהם באזור הוא הגדול ביותר בעולם, נסגר על שער של 13.58 יורו, נכון ל-18 בדמצבר - ירידה של 6.8% מהשבוע הקודם. ההיתרים לדצמבר 2010 נחתכו ב-18% השנה בעקבות המיתון העולמי, שגרם לצניחה בביקושים, וכמובן עקב כשלון הצעדים הגלובליים בדבר הגדרת הגבלת הפליטה.