IBI פסימיים בנוגע לכיל: מורידים את מחיר היעד ל-51 שקל למנייה, שומרים על המלצה ניטראלית
אתמול, לאחר אינספור שמועות וספקולציות יצאה ההודעה הרשמית של תאגיד BPC אשר אישר את ההנחות בדבר החוזה עם סין במסגרתו סוכם מחיר העומד על 350 דולר לטון (FOB) לכמות של 1 מיליון טון - מחיר הנמוך משמעותית מהצפוי.
מחלקות המחקר של בתי ההשקעות לא חיכו להודעה הרשמית והחלו כבר לתמחר את ההשלכות הצפויות לחברות האשלג ביום שאחרי. אמש הביא Bizportal את התייחסות בתי ההשקעות הזרים RBC, מריל לינץ' וברקליס, שלא שינו את מחיר היעד של חברות האשלג המסוקרות על ידם. מניתוח האנליסטים התקבלה תמונה אופטימית שמייחסת חשיבות רבה יותר לביקושים בענף שצפויים סוף סוף להשתחרר ופחות למחיר הנמוך שנקבע בחוזה.
לידר משאירים על 'קנייה'
גם בבית ההשקעות לידר רואים את חצי הכוס המלאה ומותירים את ההמלצה על המלצת קנייה. יואב בורגן אנליסט לידר מדגיש את המחיר הנמוך כמחיר רצפה למחירי האשלג שצפויים לזרז מכירות כמותיות אצל לקוחות גלובליים שעד היום "ישבו על הגדר" בציפייה לסיום מו"מ האשלג בסין. בעדכון שהוציא ציין בורגן כי: "למרות שקשה להתייחס למחיר של 350 דולר CFR בסין כשלעצמו כאל חדשות מרנינות במיוחד, הרי שאנו סבורים כי האימפקט השלילי של המחיר הנ"ל על סנטימנט השוק עשוי להיות מוגבל בסופו של דבר".
מורידים מחיר יעד
יחד עם זאת ב-IBI כן רואים שינוי מגמה שישפיע בסופו של דבר על שוק האשלג ועל תמחור מניית כיל. בסקירה שהוציא גיל בשן טוען האנליסט כי לאור ההתפתחויות האחרונות ערך בית ההשקעות מודל הערכת שווי מחודש על פיו נגזר מחיר יעד הנמוך ב-9% ממחיר היעד הקודם. במחלקת המחקר של IBI קובעים מחיר יעד של 51ש' למנייה, זאת לעומת מחיר יעד של 56ש' למנייה ומותירים את ההמלצה על 'ניטראלי'.
אולם גם בשן רואה מספר צדדים חיוביים כתוצאה מהשינוי המשמעותי שהביא החוזה עם הסינים, לדוגמה מחירי ההובלה של חברות הדשנים. החוזה עם סין נחתם במונחי CIF (כולל הובלה וביטוח) כאשר באופן מסורתי חתמו הסינים על חוזים מבוססי FOB ללא הובלה. בסין מעריכים כנראה, על פי בשן, כי מחירי ההובלה צפויים לעלות - דבר שמהווה חדשות טובות לכיל שכן הוצאות ההובלה של החברה נמוכים משמעותית מהוצאות מתחרותייה.
בנוסף מדגיש האנליסט כי החוזה צפוי להסיר עננה כבדה של חוסר וודאות שריחפה מעל לשוק הדשנים בשנה האחרונה. שווקים רבים המתינו לחוזה ולירידת מחיר על מנת לחזור לרכישות בקצב נורמלי.ההערכה למעשה היא כי שנת 2010 תציג שיפור ניכר בכמויות המכירה לעומת שנת 2009 החלשה. בשן רואה חשיבות גדולה לכיל המחזיקה מלאי של 3 מיליון טון בים המלח.
לסיום מציינים ב-IBI כי חתימת החוזה והסרת אי הוודאות ששררה בשוק צפויה לגרור לעלייה במחירים. עם השתחררות הפקק עולה האפשרות לחזרה לשיטת המחירונים ללקוחות אשר בשוק מצומצם עם כמויות נמוכות תביא לעליות מחירים.