יעלה או לא יעלה? הדעות בשוק ההון חלוקות לגבי החלטת הריבית של בנק ישראל
יעלה או לא יעלה? זו השאלה. מחר (ב') צפוי נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, להודיע על גובה הריבית המיועדת לחודש ינואר 2010 ובמחלקות המחקר הדעות חלוקות - או שיותיר את הריבית ללא שינוי בניסיון להגן על הדולר או שיעלה בתגובה להתחזקות האינפלציה וסימני המאקרו המעודדים.
חלק מהכלכלנים טוענים כי צפויה העלאת ריבית של 0.25% כדי למנוע "יצירת בועות לא רצויות" וחלק טוענים כי פישר יכול להמתין עוד לפני שיבצע העלאה נוספת בריבית.
עליית ריבית - צעד בלתי נמנע
שלל האינדיקטורים הכלכליים החיוביים מעידים כי הכלכלה הישראלית מתאוששת מוקדם יותר ומהר יותר משאר הכלכלות שלא שינו את שער הריבית וכי הציפיות האינפלציוניות גבוהות, מה שמחייב העלאה מידיית של הריבית.
לטענת כלכלני בית ההשקעות ישיר עליית המדד המשולב של בנק ישראל לחודש נובמבר (0.6%), בלימת האבטלה (7.7%) והדולר הנסחר ברמה של 3.8 שקלים, הם בין היתר האינדיקטורים הכלכליים התומכים בהעלאת הריבית. להערכת כלכני ישיר: "אין מנוס מהעלאת ריבית שתמנע יצירת בועות לא רצויות גם בתחום הריאלי וגם בתחום הפיננסי שהן רעה חולה למשק הישראלי".
לדעתם שותף גם רון אייכל מבית ההשקעות מיטב שגם טוען שהריבית תעלה לרמה של 1.25%. אייכל מוסיף בסקירתו, כי למעשה הריבית הריאלית בישראל היא מהנמוכות בעולם ואינה מתאימה, הן לרמת הפעילות הכלכלית והן לסביבה האינפלציונית.
עלייה בריבית - לא החודש
מנגד עומדים כלכלנים ואנליסטים שלא ממהרים להכריז על עלייה בשער הריבית, לפחות לא בחודש הקרוב. "אומנם האינדיקטורים הכלכליים והציפיות האינפלציוניות דוחפים את הריבית כלפי מעלה - אך ספק רב אם הנגיד יאשר עלייה בריבית של חודשיים ברציפות", כך סוברת איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות IBI.
לדעתה המלומדת מצטרף גם אמיר כהנוביץ, כלכלן המאקרו של כלל פיננסים שטוען כי מתווה הריבית של בנק ישראל נוכח מצב הכלכלה המקומית הוא בפירוש כלפי מעלה וכי ההעלות האחרונות לא היו תיקון זמני. יתרה מכך בכלל מציבים שער ריבית גבוה יותר מההערכות בשוק וצופים כי הריבית בשנת 2010 תגיע לרמה של 3%. למרות זאת טוען האנליסט כי לבנק ישראל יש מספיק זמן להעלאות ריבית וכי הוא לא צפוי להתחיל את השנה בהעלאה.
את דעת הביינים בעניין מייצג ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל אשר לטענתו הסיכוי לעליית הריבית עומד על 70%-30% נגד עלייה אפשרית. מאחר והנגיד העלה כבר את הריבית בחודש דצמבר (זאת לאחר שהעלייה הקודמת הייתה רק בספטמבר) - לא צופה שראל כי גם הפעם תהיה עלייה חופפת בריבית של חודש אחר חודש. קצב ההעלאה לדעתו צפוי להיות פעם בחודשיים וזאת כמובן אם לא יהיו שינויים דרמטיים בשער החליפין ובאינדיקטורים הכלכליים.
את הטיעונים שכנגד עלייה אפשרית בריבית תולה ד"ר שראל גם בייסוף בשער השקל שנרשם בחודש האחרון. "עקב העלייה בשער הדולר נראה לכאורה כי השקל נחלש בחודש האחרון אך למעשה התחזק המטבע הישראלי מול שאר המטבעות בעולם וחל ייסוף בשקל - מה שמקטין את הצורך בהעלאת ריבית". המודל על פי ד"ר שראל פשוט: ככל שהשקל מתחזק יותר , הסיכוי להעלאת ריבית קטן יותר והחודש התחזק השקל מול המטבעות בעולם.
קונצנזוס: עלייה בריבית בטווח הארוך
גם אם ישנה מחלוקת בנוגע לגובה הריבית שיקבע מחר על דבר אחד מסכימים כולם: שער הריבית יעלה בטווח הארוך ותעמוד על 2.5%-3% בשנת 2010. העובדה כי בנק ישראל ניצב בעמדת יתרון על פני שאר הבנקים המרכזיים בעולם מעלים את ההשערות כי בניגוד לעבר נגיד בנק ישראל לא יחכה להעלאות ריבית בחו"ל והוא ייזום בעצמו העלאות ריבית תכופות יותר וגבוהות יותר.
להותרת הריבית בעינה בארה"ב ובאירופה אין השפעה כפי שהיה בעבר, הכלכלה הישראלית חזקה יותר כיום מהכלכלה האמריקנית והאירופאית, היא נפגעה פחות מהמשבר ומראה סימנים ברורים יותר להתאוששות.